[HUN] Harckocsibeszerzés

Valóban szomorú fejet akartam nyomni.
Az olyan érvelési hibák miatt, mint a hadviselés labdarúgáshoz hasonlítása, "leglátványosabb harckocsizó fegyvernem", priorizálás elutasítása, gyalogság harckocsi támogatásának tagadása....
aztán a fenti, alapvető koncepciók megértésének teljes hiánya mellett a Haditechnika szerzőinek kritizálása... én kérek elnézést tőlük ezúton is.

(A KF51 kérdésében nem kívánok állást foglalni.)

Elolvastam, a szerzők munkáját dicséret illeti, elnézést kérek tőlük, ha negatív színben tüntettem volna fel őket. A cikk valójában jó és szakmailag (szerintem) megfelelő információ tartalommal bír.

A következtetések szerintem nem jók, de ez azért nem gond, mert feltételezem, hogy technikai vonalon oktatnak, nem lövész szakemberek. (Csak egyiküket ismerem, az fegyveres).

Az alkalmazás elméleti következtetések majd a szakemberek (harcász, lövész, parancsnoki végzettségű és beosztású kollégáik) által fogalmazódnak meg helyesen.

Apró pontatlanság, hogy a korábbi cikkben közölt (pl. motorteljesítményre vonatkozó) adatokkal kapcsolatban nem korrigálnak, illetve a változatokat tényszerűen közlik, annak ellenére, hogy jó eséllyel nem lesz azok közül egynémely.
Van ben pár apró szaknyelvi pontatlanság, de az nem rontja a cikk értékét.

A HT szerkesztőség talán kérhetne több forrás megjelölést, így emelve a lap színvonalát.

A két szerző bár nem "vezérkari ezredesek", de a jármű fegyveres és védelmi rendszereit jól mutatják be cikkükben.
A legnagyobb hiba talán a jármű neve, ugyanis az MH Hiúz nevet adott a magyar változatnak, illett volna így használni. :)
A többi pontatlanság ami ebben a számban van, viszont kritikán aluli.

• Hűha
Reactions: Bubu bocs
Annak pont nem, 2023 és 2025 közt ígérte a KMW.
A Pzh-t 2022-23-ra. Az eleje lehet csúszott, szeptemberre 24-ből 23 itt van.
Tehát ha vki megbízhatóan szállít az a KMW.

A LYNX-nél meg kódolva volt a csúszás.
Mennyi van itt ma?? 10-15???
kb igen ennyi lehet azt hiszem krissz írta higy idén 1zlj (senki nem tudja hány db lynx egy zlj vagy tudja de nem lehet le írni,de számoljunk 44/56al) kellett volna már be érkeznie. Nagy a csúszás már.

Leírod hogy 300 hk és 500 tarack, majd levezeted mintha csak az 500 tarack lett volna? :eek:
Eddig vettünk 56 db harckocsit és 24 tarackot. Ha a fenti arányt akarjuk tartani, akkor kb. 80 - 100 tarackra lenne szükség.

Tehát vegyünk még legalább 3 osztálynyi ágyút. + vegyünk erős légvédelmet + 8x8 lövészpáncélost + rengeteg teherautót és ha maradt pénzünk akkor még harckocsit. :)

kb igen ennyi lehet azt hiszem krissz írta higy idén 1zlj (senki nem tudja hány db lynx egy zlj vagy tudja de nem lehet le írni,de számoljunk 44/56al) kellett volna már be érkeznie. Nagy a csúszás már.
Az eredeti szerződésben úgy volt, hogy az RM szállít 46 darab LYNX-et és többi itt készül.
Annak a 46-nek kellett volna megérkezni 2022-ben - legalábbis nagy részének. Ebből lett 2 darab nem teljesen működő Lynx!

Legalább 1-1,5 év csúszás van, bár krisss 3 évet mondott valahol... :confused:

Nagyon leragadtál a lövegeknél és nem veszed észre, hogy a páncélzat is eléri lassan a határát.
Lehet, hogy az anyag tudomány fejlődik, de valahogy minden Leopard-verzió 4-5 tonnával mégis nehezebb lesz. Hol a határ?
120 tonnás harckocsik fognak rohangálni? Hát nem fognak! Nagyjából már most közelítik a bevethetőség határát: például a legtöbb híd 80 tonnára van tervezve (A Leguan hídvető MLC80-as).

Ez tévedés: a gyalgoság tud csak területeket elfoglalni, megszállni. Ők ássák be magukat és tartják a vonalat meg a városokat. Néz már körbe mi folyik a szomszédban!
Tank csaták ritkák mint a fehér holló! A harckocsikat tüzérségként vetik be: kilométerekről lövetik velök az ellenséges állásokat.
Az aknamezők, páncéltörő fegyverek és drónok miatt nem is mernek szinte előrenyomulni.
Kiscsoportos gyalogos harcászat zajlik: APC-kel, 4x4 MRAP-ekkel előreronygolnak kiguranak és megróbálják kitakarítani a lövész árkot - persze csak ha éjszaka sikerült egy odavezető sávban felszedni az aknákat. Harckocsik távolról pukkangatnak néhány repesz gránátot az akció megtámogatására. Jelenleg így néz ki a háború a szomszédban.
A harckocsik háttérbe szorulásának fő oka, hogy jelenleg a az elhárításukra szolgáló eszközök kerületek versenyelőnyben:
  • aknák - egy rohad primitív eszköz, amire még mindig nem jött kis senki semmilyen hatásos megoldással ellenük. teljesen el tudják lehetetleníteni a harckocsik mozgását. Ezért működnek kb. önjárólövegként - sokszor közvetett irányzással lőve. Szűk megtisztított sávokat leszámítva moccani sem tudnak. Néha még távolról tüzérséggel szórt aknamezővel a már aknamentesnek vélt folyósok ismét lezárhatóak. Februárban Vuhledárnál ez elég jól működött az ukránoknak
  • Drónok: ezek úgy megszaporodtak, hogy nagyon robosztus EW és légvédelmi képesség kell a kivédésükre. Ilyen senkinek nincs jelenleg Európában és még csak most kezdtek agyalni azon hogy kellene ilyesmi! Amúgy meg nem ia kamikáze drónok igazán veszélyesek, hanem a tűzlrségi megfigyelők! Lehetővé tesztik hogy a tüzérség percek alatt ledaráljon egy harckocsi szakszt és ezellen a harkocsik semmit nem tehetnek! Nincs az a páncél vagy APS ami kivéd egy rázuhanó 155-ös gránátot! veszteségek 70-80%-át tüzérség okozza - drónoknak és az irányított lőszereknek köszönhetnek ebből szerintem jó néhány 10%-ot...
  • Páncéltörő fegyverek: a felülről támadó páncél törőfegverek nagyot mentek ebben a háborúban. A legtöbb APS-nak problémát jelentenek. Majd itt is elindul a macskaegér játék fejlesztésekben a támadó és védekező rendszer versenye. Jelenleg ott tartunk, hogy az APS még a legfejlettebb haderőkben is kuriózum, épp hogy kezdenek megjelenni (talán Izrael a kivétel). Drága új eszköz szóval 10-15 év mire eltrejdenek annyira hogy minden harckocsin lesz valamilyen APS. Már most dolgoznak az APS-ek kivédésén: van már két rakétás Kornet-inító, kamu-rakétával kiegészített RPG-30 - lényegük hogy két rakétát inídtanak gyorsan egymás után. Az első beindítja az APS-t a másik meg átjut. Középtávon a megoldás szerintem elektronikai zavaró modul beépítése lesz az ATGM-ek. Mindegyik APS radarral működik, amik zavarhatóak. Elég ha radar rosszul méri a rakéta sebességét és/vagy távolságát, túl korán vagy túl későn indítja az elhárító töltetet és az ATGM már is átjut! Ez egy műszakilag teljesn megoldható feladat, csak mivel alig vannak még az APS-ek, így ez eddig nem volt prioritás.
Szóval a harckocsi messze nem a "harcterek ura" jelenleg - az sokkal inkább a jó felderítéssel (pl. drónokkal) megtámogatott tüzérség.

A KF51-essel a legfőbb probléma az indokolatlanul nagy lövege.
Azt nem veszed figyelembe, hogy mennyire ritkán kell a harckocsi páncéltörő képessége: 8-10 kilőtt repesz gránát jut egy páncéltörőre (APFSDS). Lásd ukrajnai konfliktus! Több száz meg, ezer tankos csaták kora lejárt!
A főfeladathoz: az ellenséges élőerő és erődítések rombolására meg sok lőszer kell! Ez az a pont ahol gond van a 130-as löveggel: a csupán 20 lőszeres tár! Nem járható, hogy félóránkánt hátrak ell menni feltöltésre! Totál életképtelen helyzet lenne!

Nem is indokolt a 130-as löveg páncéltörő szempontból sem!
A 120-as mindent kilő és ez még vagy 15-20 évig így is lesz. Oroszok "armata sebességgel" fejlesztenek új harckocsikat. Újabban a T-80 újboli gyártásba vételén agyalnak! :D
A közös európai harkoc is talán 2035-40-re készül el.
A tömegkorlát miatt azok sem lesznek sokkal jobban védettek passzív páncélzattal.
A légnyeges kérdés amit az RM feszeget: megízhatóan lelőhetőek-e a nyíl lövedékek. (Elvielg saz izraeli APS-ek tunak ilyet) Ha igen, akkor nincs is érelme további passzív páncélzatot rakni rá, mert az APS leszereli a páncéltörő lövedékeket. Egyénként ez RM ezzel indokolja hogy KF51 55-60 tonnás sávban marad.
Ha viszont a a nyílövedékek hatásatalnithatóak, akkor megint nincs értelme a 130-as lövegnek! Hiába jön gyorsabban meg nehetebb az a nyíl ha az APS kettévágja, kibllenti és errodálja a páncéltörő képességét!
Tehát ebben az esetben van egy mind páncél törésre, mind tűztámogatásra KORLTOZOTTAN alkalmas harckocsid!

Pedig most csak lövegről van szó, a harckocsik többi problémáját amit fentebb írtam még mindig nem oldja meg az új generációsnak mondott KF51. Egyelőre más sem.
Nem kell kukázni a harckocsikat, de sokkal fontosabb képességekre kellene inkább többet költeni. Tüzérség, drónok és csapat légvédelem. A szomszédban zajló háború is azt mutatja, hogy ezekkel egy sokkal erősebb ellenfél is megállítható.

Azért, mert a gyalogság képes birtokba venni és megtartani területeket, objektumokat, ne gondold azt, hogy akkor a tank nem is kell.
Leírtam, az összfegyvernemi harcban a páncélos és gépesített erők tevekenysége során a harckocsi szerepe a döntő, akkor is, ha nem minden esetben jut szerephez.
A gyalogság tud önállóan is támadni, harcolni, mindaddig amig harckocsi kötelékébe nem botlik. Akkor harckocsiért kiállítanak.
És a vége valahogy mindig MINDIG az, hogy ahol lehet, előkerülnek a harckocsik.
Az is igaz, hogy a gyalogság nélkül sem lehet sem támadni, sem védekezni.
De nagyobb szárazföldi művelet nem megy a tankok nélkül.
Miért a legfontosabb? Mert kevesebb lövésszel, kevesebb tüzérrel is lehet támadni (nyilván ostobaság), mint kellene (jó sok veszteséget eredményezve), de kevesebb tankkal támadni nem tudsz.
Biztos, hogy kudarc kíséri a kevés tank támadását, akármilyen erős tüzérség, akármilyen sok lövész is van a támadó kötelékében.

Tehát a három közül egy az, ami mindenféleképpen lényeges a sikerhez: a harckocsi vagy páncélos fölény.
Nem a tüzérségi, nem a gyalogsági fölény. Meg csak a légi sem. Természetesen jó ha minél több területen fölényben vagyunk, de tank nélkül, vagy kevés tankkal biztos a kudarc.
Valójában ezért van az, hogy minden fegyvernem és szakcsapat rendelkezik a páncélosok elleni harc valamilyen eszközével. Mert mindig mindenki az ellenség páncélos eszközeit akarja elpusztítani.

Ami miatt a harckocsi sokszor nem a helyén van az az, hogy nincs meg az összfegyvernemi, összhaderőnemi képesség minden eleme. Amúgy helység harcban és nagyon sok más esetben a lövészek mennek elől, de ettől még a tank is harcol.

Mondom ezt úgy, hogy végzettségem tekintve lövész vagyok és szeretem a lövész fegyvernemet. :)

Ja, meg 2A7HUnak, meg egy tucat Elta radarnak, egy zl Gidrannak, NMSnek, a szlovakok F-16-osanak és így tovább. Mindennek oka van, ugyanaz a ket-harom tényező.
Qrvara nincs ezzel egyedül, ezzel semmit nem mondtunk olyasmit, ami a specifikusan a RM képességeit minositene.
Én csak olyat mondok. Tudom bántja a fantàziavilàgod

Azért, mert a gyalogság képes birtokba venni és megtartani területeket, objektumokat, ne gondold azt, hogy akkor a tank nem is kell.
Leírtam, az összfegyvernemi harcban a páncélos és gépesített erők tevekenysége során a harckocsi szerepe a döntő, akkor is, ha nem minden esetben jut szerephez.
A gyalogság tud önállóan is támadni, harcolni, mindaddig amig harckocsi kötelékébe nem botlik. Akkor harckocsiért kiállítanak.
És a vége valahogy mindig MINDIG az, hogy ahol lehet, előkerülnek a harckocsik.
Az is igaz, hogy a gyalogság nélkül sem lehet sem támadni, sem védekezni.
De nagyobb szárazföldi művelet nem megy a tankok nélkül.
Miért a legfontosabb? Mert kevesebb lövésszel, kevesebb tüzérrel is lehet támadni (nyilván ostobaság), mint kellene (jó sok veszteséget eredményezve), de kevesebb tankkal támadni nem tudsz.
Biztos, hogy kudarc kíséri a kevés tank támadását, akármilyen erős tüzérség, akármilyen sok lövész is van a támadó kötelékében.

Tehát a három közül egy az, ami mindenféleképpen lényeges a sikerhez: a harckocsi vagy páncélos fölény.
Nem a tüzérségi, nem a gyalogsági fölény. Meg csak a légi sem. Természetesen jó ha minél több területen fölényben vagyunk, de tank nélkül, vagy kevés tankkal biztos a kudarc.
Valójában ezért van az, hogy minden fegyvernem és szakcsapat rendelkezik a páncélosok elleni harc valamilyen eszközével. Mert mindig mindenki az ellenség páncélos eszközeit akarja elpusztítani.

Ami miatt a harckocsi sokszor nem a helyén van az az, hogy nincs meg az összfegyvernemi, összhaderőnemi képesség minden eleme. Amúgy helység harcban és nagyon sok más esetben a lövészek mennek elől, de ettől még a tank is harcol.

Mondom ezt úgy, hogy végzettségem tekintve lövész vagyok és szeretem a lövész fegyvernemet. :)
Nem azt mondtam, hogy nem kell harckocsi, hanem hogy nem kell 130mm-es löveggel szerelt harckocsi!
Ami a beszerzési prioritást illeti ott sem raknám a harckocsit az első 8-10 helyre. Házat sem a tetőtől kezdünk építeni, így kellene egy prioritást tartani a képességek kialakításában.

Néha én is meg sokan mások is elfelejetik: Magyarországnak jelenleg hadiipar fejlesztési programja van első sorban. Mi itt keressük, várjuk türelmetlenül az új képességeket, meglévők megerősítését, de valójában nem ez a kormányzati szándék. Gyárakat veszünk és nem képességet. Az iparpolitikai szempontok felül írják a Honvédség valós és égetően sürgős igényeit. Sajnos! :(

Leírod hogy 300 hk és 500 tarack, majd levezeted mintha csak az 500 tarack lett volna? :eek:
Én már nem is írok semmit... :cool:
Ár - érték arányban nem igazán jó eszköz a harckocsi. A méregdrága harckocsikat töredékébe kerülő eszközökkel lövik ki.

kb. 1 éve volt itt, hogy mit kérnek az ukránok nyugatról: 300 harckocsit és 500 ágyút kértek. Szerintem nekünk is először 3-4 osztálynyi tüzérséget kellene vennünk, és csak utána harckocsit.
Gondold végig, hogy mikor lesz rendelhető a kf51!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Az nem gond, ha nem értesz velem egyet. A HT, amibe sokan írhatnak, akár te vagy én is, sajnos nem minden esetben üti meg azt a színvonalat, ami elvárható. A két szerzőt annyiban megkövetem, hogy cikküket csak egyszer olvastam, el, így csak a legfeltünőbb hibák, vagy nem alátámasztható információk közlésére alapozom véleményem.
Lehet, hogy rosszul emlékszem, de most még egyszer elolvasom (reagálni fogok, ha rosszul emlékszem korrigálom véleményem). Csak abban a számban annyi pontatlanság jelent meg (Pzh adatok, stb.), hogy a legtöbb katona, aki ismeri a valóságot, messzire hajítja dühében. A LEOPARD 2A7 dettó. A korábbi Lynx cikk, amit egy általam egyébként ismert és tisztelt szakember írt, sajnos sok pontatlanságot tartalmazott. Amit itt is szóvá tettek korábban.
A tudományos szakmai folyóiratokban sok szakmai vita van, ami helyes, mert ez a tudomány fejlődésének alapja. A vita. Ha valaki úgy értelmezi, hogy a tényszerű tévedések megemlítése alaptalan kritika, akkor nem értek veled egyet.
A harckocsi vs gyalogság támogató szerepről hajlandó vagyok szakmai érvek mentén vitatkozni. Mert tanulok az ellenvéleményből, több évtized után is.
A HT-nek alapvető problémája, hogy bár a HM-nek a folyóirata, ennek ellenére, csak nyilvánso forrásban lévő pontatlan!!!! adatokat írhatnak le a szerzők. Van nekem olyan kéziratom, amelyben minden második sor át van huzva, hogy pontosan nem ennyi, meg annyi, de az adatok titkossak. OLyan kéziratom is volt, hogy ezt-vagy azt a rakétát hol láttam X dologhoz hogy integrálják, mert nincs róluk anyag. Erre küldtem egy képet hozzá a LeBourgeten kiadott céges dokumentációból, és az eszköz melletti információs tábláról. Utána meg hümmögés volt... Szóval a HT probálkozik, de sokszor annyira téves rossz adatokat kell lehozniuk hogy csak na... Egyébként a H225M érkezésnél olyan sajtóanyagot adtak pld. a szállítható személyes számáról, hogy nevetséges volt...

Mindenki nagyon jól tudja, hogy a kf51 nincsen kész. Jelenleg egy fejlesztési projekt, viszont jól meghatározott paraméterei és céljai vannak.
A technológia nagy része adott:
  • leo 2 a4 teknő, minimális módosításokkal
...papír-teknő, max. 65tonnáig, ahol jönnek mikrorepedések, az ide vonatkozó hír-morzsák összesítése alapján --a saját becslés--: további max 10 éves hadrafoghatóság.
Ezt adja az RM "alapnak"! Jó eséllyel már az elején nehezebb lesz a közöltnél => súly-tartalék továbbfejlesztésre: szinte semmi! :eek:

• működőképes, de fejlesztés alatt lévő löveg és töltőautómata (mivel a Rheinmetall fő profilja a lövegkészítés, és a nyugati féltekén a legtöbb harckocsihoz ök szállítanak, így illene egy kis bizalmat mutatni feléjük ezen a területen)
A 120-asban jók! A130-asban is lehetnek jók! Előnye alig, hátránya sok. Az előnyeit meglévő eszközök is tudják 155 mm-esben, bőven.
... +: A várható drón/ATGM mennyiség miatt szintén mennyiség kell majd!
Megfizethetetlen árú fegyverből nem lesz meg a szükséges mennyiség!

Elég harmatos tudású a csak lőtéren tesztelt rendszer! Túl sok hír lebegteti a Trophy-t.
Miért nincs "éles" próba? Közel van az ukrán teszt lehetőség, még sem erőltetik! :oops:

• a legfontosabb pedig az NGVA alapú rendszer

Ahogy "akit nem nevezünk nevén"...
Miről maradtam le? Elküldöd privátban? Kösz!

... is leírta, a cél az armatához hasonló, ember nélküli toronnyal ellátott harckocsi kifejlesztése. Ehhez pedig jó úton indultak el a Rheinmetall-nál, sok már bevált technológiai megoldást tovább alkalmazva.

.

Nem azt mondtam, hogy nem kell harckocsi, hanem hogy nem kell 130mm-es löveggel szerelt harckocsi!
Ami a beszerzési prioritást illeti ott sem raknám a harckocsit az első 8-10 helyre. Házat sem a tetőtől kezdünk építeni, így kellene egy prioritást tartani a képességek kialakításában.

Néha én is meg sokan mások is elfelejetik: Magyarországnak jelenleg hadiipar fejlesztési programja van első sorban. Mi itt keressük, várjuk türelmetlenül az új képességeket, meglévők megerősítését, de valójában nem ez a kormányzati szándék. Gyárakat veszünk és nem képességet. Az iparpolitikai szempontok felül írják a Honvédség valós és égetően sürgős igényeit. Sajnos! :(

Ezt nem vitatom, annyival árnyalnám, hogy most akciós a cserép, előre fizetünk.
De amúgy igen, még csak alapozunk. Hogy jó lesz e a lassú gyártású és még nem létező cserép, az majd soká derül ki.

Ezt nem vitatom, annyival árnyalnám, hogy most akciós a cserép, előre fizetünk.
Azt nem tudjuk hogy akciós-e vagy sem, és az sem biztos hogy cserép fedést szeretnénk-e a "házra"
De amúgy igen, még csak alapozunk. Hogy jó lesz e a lassú gyártású és még nem létező cserép, az majd soká derül ki.
Pont ez a baj! Mi nem tudunk olyat csinálni, mint a Pentagon hogy indítunk egy fejlesztési programot majd milliárdok bele tolunk, majd dobjuk ez egészet hogy még sem jó!
Még Orbán is azt mondta hogy „Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc."
Erre talánra akarnak a hírek szerint bedobni 120 milliárdot!

Ennyi erővel küldjük el Bobót Monacoba blackjackezni a védelmi büdzsével zsebében! :p

A másodrendű, felújított harckocsiban több katona hal meg, mint az új generációsban.
Ha rendesen fel van újitva,lehetőségeinkhez mérten van bevetve,akkor nem.

A fociban is a csatárok teljesítménye a meghatározó, ők rúgják a gólt. A győzelemhez gólt kell rúgni.
Csakhogy a csatár nem a hk,hanem a tüzérség meg a légierő.
Nekünk nincs pénzünk komoly légierőre-marad a tüzérség.
Mégegyszer írom, nem szabad a beszerzéseket egymással szembe állítani! Mindegyik fontos, lényeges eleme egy rendszernek.
Muszály súlyozni-mert nincs mindenre is pénzünk.
Ha mindenböl egyenszilárdan fejlesztünk-akkor mindenböl csak minimális,kirakat mennyiség lesz.
Mert a háborúhoz 3 dolog kell-pénz,pénz és pénz.Nekünk meg nincs belőle mindenre elég ebböl a jószágbol.

Most a leg látványosabb harckocsizó fegyvernem eszközeit rendezik évtizedekre előre
Hát ez az,hogy látványra rendeznek.

Az IDF 1979ben kapott elösszőr új hk-t,mikor szolgálatba állt a Merkava I (ami akkor különben egy teljesen hagyományos,már elavult technológiás hk volt-a konstrukció volt érdekes,a hozzá felhasznált technológia teljesen hagyonányos).És végigharcoltak sikeresen 4 (5,ha az Anyagháborút is számitjuk) háborút second hand tankokkal.