Kikérte a gépeket üzemeltető személyi állomány véleményét arra vonatkozóan, hogy miként lehetne fokozni a repülőműszaki és hajózó állomány utánpótlásának hatékonyságát.
Ha tényleg személyzeti probléma az oka mint ahogy mondják, akkor senki nem fog ujjal mutogatni egy állománygyűlésen, hogy "azt meg azt kéne innen eltávolítani de gyorsan".
Röviden:
nagyon gatya lehet a helyzet pilóta és műszaki fronton, ha már RSzR-nek kell személyesen kiszállnia és tanácsért rimánkodnia.
Egyértelműen túlvállalta magát a HM a helikopterekkel, ahogy azt én számtalanszor megjósoltam, a fele is bőven elég lett volna.
Most pedig próbálják a valóságot az elképzelésekhez alakítani, holott ezt fordítva kellene.
A túlvállalás egyértelműen a haderőtervezők/fejlesztők felelőssége.
ezzel kb. 530 M Euró kárt okoztak az országnak (=10*17 + 8*45), ez 360-as árfolyamon számolva 190 milliárd forint, amelyet egyébként rakétatüzérségre, robotrepülőgépekre vagy SRBM-ekre költhettünk volna.
Ideje levonni a személyi konzekvenciákat...
Elvileg a fluktuáció magas, lenne elég pilóta ha lecsökkenne a kiáramlás.
Nem okoztak kárt, akkor okoznának ha a flotta fejlesztése itt megállna. "Nem szar ez, csak másra lesz jó." Még költeni is kell rájuk, bőven:
-H-145M felfegyverzése (kiv. medic gépek), Spike NLOS (nem elég az ER2) és lézeres rakéták mindenképp kellenek rövid időn belül. Minigun is fontos lenne, de erre nem sok esélyt látok (hallottam érdekes vélekedéseket, hogy miért nem vesznek a KM-nek sem...). Ha a politika nagyon sír a VIP gépért akkor ahhoz csak annyira kell nyúlni, hogy szükség esetén medic feladatra mehessen pár órán belül. Ha nem akkor arra is fegyver
-H-225M-re gyakorlatilag bármit lehet rakni amit elbír (még az Exocet is gyári opció), bár nem annyira fontos a tokától bokáig fegyverzése (ezzel már értelmesen lehet szállítani a harcolókat és ezt bizonyította is).
-Mi-17 és 24 további modernizálása (SuperHind program, SpikeNLOS "integráció", új fegyverpodok), élettartamuk kitolása. Még mindig csak a 17-esek tudnak járművet deszantolni tehát elkerülhetetlen, hogy maradjanak. Cserébe szinte bármit lehet rájuk venni amitől életképesek lesznek a modern harctéren is.
Szóval inkább kevés lesz az a túl sok.