Igen, így működik.
A DA/SA állapotot a
ravasz
helyzete azonnal jelzi, minden azonnal kitapintható. Pánikhelyzetben a DA nehéz, hosszú útja világosan elkülönül a SA úttól, egyben megakadályozza hogy a balfasz véletlenül elsüsse a csőre töltött, fesztelenített fegyvert, egyébként meg úgyis belakapszkodik mint egy bajom és nem gond a nehéz sütés.
Csak a magam nevében tudok beszélni, engem nem zavart még össze, fejben, hogy a fegyvernek van DA és SA működése van, egyszerűen meg kell tanulni használni, ami egyáltalán nem nehéz és nem tart semeddig sem. Akinek egy ilyen alapvető dolog sem megy, annak egyszerűen nem való a kezébe fegyver. Elméletet persze lehet gyártani mindenről, de a tapasztalataim szerint ezek szinte mindig
glokkosemberek agymenései, akiknek valamiért belső késztetésük van arra, hogy megtérítsék a
nemglokkosembereket.
Számomra meg az nem világos, hogy ez miben
rosszabb mint a Glock megoldása. Azt tudjuk, hogy miben
jobb. Kézzel, szemmel könnyen ellenőrizhető a fegyver tűzkész állapota, jobb, kiszámíthatóbb a sütés. Ez egyszerűen magából az ütőszeges megoldásból fakad, nem lehet megkerülni, "ez ilyen". A Glock vallásúaknak ezt nehéz elmagyarázni, mert a személyes preferencia náluk valamiért egyenlő az örökérvényű igazsággal és a mögötte álló érvrendszer is annyi, hogy "de ez nem olyan mint a Glock = szar, elavult". Én inkább úgy vagyok vele, hogy a Glock az igénytelen, butabiztos szolgálati fegyver egyik kiváló képviselője, ahol a tervezéskor a hangsúly tényleg a legbutább felhasználón volt, aki maximum arra képes, hogy elhúzza az elsütőbillentyűt miközben nagyjából célra tart. Azért nem mindenki ilyen...
A felvetés elméleti, mert az átlag magyar rendőr lőkészsége mellet elve nem lenne szabad fegyvert adni a kezébe, meg olyannak sem, aki a fegyverét még alapszinten sem tudja kezelni.