Bocsánat, de a 90-es évek közepén a NATO csatlakozáskor eltervezett (MSZP-SZDSZ terv volt!) honvédség még ennél is jóval nagyobb lett volna.
3 harckocsi dandár, 6 közepes dandár, 3 repülőtér 2-2 vadász századdal + légiszállításúalakulatok.
Ebből a 6 közepes állt volna részben tartalékosokból.
Az egyes szervezetek mérete térben és időben eléggé változó.
Egy zászlóalj lehet 250-300 fős de akár 1000 fő fölötti is.
Egy dandár lehet 3000 fős, de akár 10 ezer fő fölötti is.
Egy hadosztály is lehet akár 10 ezer fős is.
25 000 fő már simán lehet akár hadtest is.
Nálam a hadosztályok állnak két szárazföldi dandárból (1 nehéz és egy könnyű tartalékos, egy légvédelmi alakulatból - minimum ezred (2 v 3 osztály) és 1 helikopter osztályból + légi szállítású zászlóaljból.
9-11 ezer fő + 4-5 ezer fő tartalék, vagyis 15-16 ezer fő a tartalékos elemmel együtt.
A 3 légi szállítású zászlóaljhoz 3 helikopis reptér kéne repterenként 12-24 közepes szállító helcsivel.
Ennyink volt 25 éve, és most is ki tudnánk csengetni. Ez mondjuk duplája a ZZ2030-nak.
A dandárok tekintetében a 3 nehéz is legyen mondjuk a duplája a ZZ2030 szárazföldi elemének (nálam nem lenne közepes dandár sem könnyű).
Ha a ZZ 30 belefér a GDP 2%-ba, akkor amit leírtam is belefér a GDP 4%-ába + 1% a tartalékos könnyű alakulatok.
milyen ZZ2030? Semmi hivatalos nem jött ki tudtommal
az lehet de annak a haderőnek kb 75-85%-a sorkatonákból állt volna, tudom, ismerem a tervezését, most nincsenek sorkatonák, most már meg kell harcolni az emberekért de ilyen fizetéssel meghogy kb lábtölrőnek vagyunk nézve....na mindegy
érdekes hadosztály lenne az biztos de én 2 dandárnak meg pár egyébnek nem állítanék hadosztály parancsnokságot
milyen ZZ2030? tudod mekkora felháborodás lenne ha csak úgy hirtelen megugranánk már csak a 2%-ot is? nemhogy mondjuk 4-et, az meg már hagyjá hogy a Te elképzelésedet fenntartani is horribilis összeg lenne
Olyan álomvilágban él a fickó mint néha blogen, szimplán nézegetve az általa megtervezett haderőnek a költségeit, ha a német 1. páncélos hadosztályt vesszük létszámilag etalonnak (18k+3k fő) feltételezve, hogy ez egy teljesen feltöltött hadosztály létszáma (a 10. páncélos hadosztály 12k fő nagyjából azonos szervezeti felépítéssel mint az 1. páncélos h.) elképesztő mennyiségű pénzt kellene beleverni már a laktanyákba esetleg újak építésébe, hogy a 3 hadosztályt elszállásold, emellett korszerű technikával felszerelni (szovjet technika ugyebár szóba sem jöhet). Ráadásul a 3 hadosztály mellé 1 század gripen nevetségesen kevés, legalább a MN-es idők 6 vadászrepülő század szintjét el kellene érni ilyen szárazföldi erő mellett (szerintem legalább 4 század gripen kellene minimum 2 dedikált harci repülőtéren, tehát Kecsó+1, a 6 század esetén már Kecsó+2 reptér)
Szerintem kicsit mindenkinek igaza van, meg kicsit nem.
Az egyik dolog, hogy a jelenlegi megnyomorított, keretrendszerűvé züllesztett haderőstruktúrából indultok ki, ezt láttuk az elmúlt 30 évben, illetve egy ilyen leépülési folyamatot realitásnak élünk meg. Nem, ez nem realitás, a közel 30 ezres haderő jelenlegi harcoló szervezetei nevetségesen miniatűr képességeket biztosítanak.
A másik, hogy USA, német példákat hoztok, hogy az mennyire drága. Részben az. A fegyverrendszerek, a fenntartás, a kiképzés az nekünk is annyiba, vagy közel annyiba fog kerülni, mint egy amcsi vagy német hadosztály, dandár esetében. Viszont ott is a legnagyobb rész a bérköltség, nálunk ezt a magyar valósághoz kellene igazítani, és ezt kétféleképpen értve. Egyik, nem tudunk annyit fizetni egy katonának, mint a német vagy amcsi. A másik most szégyenteljesen keveset fizetünk a legénységnek, nincs is nagyon, mindenki csak pingvinezik, senki nem tehet róla, egyszerűen nem jönnek a fiatalok.
Ugyanakkor az MH jelenlegi kb. 29 000 fős B létszáma még mindig csak a fele a BKV (!) nak, vagy a rendőrségnek. Ha azokat a pozíciókat fel lehet tölteni, 50-60 ezer fős szervezeteknek van infrastruktúra (tudom, szar), van fizetés (tudom, ott is kevés), de vannak ezek a szervezetek, ekkora szervezettel éldegélnek.
Ha így nézem furcsa a felháborodásotok, hogy nem lehet az MH létszámát megemelni. Egyrészt egyszer már meg is emelték, amit önkorlátozással, mesterségesen nem engednek feltölteni. Valami 37 ezer aktív és 20 ezer tartalékos erőről beszélünk. Tehát a politikai szándék is meg van, vagy meg lesz.
Bármely szomszédos országgal összevetve szembetűnő a strukturális problémánk. Képzeljétek minden szomszédunknak van két dandárja legalább, békében!
A fele ekkora Horvátország, a szintén fele ekkora Szlovákia is bír két-két dandárral, ráadásul azok nem is ennyire csonkák.
Miért gondoljuk, hogy akkor nekünk a három vagy négy dandár sok lenne, romba döntené a gazdaságot? Nem lehet, hogy a merjünk kicsik lenni filozófia, az elmúlt évtizedek hazug nemtörődömségének leplezése miatt szajkózott baromságok hatása alatt vagyunk?
Nem kell megriadni attól, hogy a méretünkhöz és biztonsági környezetünkhöz, illetve szomszédaink fegyveres erejéhez mérhető haderőt alakítsunk ki.
Sok a négy dandár? A románnak a kilenc (9), a szerbnek a négy (4) nem sok? A horvát bírja, a szlovák bírja az 5-6 lövészzászlóaljat, mi meg nem?