Zhord Gabi és Én is azokból az információkból indulunk ki, amit a katonai vezetők mondanak, illetve amit velünk közölnek (és persze amit le is írhatunk, amit nem nyilvános, azt nem írhatjuk le.).
A "rámpás" csapatszállító repülőgépnél az Alenia és a CASA típusok azok amelyek valószínsíthetőek, Igen a bazil KC390 is képben van, de éppen az egyetlen proto miatt még évek telnek el a sorozatgyártásig, és nincs csak egyetlen ANCSA.. A cseheknél is problémás a rendszerbe állítása ezért, pedig ahogy írtam, Ők benne vannak a fejlesztésben és a részegységek gyártásában.
Használt,új C-130 valószínűleg nincs a képben (bár Trump felé közeledés során, a politika sok mindent kitalálhat, felülírva a katonai érdekeket). A C130 jó lenne a Gripenek expedíciós használatához. Az A400M szintén nem játszik, ez a gép üzemeltetés és bekerülési összeg szempontból is irreálisan drága, ráadásul hadászati szállító repülőgép amelyre nincs szükségünk (a tankerképeség pedig szintén próbaszinten van, nincs róla egyetlen üzemeltetőnél sem hír, hogy használnák majd ilyen téren (a gallok is beszereznek új tankereket, a németeknek is van MRTT.
Előzőleg írtam, hogy a törökök 2018-ban rendszeresítik a tankereiket. Nos igen már leszállítottak 1-et belőlük, ha jól tudom, de ez még nem képesség.. Az majd 2018-ban lesz,,
Az AIM-7-et elirtam, perze AIM-9 de kvázi mindegy, mert éppen nincs Sidewinderünk, a KESZI is AMRAAM-mal repül.. Remélem hamarosan IRIS-T lesz üzemidő hosszabbított AIM-9 helyett..
LGBU - igen dobtunk Visdelben. Igen magyarországon 1x volt propagandacélból emelve gyakorló bombákkal eddig Griff géppár. Ugyanakkor xxxx parancsnok azt mondta, hogy tervezik a rendszeres repüléseket ejtőlőszerrel (sajnos így is hívják a bombákat, mégha furcsa is), ez sajnos eddig nem valósult meg (Miért??? ezt nem tudom, nem kaptunk rá választ).
Benkő szárazföldi katona. Azt mondja amit a szakértők leírnak neki. És nyakába vartak egy zsírfejű kommiszárt (név nélkül).
Én elég sokba fogadnák, hogy nem lesz tankerképességű szállító repülőgépünk, sem tankerünk.
Azok az országok (szingapur, Izrael stb). teljesen más geopolitikai és katonapolitikai helyzetben vannak. Izraelnek kell hosszú távú csapásmérő képesség, Szingapur pedig óriási tengeri területei felett is rendelkeznie kell bevetésre alkalmas repülőgépekre, és ehhez szükséges a tankerképesség..