Gúnyolódhatsz, de attól még a katonáknak vannak egyéni fegyvereik, ezeket az A-319 teherterében lehet is együtt szállítani a katonákkal. Védelmi képességekkel ugyanúgy felszerelhető mint bármelyik hasonló repülőgép, amelyek alapból ugyanúgy nincsenek ezzel felszerelve, csak ha külön kéri a megrendelő. A szükséges infrastruktúra egy idegen repülőtéren a kabinlépcsőt jelenti (juj de bonyolult technika, de akár beépített lépcső is megrendelhető az Airbusokra!!). Nagyobb felszerelés, teheráru szállítására tényleg alkalmasabb a rámpás gép, ezért is mondták hogy lesz ilyen beszerzés. Ha szerinted ez csak propaganda, akkor szerintem csak propaganda az is amit te mondtál mivel egyikre sincs bizonyíték. Viszont ha tényleg van ilyen döntés, akkor ez jó döntés - pont amit te hiányoltál. Ráadásul nem tudom miért a C-27-et és a C-295-öt emlegeted annyira pozitívan, mikor azok pl. a Griffekhez légitankolásra messze nem ideálisak alacsony sebességük miatt, akkor már sokkal jobb lenne a brazilok KC-390 gépe, ami ugyanúgy teherrámpás, de gyorsabb, ejtőernyőzésre is alkalmas, légitankolásra is felszerelhető - talán nem véletlen, hogy a csehek is ezt választották.
Minden állami vásárlás olyan, hogy nemcsak szakmai, hanem ugyanolyan mértékben politikai/gazdasági döntés is. Az Airbus-vásárlás most éppen kimondottan szerencsés, az előző üzemeltető csődje miatt olcsó vásár volt, van VÁLASZTHATÓ/VERSENYEZTETHETŐ hazai karbantartási kapacitás is, a hozzá tartozó hajtóművek is a világ legsikeresebb, legnagyobb számban gyártott hajtóművei a kategóriában, tehát nem lehet még alkatrész-probléma sem (max ha nincs rá pénz, dehát anélkül még bicikligumit se tudsz venni). VIP-gépnek tényleg kisebb gép is elég lett volna, de azzal kicsit sok forduló kellene külföldi katonai missziók váltásához, még a Baltic Air Policy létszáma se férne bele. Remélem ha tényleg vesznek kisebb gépet VIP-célra, akkor fenti véleményed után nem fogsz nagyon sikítozni?!
Szóval lehet nagyon sok mindenért köpködni a kormányt és a MH-et, de azért válogassunk már, szerintem pont ez az a beszerzés ami miatt a legkevésbé érdemes.