<blockquote rel="wolfram">
Az AW101-et nem tudom, 3 hajtóműves, ami növeli az üzemeltetési költségeit, de ugyanakkor a biztonságot is. Kapacitása nagyon rendben van, szóval kérdés az üzemeltetési költség és az ár.
A Merlin túl nagy nekünk, jóval nagyobb a Mi-17-nél. Komoly logisztika és kiképzés kell hozzá.
És egyszerűen nem arra találták ki amire nekünk kell, annál sokkal többet tud..</blockquote>
Nézd, te nyilván jobban értesz hozzá, mint én, de nem kellene bármelyik (szállító) helihez hasonlóan komoly logisztika és kiképzés? Legyen az nyugati típus, vagy keleti? Talán a Mi-171-hez némileg egyszerűbb lehetne, mert az elődjeit már ismerik itthon... De bármelyik másikhoz?
Az meg, hogy nagy az AW101? Ja, viszonylag nagy. De egy ízig-vérig katonai szállító típus. És hát, ha esetleg úgy alakulna, pl. az M777 tarackot (meg még egy csomó mindent, egészen 6 tonnáig) is el tudja vinni, ami azért nem hátrány. Voltak itt olyanok is, akik CH-53-ast, vagy CH-47-est akarnának. Na az már szerintem is nagy. De a Merlin még beleférne a véleményem szerint.
Nem tudom ki honnan vette ezt a digó rossz minőség dumát, de egy nagy baromság...
Én nem tudom, mennyire rossz minőségűek az AW egyéb helikopterei. Nem is akarnék állást foglalni ebben a kérdésben.
Viszont, egyáltalán mi jöhetne még számításba tőlük?
AW139? Túl nagy és drága nekünk polgári célra, túl kicsi szállítónak.
AW169? Ez talán jó lehetne polgárinak, de még nincs is kész, nincs gyártásban és, mint már mondtam párszor, talán nem nekünk kéne a "béta tesztelő" szerepét elvállalnunk úgy, hogy közben milliárdokat fizetünk ki.
AW149? Ezt már gyártják ugyan, de még senki nem rendszeresítette, szóval megintcsak ott tartunk, hogy nem nekünk kéne az elsőnek lenni, mert nem vagyunk annyira gazdagok, hogy csak úgy egy zsákbamacsekot vegyünk, szerintem.
- Az EC-145 szintén civil helikopter. Sőt, továbblépek: a Mi-8 is eredetileg civil helikopter...
Az EC145 valóban civil helikopter. Na de tudnál mondani eredetileg nem civilnek készült <b>könnyű</b> helikoptert? Mert könnyű helikre is szükség lenne, persze elsősorban valóban polgári célokra, de a hadseregünknek is jól jönne könnyű támadó, "armed scout", SAR, meg hasonló célokra.
Amúgy meg az amcsi hadsereg is rendszeresítette, ott UH-72 néven fut.