[HUN] Harckocsibeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 928
4 739
113
Ez erős volt a VBL-re.
Szia,

A videoval meggyoztel arrol, hogy technikailag at tud menni a VBL a 2 m szeles arok felett. (Szerintem ami harckocsit kiser, annal ez teljesen alap elvaras.)

Arrol meg nem, hogy logisztikailag megoldhato, hogy minden arokhoz jojjon egy repulo, ami atviszi az arok felett, a tuloldalon meg ledobja ejtoernyovel. :)

• Tetszik
Reactions: Filter

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 254
113
Édes faszom 16 eszköz volt kint 2 hete éleslövészeten a bakonyban a videóban többet látsz egyszerre lőni mint fél tucatot. Amiről beszélsz az kb március...
Én láttam a videokat le és felrakodásról, gurulásról, de olyat, hogy egyszerre mondhjuk fél tucat jármű lőtt volna úgy nem... Azért írtam hiszem, ha látom...
Egyébként meg, azt, hogy nem láttam és sok más katonai dolgokkal foglalkozó sem látta, az azok felelőssége, akik nem csak engem nem hívtak meg (mert nem vagyok releváns,bár máskor meghívtak általában), hanem hogy alig volt média ismét. Ez ismét visszavezethető oda, hogy megváltozott a propaganda és a kapcsolat a médiával. Most egy kezemen meg tudom számolni, kiket hívogatnak az események egy részére és miért..
Hozzáteszem, volt három meghívásom magyar katonai eseményekre, amelyre előző nap este, vagy aznap reggel álmodta meg a döntéshozó, hogy lesz, én pedig külföldön voltam már, vagy éppen oda tartottam más katonai eseményre (amelyre idejében kaptam akkreditációt stb.)... Ez egyébként éppen véletlen dátum egybeesés is lehetett.. de nem igazán hiszem...

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 121
21 704
113
Szia,

A videoval meggyoztel arrol, hogy technikailag at tud menni a VBL a 2 m szeles arok felett. (Szerintem ami harckocsit kiser, annal ez teljesen alap elvaras.)

Arrol meg nem, hogy logisztikailag megoldhato, hogy minden arokhoz jojjon egy repulo, ami atviszi az arok felett, a tuloldalon meg ledobja ejtoernyovel. :)
Ez a dolga.
Azért" kereng" mint a csòtàny, hogy felderítsen.
Nehéz egységekhez csatolva, a felderítő "talajkutatò" is egyben.
Ha nincs tovàbb ùt,azt jelzi a nehéz egységeknek.
Lehet ott sàr,ingovàny, szikla, futòhomok,stb ...
Ha a VBL elakad, ott a HK is elfog.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 928
4 739
113
Jelenleg a sörétes lőfegyver szinte az egyetlen hatásos hard-kill elhárító eszköz a drónok ellen a lövészeknél.
Illetve láttam még tubusból indítható ellen-drónt is, ki tudja hova fejlődik a kard és pajzs viszony.
Szia,

Mit ertesz loveszek alatt?
Ha konnyulovesz rajt, akkor igazad van, mert a soretes puska nem hatekony, de van. 40 mm-es programozhato granat sokkal hatekonyabb, de programozassal egyutt az mar tul sok egy gyalog kozlekedo katonanak szerintem.

Ha gepkocsizo lovesz rajt, akkor a kocsi tetejen levo RCWS sokkal hatekonyabb, mar 7.62-es urmeretben is, hat meg 40 mm-es programozhato granattal.

Ha gepesitett lovesz rajt, akkor az RCWS-t kiegeszitheti a 30 mm-es gepagyu is, ami programozhato loszerrel a sokkal nagyobb sebesseg es pontossag miatt a 40 mm-es granatnal is joval hatekonyabb.

Ha gepesitett lovesz szazadot, akkor meg a dedikalt le'g- es dronvedelmi jarmu altal atadott celinformacioknak koszonhetoen meg sokkal hatekonyabbak a gepagyuk.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 472
35 580
113
Én láttam a videokat le és felrakodásról, gurulásról, de olyat, hogy egyszerre mondhjuk fél tucat jármű lőtt volna úgy nem... Azért írtam hiszem, ha látom...
Tehát láttál felpakolva 16 lynxet, de mivel nem láttad őket egyszerre lőni így nem hiszed el, hogy több van, mint fél tucat ? :confused:

• Tetszik
Reactions: borisz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Szvsz egy harcjármű, amely ráadásul "be van gombolkozva" alig-alig veszi észre a drónokat, korlátozott a személyzet mennyisége, és így is elég komoly más dolgokra is figyelniük kell. Mondjuk ki, jelenleg az összes MBT-t és GYHJ-t amikor tervezték még a tömeges dróntámadás nem volt releváns képesség és ráadásul nagyobb méretű drónokkal számolta. Azóta ezek a páncélozott eszközök indultak sorozatgyártásba, közben pedig a fenyegetettségük megváltozott.. Amire tervezték őket, Akna, pctróörő rakéták, pctörő lövegekből indított klf. lövedékek és más egyéni páncélelhárító eszközök.. Kisméretű drónfelhők nem..
Ez úgy igaz,hogy nem igaz közben mégse.
Mert 67 után nem csak a szovjet hk-ra került vissza a légvédelmi ngp.(érdekes,hogy a jenkik,miközben messze nem épitettek ki olyan csapatlégvédelmet,mint az oroszok,hk szinten viszont végig ragaszkodtak a pk légvédelemre is alkalmas ngp-hoz.Pedig doktrinájuk alapvető eleme a légi uralom megszerzése)
Marder,Tornado,Ratel rendelkeztek külön légvédelemre is alkalmas fegyverállással.BTR70 vertikális csőemelkedését 67 után már több mint megduplázták a BTR60hoz képest,önlégvédelmi céllal.A deszantterek felső búvonyilásai úgy lettek tervezve,hogy lehetővé tegyék MANPADok bevetését
bmp-1+manpads.jpg

90ben már fejlesztett Mongoose-3 elfogó 300méter,a 3B 1km távolágig légvédelmi feladatokat is ellátni képes APS rendszer.Elta 3312 érzékelő rendszer meg megfelelő kiépitésben járművenkénti körfigyelést biztosit (reklámfilmjében meg 4 gépes szakasz körfigyelést végez RCWS felderitő-célzó elemeként,BMS rendszerben koordinálva).
Abramsra meg próbaképpen már raktak olyan 30DEFA Kongsberg RCWSt,ami képes MANPAD (és ATGM) kezelésére.
És a REH technológia is olyan szinten van,hogy minden további nélkül lehet harcjármű szinten felderitő,bemérő,zavaró rendszereket telepiteni.
Sokadszorra,ez nem technikai probléma,hanem pénzügyi.A technológia kész van,megvan-csak pénz kéne a tömeges és integrált telepitéséhez,alkalmazásához.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 254
113
Tehát láttál felpakolva 16 lynxet, de mivel nem láttad őket egyszerre lőni így nem hiszed el, hogy több van, mint fél tucat ? :confused:
Igen, nem vagyok biztos, hogy van fél tucat, aminek ténylegesen működik megfelelő módon a toronyfegyverzete. Nos láttam már egyet és mást ami hasonlóképpen működött. Az országgyülés honvédelmi bizottság ülésén pld.

https://military-technology.blog.hu...delmi_es_rendeszeti_bizottsagi_ules_kecskemet

de láttam már "parasztvakítást" is. Pld előző gyakorlónapon meglődözött MBT-k mutogatása, hogy így meg úgy találták el azokat a "0" pontnál. Vagy olyan T-72-est amihez belővő géppuska kellett volna, mert bedöglött a lézer. Ennek ellenére másnap a "Médianapon mégis az lőtt, belővőgéppuska alkalmazása nélkül. találat nem volt, de be lett mutatva, hogy ezt a lyuk a mai lövés.

Légierőnél is volt hasonló csúsztatás, több is.. de nem sorolom fel..

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Szia,

Szerintem ez alapvetoen hibas hozzaallas, mert a lanctalpasat lanctalpas kiserje.

Nyilvan T-72-t BMP, Leo2-7HU-t meg Lynx, szoval itt sem kell feltalalni a kanalban a melyedest.
Ehez képest az eddig kifejezetten lánctalpas IDF is kerekes Eitant fogja alap lövészjárműnek alkalmazni,és azzal figja kisérni a Merkava tankokat.....Namer korlátozott számban lesz csak,az alapjármű most még az M113,amit a kerekes Eitan vált.
Francik is kivonták az utolsó AMX-10P láncos gépet is már régen,csak kerekes kisérőjárműveik vannak (és nem,ennek semmi köze az afrikai expediciós hadviseléshez)
SADFnek meg soha nem is volt láncos járműve a hk-on kivűl (sőt,kisérleteztek a kerekes hk-val,mellesleg a németek és a francik is)
Ez is egy olyan fórumos axioma,ami a valóságban egyáltalán nem igaz.Mint az APC vs IFV harcmodor,merev felosztás,ami szintén nincs a való életben.
100864-bbef754f826733c778bdecd6ddb7ac0b.jpg

TH800 Bismarck az SADF páncélos múzeumában (igazábol német,Thyssen gyártmány,a torony csak dél afrikai.)
RadPz_90_Bild_110.jpg

RadPz,szintén múzeumban.HH végével a programot törölték.
Szóval nem ,nem kell feltalálni a kanálban a mélyedést,mert már elég régóta kisérnek hk-kat kerekes járművekkel.Gyakorlatban,valódi háborúkban is (egyébként az oroszok is kisérik BTR-el a hk-kat.)

• Tetszik
Reactions: Pogány

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 254
113
Ez úgy igaz,hogy nem igaz közben mégse.
Mert 67 után nem csak a szovjet hk-ra került vissza a légvédelmi ngp.(érdekes,hogy a jenkik,miközben messze nem épitettek ki olyan csapatlégvédelmet,mint az oroszok,hk szinten viszont végig ragaszkodtak a pk légvédelemre is alkalmas ngp-hoz.Pedig doktrinájuk alapvető eleme a légi uralom megszerzése)
Marder,Tornado,Ratel rendelkeztek külön légvédelemre is alkalmas fegyverállással.BTR70 vertikális csőemelkedését 67 után már több mint megduplázták a BTR60hoz képest,önlégvédelmi céllal.A deszantterek felső búvonyilásai úgy lettek tervezve,hogy lehetővé tegyék MANPADok bevetését
bmp-1+manpads.jpg

90ben már fejlesztett Mongoose-3 elfogó 300méter,a 3B 1km távolágig légvédelmi feladatokat is ellátni képes APS rendszer.Elta 3312 érzékelő rendszer meg megfelelő kiépitésben járművenkénti körfigyelést biztosit (reklámfilmjében meg 4 gépes szakasz körfigyelést végez RCWS felderitő-célzó elemeként,BMS rendszerben koordinálva).
Abramsra meg próbaképpen már raktak olyan 30DEFA Kongsberg RCWSt,ami képes MANPAD (és ATGM) kezelésére.
És a REH technológia is olyan szinten van,hogy minden további nélkül lehet harcjármű szinten felderitő,bemérő,zavaró rendszereket telepiteni.
Sokadszorra,ez nem technikai probléma,hanem pénzügyi.A technológia kész van,megvan-csak pénz kéne a tömeges és integrált telepitéséhez,alkalmazásához.
Ez megint igy van, de nekünk nincs MANPADS a gépesített lövészeinknek, (páncélgránátosainknak). Ha lenne írtam volna, jó lenne néhány járműhöz ilyen képzettségű katona is (légvédelmi alegységként).. de a drónok ellen ezek a rakéták vajmi kevesett érnek és kurva drágák hozzá.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 027
15 126
113
Pedig hidd el hogy valami matek alapján kijött a 18 darab/dandár. Lehet mondani hogy csórók vagyunk, ezért csak ennyi de sokkal gazdagabb német szerint is elég a 18 egy dandárra. Dánok még ennyit sem vettek!

A 2 km-es hatótávval meg hogy csak a felével számolok a 18-nak, eléggé visszafogott becslés arra hogy mekkora területet tudnak lefedni.

Aki szerint kevés a 18 az tegyen mellé valamiféle számítást is, hogy miért! ;)
Az oroszoknál 4 tüzérosztály van dandáronként és még ezt is keveslik...

Az a baj, hogy a kis drónok simán indulhatnak radarárnyékos fedett helyről és simán észrevétlenül közel kerülhet a járművekhez. A skyrangerrel is ugyan ez a gond kis drónok ellen ha egy átszegdelt terepszakaszon kell egy szétbontakozott alegységet oltalmaznia.
Fák, épület stb. Nem lehet ott az eszköz mindenhol és nagyon sok tereptárgy van ami nagyban korlátozza az elméleti képességeit.
Sőt, tegnap olvastam egy orosz forrást, hogy az ukránok új taktikát eszeltek ki; előre telepítenek drónokat olyan helyekre, ahol az ellenség felbukkanását várják, és amikor odaérnek, indítják a drón pár 10 méteres távolságból...
Éppen ezért is kéne automata shotgunnal kiegészíteni az RCWS fegyverzetet, mint "utolsó-esély-fegyver"/last ditch weapon.
Egyelőre "tömeges drón támadást" sem láttunk még Ukrajnában sem. Én még olyat nem láttam nem hallottam, hogy 50+ drón rontson egy járműoszlopra.

Az olcsó civil drónokat könnyű zavarani. A komolyabb zavarvédettek katonai drónokból meg azért nem lehet több tucatot rá küldeni egy célpontra, mert azért az sem a fán terem.
Ami késik, nem múlik.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Ez megint igy van, de nekünk nincs MANPADS a gépesített lövészeinknek, (páncélgránátosainknak). Ha lenne írtam volna, jó lenne néhány járműhöz ilyen képzettségű katona is (légvédelmi alegységként).. de a drónok ellen ezek a rakéták vajmi kevesett érnek és kurva drágák hozzá.
Nincs,mert nem szereztünk be.Pedig kéne....
Másrészt a kép nem a dronlégvédelem illusztrálása,hanem azé,hogy valójában a II
.vh óta úgy tervezik többnyire a járműveket,hogy képesek legyenek az önlégvédelemre.Ki nem forditott rá figyelmet,az 67 után változtatott ezen.
Dronok egy tág fogalom.Éppen igy tág az ellenük való védekezési lehetőség is.Nyilván egy kis mikrodronra nem a rakéta a megoldás,hanem inkább az agv.Egy drága tüzérségi felderitő dronra már anyagilag is megéri,de harcászatilag mindenképpen megéri rakétát inditani.
Ha a VBL elakad, ott a HK is elfog.
Hát a kollega emlitette árokakadály esetén pont nem.4x4 árokleküzdő képessége igencsak problémás