[HUN] Airbus A319

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 913
8 239
113
Sziasztok!
A kiállításokon (LB és Farnborough) egy fekete proto állt, amelybe néhány napig volt az oldalsó ágyuállásban egy gépágyú, és valóban nem volt a szárnyakon még pilon, pláne nem valamilyen ejtőlőszer, vagy rakéta. A Leonardo-nál viszont azt mondták, hogy természetesen lehetséges, sőt fejlesztés alatt van, hogy kisebb nem irányított, vagy irányított rakétákat is lehessen rá függeszteni..
The mission portfolio of the MC-27J can be tailored to the specific customer needs and can include tasks such as Command & Control, Ground Surveillance, Border Patrol, ELINT (ELectronic INTellingence), COMINT (COMunication INTelligence) and Fire Support.

Ugyanakkor nem releváns, hogy egy mini csataherky-nk legyen, és abban is teljesen egyetértek,. hogy nekünk egyáltalán nem érdekünk sem tankerképesség a rámpás szállítókhoz...
A kérdés abból indult ki, hogy A319 mint moduláris tankerképesség. Nos ez sem játszik, értelmetlen, drága, csak nekünk külön kifejlesztve, ráadásul nem is megfelelő platform..
Erre írtam, hogy max az un. rámpás csapatszállítóknál lehetne ilyen opció, mindkét cégnél van rá lehetőség (CASA-AIRBUS) de ez is értelmetlen, és ott írtam, hogy a rámpásoknál nemcsak tanker, de még taktikai támogató "kvazi csatarepülő" képesség is van, de szerintem ez sincs a kiirt, vagy elgondolt beszerzésnél követelménynek, bár minkettő gépbe ezt is megoldják, mert nem kell nekünk..
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 913
8 239
113
Ugyanakkor a tervek szerint a Leonardonál:

The MC-27J is a development of the C-27J for multi-mission purposes, including command and control, communications (ISR/ISTAR), and fire support operations. In the fire support role, the MC-27J can integrate air-to-ground missiles and precision-guided munitions, as well as an optionally equipped 30 mm gun can be installed and rapidly uninstalled when not required. It features systems to carry out intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance (ISTAR) missions, as well as a defensive aids suite.[95] In July 2012, Alenia Aermacchi announced its intention to offer an upgrade program for existing C-27Js to the MC-27J configuration in the future.[96] The MC-27J is being developed as an Alenia Aermacchi-Orbital private venture.

tehát lehetségessé tennék..
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
gripen-airref3.jpg

2144685617.jpg

1511937.jpg

Ezek vonalszolgálatbol kivont sima polgári gépek.Nem tankerként kerültek ki a gyárbol.A chilei 707 megörizte teljes utaszállitó kapacitását.Csak kapot 2szárny alati tankolopodot.Némi módositást az üzemanyagrendszerében,semmi extra,megoldhatatlan dolog.Ettöl nem lett egy KC10,de nekünk elég,ha két járöröző vadászt fel tud tölteni,hogy kitolja az örjárati időt.Annál meg többre is képes lenne+utántöltés gyakorlására is bőven jó
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 108
26 746
113
Utazósebességek:

C295: 480kmh
C27J: 583kmh
C130J: 643kmh
KC370: 870kmh
A319: 829kmh

Gripen minimum sebesség: 500kmh körül.

Herculesnél kezdődik az elvárható minimum. Nekem is nagyon tetszett a CASA utántöltő szettje, de sajna fizikai képtelenség azzal a géppel biztonságosan Gripent tankolni.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 913
8 239
113
Járőrőzés.. Nos az valóban fontos, hogy mennyit tud a levegőben maradni egy taktikai repülőgép pld. CAP-on. De már bocsánat egyrészt szövetségi rendszerben vagyunk, A NATO közös tanker flottájából tudunk tankolni ha kvázi "éles" helyzet lenne. Máshol sem köröznek európa felett tankerek állandóan töltögetni a KESZI levegőben lévő gépeit.. (persze van kivétel például a Izlandi misszió, ott amikor repülnek a vadászok mindig van tanker a levegőben, de ez teljesen más földrajzi környezet.
...
A Gripenek CAP-ban, a két RUAG törzs és egy tözs tartállyal +2 AIM120 + 2 (AIM-7 vagy IRIS-T) tökéletesen elég környezetünkben. Békeidőben ráadásul csak törzs alatti tökkel repülnek Keszi-t.
Értsük már meg, hogy kvázi Lengyelország az a méret ahol szükséges már tanker. Kivétel hollandia, ahol a volt gyarmatok miatt van. Hol nincs külön tanker?
szlovákia, csehország, románia, bulgária,belgium, luxemburg, görögország, törökország - 2018-ban fog beszerezni), görögország - predig nagy,+ szigetek, dánia, norvégia, finnország kvázi NATO tagként, irország,

No melyik kategóriába tartozunk? Ha lenne 3-4 század harci repülőgépünk + még sok minden és más lenne földrajzi helyzetünk akkor lenne értelme.. Igy minek? anny minden más képességre van szükség. létezik egy szárazföldi haderőnem is,, ja és a lérakos képességünk is a közel hatótávon kívüli enyhén szólva a 0 felé konvergál..
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 906
22 385
113
Gyerekek, maradjunk annyiban, hogy nagyon szupi lesz, ha a magyar Airbus-ok megkapják a beigért katonai (!) adatkapcsolati, IFF és főleg az aktiv önvédelmi rendszereiket...mert erről ugye az elejétől kezdve szó volt (HM). Ha ezekről hir/kép/infó van elmondhatjuk, hogy a honvédségnek vannak nagyon jó katonai Airbus-jai.

Addig kár bármi másról vizionálni...
 
M

molnibalage

Guest
Hol nincs külön tanker?
szlovákia, csehország, románia, bulgária,belgium, luxemburg, görögország, törökország - 2018-ban fog beszerezni), görögország - predig nagy,+ szigetek, dánia, norvégia, finnország kvázi NATO tagként, irország,
Lehet, hogy én vakultam meg...
Ez török KC-135...
6.jpg


Ettől függetlenül az A319-ből tanker csinálást kicsit meredeknek érzem én is, bár hasznossága lenne. Kettőnél több Griffet nem kéne vele tankolni soha, mert reálisan ekkora méretű CAP-et tudnánk hoszabb távon kiszolgálni...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 906
22 385
113
De nem értjük meg, ahogy a zsidók se értik meg, a görögök vagy éppen Szingapúr mellett!

Azért ezt a magyar égre magyar tankert koncepciót sziveskedjetek beleültetni a magyar légierő jelenlegi lehetőségeibe, a 14 Gripen-nel, meg a repült óraszámaikkal, stb. ...szivesen látnák egy ilyen gépet ék felségjellel, de valahogy életszerűtlen számomra...
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 615
5 375
113
Sziasztok!
A kiállításokon (LB és Farnborough) egy fekete proto állt, amelybe néhány napig volt az oldalsó ágyuállásban egy gépágyú, és valóban nem volt a szárnyakon még pilon, pláne nem valamilyen ejtőlőszer, vagy rakéta. A Leonardo-nál viszont azt mondták, hogy természetesen lehetséges, sőt fejlesztés alatt van, hogy kisebb nem irányított, vagy irányított rakétákat is lehessen rá függeszteni..
The mission portfolio of the MC-27J can be tailored to the specific customer needs and can include tasks such as Command & Control, Ground Surveillance, Border Patrol, ELINT (ELectronic INTellingence), COMINT (COMunication INTelligence) and Fire Support.

Ugyanakkor nem releváns, hogy egy mini csataherky-nk legyen, és abban is teljesen egyetértek,. hogy nekünk egyáltalán nem érdekünk sem tankerképesség a rámpás szállítókhoz...
A kérdés abból indult ki, hogy A319 mint moduláris tankerképesség. Nos ez sem játszik, értelmetlen, drága, csak nekünk külön kifejlesztve, ráadásul nem is megfelelő platform..
Erre írtam, hogy max az un. rámpás csapatszállítóknál lehetne ilyen opció, mindkét cégnél van rá lehetőség (CASA-AIRBUS) de ez is értelmetlen, és ott írtam, hogy a rámpásoknál nemcsak tanker, de még taktikai támogató "kvazi csatarepülő" képesség is van, de szerintem ez sincs a kiirt, vagy elgondolt beszerzésnél követelménynek, bár minkettő gépbe ezt is megoldják, mert nem kell nekünk..

Ejtőlőszer...mi lesz a következő? Propeller?
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 108
26 746
113
Azért ezt a magyar égre magyar tankert koncepciót sziveskedjetek beleültetni a magyar légierő jelenlegi lehetőségeibe, a 14 Gripen-nel, meg a repült óraszámaikkal, stb. ...szivesen látnák egy ilyen gépet ék felségjellel, de valahogy életszerűtlen számomra...
Beleültették, a beszerzendő "rámpás szállítónál" követelmény. Ezért is nincs játékban teljesen biztosan a CASA és a Spartan
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 640
5 379
113
Beleültették, a beszerzendő "rámpás szállítónál" követelmény. Ezért is nincs játékban teljesen biztosan a CASA és a Spartan

Ki szerint követelmény? Van egyáltalán tender, vagy megint az lesz, hogy csak úgy veszünk? Ha van, láttad már a kiírást, és a követelményeket?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 108
26 746
113
Anyway, nem csak belsős pletyka, hanem maga Benkő is mondta:

"Benkő Tibor leszögezte: további, kifejezetten katonai igények alapján épült szállító repülőgépek beszerzését is tervezik, olyan gépeket akarnak hadrendbe állítani, melyek nagyobb méretű technikai eszközöket vehetnek fedélzetükre, és képesek azokat deszantolni, továbbá ha kell, légi utántöltési feladatot is végre tudnak hajtani."
https://magyaridok.hu/belfold/keszen-allunk-az-europai-hadseregre-2665771/

A nagyobb mértű technikai eszközök is kizárják a CASA és Spartan gépeket.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 906
22 385
113
Anyway, nem csak belsős pletyka, hanem maga Benkő is mondta:

"Benkő Tibor leszögezte: további, kifejezetten katonai igények alapján épült szállító repülőgépek beszerzését is tervezik, olyan gépeket akarnak hadrendbe állítani, melyek nagyobb méretű technikai eszközöket vehetnek fedélzetükre, és képesek azokat deszantolni, továbbá ha kell, légi utántöltési feladatot is végre tudnak hajtani."
https://magyaridok.hu/belfold/keszen-allunk-az-europai-hadseregre-2665771/

A nagyobb mértű technikai eszközök is kizárják a CASA és Spartan gépeket.

Ha igy van, örülni fogunk ennek a képességnek...
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 055
10 159
113
Járőrőzés.. Nos az valóban fontos, hogy mennyit tud a levegőben maradni egy taktikai repülőgép pld. CAP-on. De már bocsánat egyrészt szövetségi rendszerben vagyunk, A NATO közös tanker flottájából tudunk tankolni ha kvázi "éles" helyzet lenne. Máshol sem köröznek európa felett tankerek állandóan töltögetni a KESZI levegőben lévő gépeit.. (persze van kivétel például a Izlandi misszió, ott amikor repülnek a vadászok mindig van tanker a levegőben, de ez teljesen más földrajzi környezet.
...
A Gripenek CAP-ban, a két RUAG törzs és egy tözs tartállyal +2 AIM120 + 2 (AIM-7 vagy IRIS-T) tökéletesen elég környezetünkben. Békeidőben ráadásul csak törzs alatti tökkel repülnek Keszi-t.
Értsük már meg, hogy kvázi Lengyelország az a méret ahol szükséges már tanker. Kivétel hollandia, ahol a volt gyarmatok miatt van. Hol nincs külön tanker?
szlovákia, csehország, románia, bulgária,belgium, luxemburg, görögország, törökország - 2018-ban fog beszerezni), görögország - predig nagy,+ szigetek, dánia, norvégia, finnország kvázi NATO tagként, irország,

No melyik kategóriába tartozunk? Ha lenne 3-4 század harci repülőgépünk + még sok minden és más lenne földrajzi helyzetünk akkor lenne értelme.. Igy minek? anny minden más képességre van szükség. létezik egy szárazföldi haderőnem is,, ja és a lérakos képességünk is a közel hatótávon kívüli enyhén szólva a 0 felé konvergál..
Vettünk Sparrow-t? Végülis ez Magyarország, meg az jó, mert volt még benne anyag... :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 196
73 834
113

Megírta hogy....

- elektronikai felderítő is lesz a Falcon -> aztán leírta hogy csak ő szeretné ezt és mindenki félreértette a fogalmazását
- megkezdődtek a bombahordozásos gyakorlások -> aztán bevallotta hogy csak az Aeromagazinnak volt fotózás, egyszeri eset volt
- megírta hogy már alkalmasak a Gripenek a bombázásra -> aztán később megírta hogy gyerekkori haverja, Simicskó nem mondott neki igazat
- szinte minden szóba kerülő helikoptertípusról (UH1, Aw139, UH60, új orosz helikopterek stb) megírta hogy ezek vételét fogja bejelenteni a kormány, aztán mégsem így lett
- ...

Attól hogy hallott valamit vagy mondtak neki valamit, még nem biztos, hogy valami úgy van vagy úgy lesz, ahogy ő megírta.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 196
73 834
113
Anyway, nem csak belsős pletyka, hanem maga Benkő is mondta:

"Benkő Tibor leszögezte: további, kifejezetten katonai igények alapján épült szállító repülőgépek beszerzését is tervezik, olyan gépeket akarnak hadrendbe állítani, melyek nagyobb méretű technikai eszközöket vehetnek fedélzetükre, és képesek azokat deszantolni, továbbá ha kell, légi utántöltési feladatot is végre tudnak hajtani."
https://magyaridok.hu/belfold/keszen-allunk-az-europai-hadseregre-2665771/

A nagyobb mértű technikai eszközök is kizárják a CASA és Spartan gépeket.



Ez így tulajdonképpen C-130 vagy A400M vag KC-390. Sokan mondták már hogy KC-390-et akar a Honvédség. De ott nem rég jelentették be hogy csúszík a program 1 évet, a brazilok is később kapják meg az első gépüket. Azért a szomszédos országokba KC390-nel járni mert nincs kisebb, valahol kicsit vicces és megalomániára utal.... De majd a fő szempont, az éppen aktuális politikai helyzet eldönti, hogy mit és honnan szereznek be.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti