Nyilván a Katasztrófavédelemhez való átkerülést úgy értettem, hogy komplett intézetként kerülnének át. Feladatrendszerrel, eljárásokkal együtt.Hát jelenleg a 93-as szárazföld a GAVIK pedig TTP alárendelt.
Hogy mi szükség van a GAVIK-ra meg miért nem a katasztrófavédelem csinàlja annak több oka van.
A GAVIK a stratégiai szint tamogatàsàért felel. Mint pl az MHPK tàjekoztatasa és a döntes előkeszíteseit segíti. Szerintem az MHPK nem lenne boldog ha a BM től kellene embert kérnie ha szüksége van valamire.
A másik ok hogy a katasztrófavédelem Magyarország területén belül az ipari anyagokkal foglalkozik.
Nem ért se az atomfegyverekhez se radiológiai fegyverekhez és a mérgező harcanyagok és a biofegyverekhez sem.
A katonai alkalmazhatósag stb szintén nem az ő szakterületük. Tehát emiatt még ha kap az MHPK egy katasztrófavédelemtől egy embert hogy mondja meg mit lehet tenni mondjuk egy Skripal ügyben hát sok okosat nem fog mondani. Ha pedig azt kérdezik hogy erbiltől ahol a magyar csapatok szolgàlnak mit tegyenek mert 30 km tàvolsagban a kurdokat kénmustarral lövik arra azt fogja mondani hogy az nem az ő területe. Se földrajzilag se szakmailag.
Egy másik kis probléma hogy a GAVIK mindezt NATO parancsnoksagokon is végzi oda végképp én nehéz kijuttatni BM àllomanyàba tartozókat.
Az átszervezés után pedig "félkatonai" szervezetként üzemelhetnek tovább.
Hasonlóan a Honvéd kórházhoz.
Maga a GAVIK megmaradna egységként/intézetként. A szükséges mennyiségű embernek meg lehetne tartani a katonai státuszát. Ők közvetlenül a HM alkalmazásába kerülhetnének, de mondjuk nem biztos, hogy szükséges, hogy a laborosoknak katonáknak kellene maradniuk.
Ezzel lehetővé válna a finanszírozás és a feladatok megosztása is a Katasztrófavédelem, és a HM között.
Mi több könnyebb lenne kiemelt fizetést összehozni az ott dolgozóknak.