[HUN] Harckocsibeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 700
113
Remélem mi inkább M3-as kététlűt veszünk - a Dunán szerintem ez nem működnie... :D

A kettő szerintem teljesen különbözik.
Megadja a gyártó, hogy az általa a tankkal együtt leszállított légzőcsővel milyen mélységig tud vízen gázolni. Ha a patak, folyó ennél kisebb, akkor értelemszerűen ezt használod. Menetből tudod megoldani -ha mélységben pihenve már előre felkészítetted a tankot, a réseket lezártad- és harcképes marad közben.
Lengyeleknél is vannak apróbb meg nagyobbacska patakok, mint az Odera meg a Vistula. A pontomhidak, "léghólyagok oldalt", kompok és egyéb megoldások ilyen esetben jönnek elő.

Legalábbis én így gondolom. A profik meg majd úgy is ki fognak javítani, ha nem.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 961
47 699
113
A kettő szerintem teljesen különbözik.
Megadja a gyártó, hogy az általa a tankkal együtt leszállított légzőcsővel milyen mélységig tud vízen gázolni. Ha a patak, folyó ennél kisebb, akkor értelemszerűen ezt használod. Menetből tudod megoldani -ha mélységben pihenve már előre felkészítetted a tankot, a réseket lezártad- és harcképes marad közben.
Lengyeleknél is vannak apróbb meg nagyobbacska patakok, mint az Odera meg a Vistula. A pontomhidak, "léghólyagok oldalt", kompok és egyéb megoldások ilyen esetben jönnek elő.

Legalábbis én így gondolom. A profik meg majd úgy is ki fognak javítani, ha nem.
Nálunk van két nagy folyó, ahol ez már kevés, 5-6 folyónk van ahol ez működhet - a többit átéri a hídvető. :)

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 700
113
Nálunk van két nagy folyó, ahol ez már kevés, 5-6 folyónk van ahol ez működhet - a többit átéri a hídvető. :)

A Duna és a Tisza mellett például a Körös az 6 méter mély, ha jól tudom. És kevés híd mellett pont tökéletesen elvágja egy keleti irányú támadás esetén Debrecen és Vásárhely közötti közlekedést, vagyis a logisztikát nem hátráltatja, de a gyors erőátcsoportosítást azt pont keresztbe vágja.
Szóval igazából én rábízom a Honvédségre, hogy milyen módszerekkel akarja megoldani a dolgokat. Amíg elsődleges stratégiánk a puszta elrettentés még a támadás gondolatától is, addig nekem minden megoldás jó. :)

• Tetszik
Reactions: Venom85

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 961
47 699
113
A Duna és a Tisza mellett például a Körös az 6 méter mély, ha jól tudom. És kevés híd mellett pont tökéletesen elvágja egy keleti irányú támadás esetén Debrecen és Vásárhely közötti közlekedést, vagyis a logisztikát nem hátráltatja, de a gyors erőátcsoportosítást azt pont keresztbe vágja.
Szóval igazából én rábízom a Honvédségre, hogy milyen módszerekkel akarja megoldani a dolgokat. Amíg elsődleges stratégiánk a puszta elrettentés még a támadás gondolatától is, addig nekem minden megoldás jó. :)
Nekem nagyon tetszik M3 kétéltű - sajnálom, hogy ez még nem került fel a HM bevásárló listájára. (legalábbis a nyilvánosan) :)
Leopard mozgatáshoz nagyon hasznos lenne... :)

• Tetszik
Reactions: Venom85

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 679
21 744
113
Egyébként eredetiben nem az én ötletem, csak a magamévá tettem. Eredetileg @pöcshuszár adott képrejtvényt egy hányós csajról és onnan jött a kisróka. o_O
A másik ami érdekes az RM prezikenben a magyar 4x4 HU-val azaz a Gidrán - Nomáddal együtt megjelent a Fuchs 2.0. A nemetekbél már készül de 3 év alatt minimális tizeniksz darab. Ennyiért nem éri meg beleállni még a upgrade-be sem. De ha igaz @Matróz Kommandó infója a Rábánál tervezett német harcjármű felújításról, ott azért eléggé leszűkül a kör.

A Leopardra azt mondjátok kevesek vagyunk, bár itt érzek némi szándékot a vezetés reszéről, hogy ide is beszálljunk. Szal ha nem az akkor MAN vagy/és Fuchs.

Személy szerint én picit örülnék ha az RM szerelem nem lenne ennyire egyoldalú és a KMW-nek is kinyújtanánk a kezünk egy közös hadiipari vállalkozással. Több lábon állni mindig jobb. Bár Papperger már annyi tisztességtelen, visszautasíthatatlan ajánlatot tett, hogy lehet viszi a Rábát is. Azon sem fogok sirni.
MBT kevés van az a 44 db nagyon gyenge eresztés! Kezdésnek nagyon jó! Én reménykedtem a használt A4-ek upgrade-ben! Csak használtat meg ugye honnan??!! Ködös egyre kevesebb az esély erre!

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Becsülve az árat, --a nem pontosan megadott/titkos(?) "egyebekkel" -- kb. 200-250e € közötti ár jön ki a (kerekítve) 200-as nagyságrendnél.

Mivel nem kell nekünk égetően sürgősen, ezért --szerintem-- az "Újdonság-felárat" és a németeknél sürgősnek tűnő ütemezést figyelembe véve, nekünk a "majd-nyugis" 2025-30 közötti megrendelés/teljesítés esetén a 200e € körüli ár közelítőleg reális egy 150 darab körüli megrendelésnél (Leo-k + Lynx).

U.i: Korábban is 300e $ körüli ára emlékeztem, de elég zavaros/"marketinges"/"lobby-költséges" árak is röpködtek (500e $-ig is), gondolom az USA és arabjaik felé tekingetve.

Ha nem kapkodunk, akkor egy fejlesztett/javított verzió is jó/jöhet nekünk, fizessék a németek a tanulópénzt, ha már így elaludtak és most bezzeg-sürgős nekik.
Nekünk a kipróbálatlan német fejlesztés kell drágabban, Ha jól emléxem.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 229
14 504
113
Nekünk a kipróbálatlan német fejlesztés kell drágabban, Ha jól emléxem.

Xarul emlékszel. A Leopradhoz egyelőre nincs kommunikált APS szerződés. Tehát drágább nem lehet.

A Trophy is most lett tesztelve.

...átment előttem a fekete macsek, 2x. "szaggatva" ettől a lehetőségtől! (...a'la Matrix!)

...nem először futnánk bele ebbe a "dologba".

Kezd(ene) már undorító szinten menni a politikai szempont által lesöpört realitás!

• Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 776
102 712
113
Igyekszem hangsúlyozni az írásom lényegét.

Leopradhoz egyelőre nincs kommunikált APS szerződés.

Mivel a Lynxekre is rendeltünk elég logikus, hogy a Leopardhoz is lesz. Azon sem csodálkoznék, ha a fenti rendszer.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 961
47 699
113
Igyekszem hangsúlyozni az írásom lényegét.

Leopradhoz egyelőre nincs kommunikált APS szerződés.

Mivel a Lynxekre is rendeltünk elég logikus, hogy a Leopardhoz is lesz. Azon sem csodálkoznék, ha a fenti rendszer.
Nem logikusabb ugyanazt venni Leopardra, amit Lynxre is?
RM-nek rá kell szabni a Leora a APS paneleket, de egyébként lehetne ugyanaz...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 700
113
Nem logikusabb ugyanazt venni Leopardra, amit Lynxre is?
RM-nek rá kell szabni a Leora a APS paneleket, de egyébként lehetne ugyanaz...

Nem logikusabb. A Leopárdra nem mi fizetjük ki az APS integrálás költségét. És ezért nem válogatunk. (És a KMW inkább hagyná magát megerőszakolni szexuálisan, mint hogy RM fejlesztésű APS-t tegyen az MBT-jére.)
Ezzel szemben a Lynxet mi rendszeresítettük először és nekünk volt érdekünk a környező országok tendereinél APS-sel együtt kínálni. Akitől a kis cicát vettük, az meg akkor adott kedvező feltételeket, ha mi az övét helyezzük rá.

Minden más esetben igazad van. Üzemeltetés szempontjából jobban jönnénk ki belőle, ha a gyártók valaki más kárára mindegyiket odaintegrálták volna és nekünk csak az lenne a kérdés, hogy melyiket válasszuk.

• Tetszik
Reactions: SilvioD

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 961
47 699
113
Nem logikusabb. A Leopárdra nem mi fizetjük ki az APS integrálás költségét. És ezért nem válogatunk. (És a KMW inkább hagyná magát megerőszakolni szexuálisan, mint hogy RM fejlesztésű APS-t tegyen az MBT-jére.)
Ezzel szemben a Lynxet mi rendszeresítettük először és nekünk volt érdekünk a környező országok tendereinél APS-sel együtt kínálni. Akitől a kis cicát vettük, az meg akkor adott kedvező feltételeket, ha mi az övét helyezzük rá.

Minden más esetben igazad van. Üzemeltetés szempontjából jobban jönnénk ki belőle, ha a gyártók valaki más kárára mindegyiket odaintegrálták volna és nekünk csak az lenne a kérdés, hogy melyiket válasszuk.
Pedig olyan sok Leopard van szolgálatban a világon, hogy tuti megérni APS-t fejlesztni hozzájuk az RM-nek is.
Nem hiszem, hogy a KMW megtilthatná ha egy ország Strikeshield paneleket akarna rakatni a Leopardjaira, ami egy sokkal jobb rendszernek tűnik, mint a "mozgatható gránátvetős" Trophy. Elvileg ez oldalanként két ellentöltettel rendelkezik vagyis 3. vagy 4. rakéta már gond nélkül becsapódhat.
A Strikeshield esetében egy Boxer méretű célon 9 ellentöltet van oldalanként, továbbá a panelek passzív páncélzatot is erősítik.

Szerintem azért nincs még APS kiválasztva a Leopardokhoz, mert kivárnak. Az első járművek 2023-ban jönnek 2025 körül lesz meg a teljes flotta. 2026-ra lesz bevethető a hk. zászlóalj. Ez nagyon sok idő, ez alatt még bőven megjelenhetnek újabb APS rendszerek, nekünk nem sürgős a beszerzésük. 2025-2026-ig az RM vagy akár KMW is előálllhat egy Leopardra optimalizált rendszerrel.