[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 925
44 981
113
Ha nem attól való lenne már lenne 300-500 géppuska, bár inkább 3000 kéne.
Ez a szám hogy jött ki?
Ha rajonként kell mondjuk 2 géppuska + 1 tartalék, mert harcban elromlik, elhagyják, stb. (legyen raktáron is)
Ezer lövészrajra való géppuska kell a Honvédségnek?

Nyilván járművekre az FN MAG lesz a 7,62 mm-es géppuska, de a lövészek nem ezekkel fognak vélhetően rohangálni. FN MAG majdnem 12 kiló! Szóval valami könnyebb kellene.

Reálisan három típus jöhet szóba szerintem:
  • Minim Mk3 (7,62)
  • Evolys (7,62)
  • MG5
Nem nagyon más ezen a piacon...
Az MG5 16-20ezer EUR körül van. Indulásnak a meglévő és rövidesen felálló 9 lövész-zászlóaljat kellene felszerelni modern géppuskákkal. 20ezer EUR-óval és 500 géppuskával számolva 10millió EUR vagyis kb. 42mrd forint - nem egy megugorhatatlan összeg a Zrínyi-program méretéhez képest...ha jól tudom akkor ez kb. egyetlen L-39NG ára...

JellemzőkFN Minimi Mk3FN EVOLYSH&K MG5
Lőszert7,62×51mm NATO7,62×51mm NATO7,62×51mm NATO
Hosszúság1015 mm1025 mm1160 mm
Csőhossz422 mm406 mm550 mm
Tömeg8,8 kg6,2 kg11,2 kg
Elméleti tűzsebesség800 lövés/perc750 lövés/perc640/720/800 lövés/perc
Max. hatásos lőtávolság1000 m1000 m1000 m

• Tetszik
Reactions: efott1974

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 831
2 456
113
Ez a szám hogy jött ki?
Ha rajonként kell mondjuk 2 géppuska + 1 tartalék, mert harcban elromlik, elhagyják, stb. (legyen raktáron is)

Nyilván járművekre az FN MAG lesz a 7,62 mm-es géppuska, de a lövészek nem ezekkel fognak vélhetően rohangálni. FN MAG majdnem 12 kiló! Szóval valami könnyebb kellene.

• Minim Mk3 (7,62)
  • Evolys (7,62)
  • MG5
Az MG5 16-20ezer EUR körül van. Indulásnak a meglévő és rövidesen felálló 9 lövész-zászlóaljat kellene felszerelni modern géppuskákkal. 20ezer EUR-óval és 500 géppuskával számolva 10millió EUR vagyis kb. 42mrd forint - nem egy megugorhatatlan összeg a Zrínyi-program méretéhez képest...ha jól tudom akkor ez kb. egyetlen L-39NG ára...

Tömeg8,8 kg6,2 kg11,2 kg
Evolys

• Tetszik
Reactions: Aladeen

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 443
86 593
113
Ez a szám hogy jött ki?

• Minim Mk3 (7,62)
  • Evolys (7,62)
  • MG5

Tömeg8,8 kg6,2 kg11,2 kg
Kéne a tartalékosoknak is (hogy tényleg fogni tudja valamire szittya, hogy miért nem ért hozzá), meg nem árt belőle tartalékot képezni.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 199
40 688
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Magyar golyószóró
Ezt valószínűleg be foglyák szuszakóni a rendszerbe, nem tudom 7.62x51- re vagy valami más kaliberre is át lehet-e alakítani, mer ezzel az 5.56x45mm-el kicsinyt soványnak tűnik.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 925
44 981
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Magyar golyószóró
Ezt valószínűleg be foglyák szuszakóni a rendszerbe, nem tudom 7.62x51- re vagy valami más kaliberre is át lehet-e alakítani, mer ezzel az 5.56x45mm-el kicsinyt soványnak tűnik.
Nagyon remélem, hogy valami bevált, nemzetközileg elismert típust vesznek "alapgéppuskának". Ez túl fontos fegyver ahhoz, hogy melléfogjunk! Ráadásul itt tényleg kismennyiségekről van szó: itthon gyártani sem feltétlen érné meg azt a pár ezer géppuskát...

Amúgy Minimi Mk3 előnye, hogy pár alkatrész cseréjével lehet váltani 5,56 és 7,62 mm között. "Két legyet ütnénk egy csapásra"
Ha fogadnom kellene, akkor a Minimi Mk3-ra nagy összegben mernék fogadni...azon kívül, hogy bevált típus szeretik "odafent" az FN-t: az összes harcjárműre való géppuskánk illetve harckocsik RCWS-e is az FN terméke lesz. Szóval a legtöbb "jel" ebbe az irányba mutat szerintem.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 923
9 054
113
Nagyon remélem, hogy valami bevált, nemzetközileg elismert típust vesznek "alapgéppuskának". Ez túl fontos fegyver ahhoz, hogy melléfogjunk! Ráadásul itt tényleg kismennyiségekről van szó: itthon gyártani sem feltétlen érné meg azt a pár ezer géppuskát...

Amúgy Minimi Mk3 előnye, hogy pár alkatrész cseréjével lehet váltani 5,56 és 7,62 mm között. "Két legyet ütnénk egy csapásra"
Ha fogadnom kellene, akkor a Minimi Mk3-ra nagy összegben mernék fogadni...azon kívül, hogy bevált típus szeretik "odafent" az FN-t: az összes harcjárműre való géppuskánk illetve harckocsik RCWS-e is az FN terméke lesz. Szóval a legtöbb "jel" ebbe az irányba mutat szerintem.

Alapvetően egyetértek, de mivel a Z Plan szereti az újdonságok bevezetését, az FN Evolyst se zártam ki teljesen.

• Tetszik
Reactions: efott1974