Ne is ráhagyásra gondolj. Amit 7.62 ellen terveznek, az azt fogja bírni. Amit 12.7 ellen, az meg azt. Mindkettő 4569 Lvl 3. A STANAG a standard, azt írják a prospektusba. Az érdeklődők megkapják a részletes lőteszteket, a közel-keleti Ahmed pedig a kopottas, öreg tripodos DShK-val nem fogja tudni, hogy ő most éppen átüti a páncélt vagy sem. Ha tudná, úgy készülne, hogy 50 méteren kívül és rossz szögből nem is próbálkozik. Ez így mindenkinek jó, csak Ahmednek nem.
Nem az. Felejtsd el ezt. A LvL 3 100%, hogy nem bírja a 12,7-est. Azt meg megint feljejtsd el, hogy össze vissza hazudoznak a prospektusokban.
Visszatérve kicsit a mi mit bírra. A NAMMO 7,62x51mm-es M993 lőszere (wolfram magvas dedikált páncéltörő lőszere) 18 mm 300BH keménységű RHA-t üt át 100m éteren. Az ugyancsak NAMMO által gyártott mezei 12,7x99mm-es M8 API lőszer* (nem wolfram magvas, csak acélmagvas) 22 mm 321–375HB keménységű RHA-t üt át 100méteren. Látható, hogy azonos távolságon, jobb acélból, nagyobb vastagságot üt át még a sima páncéltörő lőszer is.
Nem tudom, hogy a páncélminőségű acéloknál mi a pontos érték, de sima acélnál (bármit is jelentsen a sima acél) egy 1000mmx2000mmx18mm-es acéllap tömeg kerekítve 291,1kg, ugyanebből az acélból egy 1000mmx2000mmx22mm-es acéllap tömege kerekítve már 355,7kg. Ezután gondold újra, hogy csinál-e valaki akkora hülyeséget, hogy LvL 3-ként árulja azt a páncélt ami bírja a 12,7-es lőszert.
A dedikált wolfram magvas páncéltörő 12,7-es lőszere a NAMMO-nak ugyancsak 22mm RHA-t üt át épp csak 700méteren...
*Bár ez is páncéltörő, de a 12,7-es lőszereknél ez az M8 API a normál lőszer a gyakorlatban. Én személy szerint nem is láttam még M2-es rakaszt amibe M33 lőszer volt hevederezve(sem itthon sem külföldön, sem magyar sem külföldi katonáknál) és a STANAG is az M8 API-val számol.