Na, ez a topic hasznosabb infókat adott, mint a másik kettő.
Kicsit zavaros ez a szlovák cikk nekem. PavoIR talán tud segíteni értelmezni.
Szlovák részről csak kimenekülés van és átadják cseh-magyar tulajdonba az egész gyárat vagy ott nálatok van valaki, aki be szeretne szállni még résztulajdonosként? Nekem egyelőre róka fogta csukának tűnik a hadipar ezen szegmense.
Egyfelől nagyon speciális az egyetlen szegmens, amiben önálló terméke van a cégnek. Lehet álmodozni építeni a meglévő tapasztalatokra és 5. meg 6. generációs harci repcsiket is kifejleszteni mellé, de ezeket már jóval korábban elkezdték egy hosszú sor más országban. És a történelmi tapasztalatok azok, hogy ez a vállalat nem is képes ilyen teljesítményre az eddigi eredmények szerint. Másfelől azok sokkal nagyobb hazai felvásárló piaccal és bejáratott nemzetközi lobbival rendelkeznek. Pillanatok alatt kiszorítanak minket és hosszútávon nehéz csak pár kicsi országnak fejleszteni, versenyképes maradni.
Másfelől ha jól értem, kb olyan 15millió euró egy új gép ára. Ez teljes értékű vadásznak nagyon olcsó lenne, de nem az. Drónnak meg lehet kicsit túl sok lesz. És az még nem kifejlesztett verzió, ahhoz még kutatni és pénzt beletenni kell.
Mennyire biztos a második magyar század felállítása? Én inkább tippeltem volna arra, hogy jóval később, a piacképes 5. genek elterjedése idején állítjuk majd fel. Jelenleg lenne előnye egy "kisegítő" század, ami drónvadász, meg kiképző, meg alacsony sebesség ellenére bevethető éles helyzetekben, de kéne számolni, ha tudunk infót, hogy hány évre előre tudnánk munkát biztosítani csak kiképző gépek vásárlásával? Ha 1-2 év alatt az az ezernél is több munkás összerak két-három ország rendelését is, akkor simán csak időnk nincs drónokat kísérletezni.
Plusz régen az USA meg Izrael volt a nagy király harci drón terén. Most Törökország ugrott egy nagyot. Ezek konkrét harci bevetésekkel alapozták meg hírnevüket. Nehéz lenne önálló piacot fogni, miközben épp a két országnál nagyobb játékos felszálló ágban van és rengeteg pénz forog nála a K+F-ben. És értelmetlen volt nem rég török meg izraeli drónokat nézni, ha egyébként elhatározás lenne a saját fejlesztésünk iránt.
Szóval elég zavaros nekem, hogy mit is szeretnénk kezdeni ezzel a gyárral. De ahogy olvasom, mindenki másnak is. Szlovák barátunkat meg kérdezem, hogy náluk odahaza röppent-e fel hír arról, hogy beugrana valaki ebbe az eladásba és lehet-e a végén esetleg három nemzetű a dolog vagy csak a magyar és cseh géniuszok látnak pénzt a dologban?