Azt látom, hogy az ukránok se érnek el átütő sikereket az újgenerációs (/nyugati) páncéltörő eszközeikkel. Szerintem nagyrészt azért, mert nincsenek rendesen kiképezve az alkalmazásukra az ukrán katonák (szándékosan nem használatot írtam).
Elsősorban egy rendszeres időközönként felülvizsgált doktrína kéne, meg sok-sok kiképzés.
Mire gondolsz?
A kézi pct-kben szerintem ennyi lehetőség van és az ukrik remény felett jól teljesítettek velük. Ezeknek a szerepe a frontvonalon telítettség kialakítása és a támadások lelassítása. Kell ez a képesség a tarcsisoknak, ez egyértelmű! Viszont lehet rosszul gondolsz rájuk, nem tudom.
Nem lehet 1:1 átváltani rakétát kilőtt MBT-re. A páncélosokat koncentráltan, nagy erőkkel fogják bevetni. Ha azon a frontszakaszon van 3 Javelin kezelő, akkor kilőnek mondjuk 2 hk-t. És egy kellő erővel megindult támadásnál percek alatt bedarálják ezek társai ezeket... is, meg mindent, amit védtek. Kalás gyalogságot, rakétával fel nem szerelt román Piranhát, terepjárókat, ha nem vonulnak időben vissza, akkor tüzérséget és légvédelmet is.
Igen, szerintem is pct képesség kell a tartalékosoknak (is), de nem igazán értem megjegyzést, hogy túl kevés kilőtt orosz tank a leszállított cuccokhoz képest. Nem lehet 1:1 átváltani rakétát kilőtt MBT-re.