Szépen kértem valamit hónapokkal ezelőtt. Hogy ne emlegessétek az ALCA-t.
Nekem az volt a félelmem az új honvédelmi miniszter kinevezésénél, hogy nem fog tudni két székből objektíven látni. Neki kevésbé a második Gripen század a hasznos, sokkal inkább egy Albatrosz század mellé egy ALCA század... és majd utána ha lesz pénz, akkor egy újabb Gripen század. Ennek egyik gyenge pontja, hogy ez így ebben a formában azt jelenti, hogy addig még van még egy választás és az önmagában magában hordozza azt a kockázatot, hogy törlődik a program a végére és lesz egy vadász századunk és két kiképző századunk.
Ha jól emlékszem, akkoriban
@Aladeen nal vitáztam, hogy letette nekem a nagy esküt, hogy ez csak egy civil, ez nem ért semmihez, a miniszter személye nem számít. Most meg itt beszélget arról, hogyan kéne kinéznie. Félre értés ne essék! Mindenki más is nekem jött, hogy még hivatalba sem lépett az új miniszter és én már ilyeneket feltételezek róla. Csak az a mindenki más most nem arról beszélget, hogy nekünk a jövő háborújába egy ALCA század még hasznos is lenne...
Én sosem elleneztem, alapvetően jó volt a koncepció, hogy mielőtt a rendszerben megjelenik egy több, mint dupla igény új pilóták kiképzésére, még az előtt jól ütemezve érkezzenek új kiképző gépek. Ha valamikor olcsóbbá akarjuk tenni az új pilóták képzését, mikor máskor, mikor erre egy hatalmas keresletet generál majd az új század felállítása? És mit jelent az, hogy felfegyverzett Albatrosz? A hidegháborús C variáns is tudott gpú-val lőni meg kisebb bombákat dobálni. Ez az AV bevált üzleti stratégiája. Hogy egy háborúban mikor és mire lesz jó, azt majd megtudjuk, meglátjuk. Amikor
@Filter felvetette, hogy a francia beszámoló alapján missziós küldetésekben is jó terrorizmus ellenes műveletek támogatására, mindenki fel volt háborodva, hogy papucsos dzsihadisták egy AK-val leszedik ezt a gépet.
Amiről ti beszéltek, az nem ez.
Zlin, Albatrosz, Alca és Gripen század? Lassan a Magyar Légierő cseh tréning gépekből áll és nem Gripen fighterekből. Csak egy kézzel fogható példa. Szerbia aszem tavaly bejelentette igényét, hogy egy század Rafael helyett ő inkább két századot szeretne megszerezni, fegyverben tartani. Külön kikötéssel, hogy a Meteor rakétákat megkapja számukra.
Remélem érezhető az, amiről beszélni akartam. Eddig fél század MIG-29-esük volt+kiképzők, nekünk egy teljes század Gripen C 2 db tréner D-vel. Ha Belgrád sikeresen tárgyal és megszerzi Párizs beleegyezését, akkor egy déli háborúban mi egy század Gripennel Meteor rakétákkal (remélhetőleg) és egy század Alba NG-vel meg egy század AlCA-val 7-10 km MISTRAL rakétákkal megyünk neki két század Rafaelnek, ami "kétmotoros", nagy teherbírású platform...
és amely ország gazdasága negyed akkora, mint a miénk. Ja, meg lesz nekik 1 darab kiképző századuk mellette földi célpontok ellen rakétákkal.
De vehetném példának Mordort, aki elbaszta a kiképző gépei upgrade fejlesztését, az IAR gépek jelenleg alkalmatlanok modern gépek pilótafülkéjére való felkészülésre, de azért három használt F-16-osuk lesz pár év múlva. Lehet nem tökéletes a fegyverkezésük ütemezése, lehet megkérdőjelezhető a gépeik műszaki állapota... De ahhoz azért még nekik is volt eszük, hogy légvédelmet fejlesszenek és mennyiséget rakjanak a fighterekből a légierőbe.