Szerintem nem fér el a személyzet a 100 mm-es gépben. :/
Csak hogy borzoljam a kedélyeket
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szerintem nem fér el a személyzet a 100 mm-es gépben. :/
Csak hogy borzoljam a kedélyeket
Annál azért drágább olyan 12-15 millió $ üresen, de csak szerintem!A kb. 1 éves anyagban 4,5 millió $-os ár van a Merkava 4-re.
Jól emléxem???
...mert akkor ve(tet)nném le a szekrény tetejéről a nemzeti malac-perselyt, izibe' !!!
.
Annál azért drágább olyan 12-15 millió $ üresen, de csak szerintem!
Amúgy nem annyi. Pár hónappal ezelőtt 6 millíókat nyomatott egy youtuber a sepv3 abramsre ezeket nem szabad teljes értékű forráskéntbkezelni.... 4.5 million $... :
...fullosan(APS, ...) a majdnem duplája is jó, a klasszikus viccet idézve: "... határeset, elfogadom!"!
.
Szamolgassuk egy kicsit,sulyt becsulve.Amúgy nem annyi. Pár hónappal ezelőtt 6 millíókat nyomatott egy youtuber a sepv3 abramsre ezeket nem szabad teljes értékű forráskéntbkezelni.
@fip7 mennyi volt a legultolsó eladási kísérletkor?
... 4.5 million $... :
@fip7 mennyi volt a legultolsó eladási kísérletkor?
Szerintem a K2 még évekig megy Lengyelországba, plusz nekik is pótolniuk kell a sajátjaikat. Abból nem érkezne egy zl szerintem ebben az évtizedben, még akkor sem, ha holnap rendelünk és majd a lengyel sor is működésbe lép - legyünk pozitívak - ‘25-től.Izraelnek annyi. Amikor tegnap utána olvasgattam kinek merre mennyi, akkor nekik otthonra 4 millió dollár körül volt anno, a Merkava IVM változat meg majdnem 6 millió volt. Ezek belpiaci árak saját fizetőeszközben.
Az Export ár 2014-ben Szingapúrnak 500 millió dollár volt 50 harckocsiért. De ez ugye csomag ár és nekünk ez kell.
Szerintem a mai helyzetben simán legombolnak minket 15 millió/darabra.
A Koreaiak is ugyan ezt teszik. Nekik a K2-es 2009-ben 8.5 millió volt belpiacra. A lengyelek kb. 15 millióért kapják most. Egy kicsit ők is nyomtak az áron. Főleg miután kiderült nekik is, hogy az M1A2 meg a Leopárd 2A7 az biza 25-30 millió dollár környéke.
Hülyék lennének nem többet kérni
Az látszik nagyon a Szingapúri ajánlatból (merkava), hogy a Z terv elején mennyivel jobban jártunk volna velük, mint a leopárd 2A7-el.
Ha csomag árat nézünk kb. fele áron adták volna, mint a németek a Leopárdot, ráadásul APS-el.
Lásd. fentebb. 2014-ben 500 millió volt 50 tank csomagban.
Szerintem most 15-re simán lehúznának minket.
Mondjuk a Merkava IVM annyiért is jó tank. Mert az összes többi ára is megnőtt.
De én nekem még mindig szimpatikusak lennének a használt Merkava IIID-k, akár APS-el. Valószínűleg harmad annyiba kerülnek, és ezek pár éve még üzemben voltak, most meg készenléti tartalék. Biztos, hogy harcra kész állapotban tartják őket.
De engem minden megoldás érdekel ami ár/érték arányos, és 1-2 éven belül szállítás képes.
Merkava III/IV párti vagyok, de a K2-es vagy a használt Leclerc S2 esetén se sírnék, bár utóbbiak már szerintem nincsenek olyan jó állapotban.
De mond már meg, ha ezt Te meg mások is józan paraszti ésszel belatják, akkor azok akik konkrét beszerzésekről döntenek, meg úgy általában akiknek köze van ehhez, nem látják!? Nem tudják?! A nagy évekig tartó piackutatás nem jutott el idáig? Amég a sajat érdekek, politika dominál, itt valós képességfejlesztés soha a büdös életben nem lesz!Szerintem a K2 még évekig megy Lengyelországba, plusz nekik is pótolniuk kell a sajátjaikat. Abból nem érkezne egy zl szerintem ebben az évtizedben, még akkor sem, ha holnap rendelünk és majd a lengyel sor is működésbe lép - legyünk pozitívak - ‘25-től.
A franciák egyelőre nem highlightolják a Leclerc-jeiket. Ha gondolkodás van gyártósor újraizzításáról a Nexter részéről, akkor egy olyanban biztos benne lennének, hogy most elhozunk 1-2 zl-t a letároltból meg berendelünk egyet az újból. Örülne a szájuk, ha a mostani tankrendelésekből ők is sápolhatnának egy kicsit.
De itt elég sok a ha.
Én Merkava mk 4-et vennék vagy 100-at; az le is van gyártva meg fullos is, csak le kell venni a polcról. Még akár úgy is, hogy az amerikai részeket egyébre cseréljük (mondjuk pl az amerikai MTU másolatot vissza az eredetire).
Szerintem a K2 még évekig megy Lengyelországba, plusz nekik is pótolniuk kell a sajátjaikat. Abból nem érkezne egy zl szerintem ebben az évtizedben, még akkor sem, ha holnap rendelünk és majd a lengyel sor is működésbe lép - legyünk pozitívak - ‘25-től.
A franciák egyelőre nem highlightolják a Leclerc-jeiket. Ha gondolkodás van gyártósor újraizzításáról a Nexter részéről, akkor egy olyanban biztos benne lennének, hogy most elhozunk 1-2 zl-t a letároltból meg berendelünk egyet az újból. Örülne a szájuk, ha a mostani tankrendelésekből ők is sápolhatnának egy kicsit.
De itt elég sok a ha.
Én Merkava mk 4-et vennék vagy 100-at; az le is van gyártva meg fullos is, csak le kell venni a polcról. Még akár úgy is, hogy az amerikai részeket egyébre cseréljük (mondjuk pl az amerikai MTU másolatot vissza az eredetire).
Szerintem egyszerűen csak úgy gondolják, hogy nincs tankra (égető) szükségünk. Most jön be 44 zsírúj, ezt a 12-őt meg majd még felpimpeljük. Más a prioritás.De mond már meg, ha ezt Te meg mások is józan paraszti ésszel belatják, akkor azok akik konkrét beszerzésekről döntenek, meg úgy általában akiknek köze van ehhez, nem látják!? Nem tudják?! A nagy évekig tartó piackutatás nem jutott el idáig? Amég a sajat érdekek, politika dominál, itt valós képességfejlesztés soha a büdös életben nem lesz!
Én azt olvastam valahol, hogy General Dynamics moci van benne (GD883), ami az MTU883 licenszgyártott másolata.Ez a veszély a Merkava IV esetén is adott.
A Merkava III-ban amcsi eredetű motor van, de nem hiszem, hogy szabotálnának. Konkrétan az a motor az M60-ból származik, ős öreg technika.
Nem fontos látogatnod, elvan nélküled is, nem kér enni.Minden jel szerint nem prioritás további harckocsik beszerzése a következő 5 évben, szóval értelmetlen azon agyalni hogy "honnan lehetne még tankokat guberálni gombokért tegnapra" - nyilván nem akarnak!
Nem nagyon érdemes új tankokkal számolni, mert:
Szóval baromira nem látszik prioritásnak a további harckocsira se pénz, se szándék!
- Pénz kevés, legalább 2 évig még az eddig megrendelt cuccokra megy el védelmi költségvetés nagy része.
- Kijelölt prioritás pedig a precíziós csapás mérés (szerintem PULS) és drónok - ezeket havonta lenyilatkozza egy fejes. Ezek együtt egy milliárd EUR-hoz közelíthetnek. (Pl. a holland PULS-árak alapján a rakéta tüzérségünk: 384 m EUR-ba fog kerülni 24 indítóval és rakétákkal). MALE és kamikaze drónokra is simán elmehet fél milliárd EUR
- A csapat légvédelem is prioritás, mert különben pár hét alatt elfüstöl a harctéren minden, amit eddig vettünk. Ha a sima Lynx kb. 10 millió EUR, akkor a már csak a radar miatt is legalább 13-15 millió lesz a Skyranger 30-as Lynx. 40 körülire teszem a minimális igényt szóval ez a tétel is minimuma 600 millió EUR lesz, de lehet másfélszer-kétszer ennyi is ha komolyabban gondolják a csapatlégvédelmet.
Könnyen lehet hogy még más eszköz is kelleni fog csapat légvédelemre (MANPADS) és akkor további 100 milliók kellenek erre.- Mindenki egyetért abban az ukrajnai eseményeket látva, hogy a tüzérség a "harcterek királya". A jelenlegi 24 cső meg a vicc kategória. Minimum kell még 48 lövegt - legalább! Ez a legolcsóbb önjáró megoldást jelentő ATMOS-szal számolva is 280 millió EUR-ba kerülne - ami 10 db Leopard-2A8 ára amúgy ugyanakkor egy háborúban a hasznossága egy Leopard-2A8 sokszorosa! Persze harkocsik is kellenek nem cagy vagy, de azért a prioritásokat nézve: 48 db 155mm-es sokkal inkább megállít egy dandár mértű ellenséges támadást mint 10 Leopard-2, amit ugyanúgy az ellenséges tüzérség lőne szét úgy hogy azok reagálni xem tudnának semmit!
Ha az automata töltős HX3/SIGMA lövegekhez ragaszkodnak, akkor azok kétszer ennyibe is kerülhetnek majd, szóval 500-600 millió tüzérségre.- BTR-t is váltani kell majd. Ott is lehet 8-10 millió EUR-ós darabárral számolni, szóval bőven milliárd EUR-os tétel
- Gripen upgrade, flottabővítés vagy típusváltás - ez is k. sokba fog kerülni, pláne ha az utóbbira kerül sor.
Kérjük a topikot legalább a fentiek megvalósulásáig szüneteltetni!
Én azt olvastam valahol, hogy General Dynamics moci van benne (GD883), ami az MTU883 licenszgyártott másolata.
De lehet, hogy csak Expert wikicikkében, úgyhogy ne vedd készpénznek.
Kérjük a topikot legalább a fentiek megvalósulásáig szüneteltetni!
Gondoltam nektek is spórolok egy kis időt és enrgiát ha levezetem, hogy mennyire nincs prioritása és realitása további hk.-vásárlásának a közeljövőben. De ha nem, hát nem...Nem fontos látogatnod, elvan nélküled is, nem kér enni.
Akkor jó szórakozást!Mi jól elvagyunk itt.
Én a 3D-t preferàlnàm,.mert hànynék tôle hatszàz cikken àt ha 4-es lenne, hogy és gyalogsàgot is szàllít...