Azt nem vonom kétségbe, hogy lőhetne többet az állomány, de azért az utolsó mondatod elég erősre sikeredett.
Tény, de az, hogy besértődik a paraszt, ha az igazságot a szemébe mondjak, engem cseppet sem zavar.
Egyrészt arról megy a vita, hogy annak állománynak, amelynek a lőkészsége minimális, vajon mi legyen a szolgálata fegyvere. Ez valahol egy vicc már felvetésnek is, mert eleve nem az eszköz lesz a gyenge láncszem. Szerintem gyakorlatilag tökmindegy, ha ad 1 nem használja, ad 2 nem is tudja használni. A gyakorlatban ott tartanak, hogy bármelyik civil többet lő el egy napon, és szigorúbb mérce szerint, mint a ‘hivatásos’ rendőr egy év alatt.
Akkor mégis mi a lópikuláról beszélünk, hogy vajon az annyira, de annyira képzett állomány (akiknek jeles képviselője saját bevallása szerint is alig tudja meglőni az amúgy vicc kategória követelményt) húzza a száját hogy az ő kényes ízlésének bizony nem elegendő akármilyen csúzli..? Nevetséges. Tanulja meg előtte kezelni, addig meg lehetőleg ne mászkáljon csőre töltött éles fegyverrel civilek között nap mint nap,‘hátha ma akció lesz’, miközben éves, országos szinten évente átlag kettő (2) fegyverhasználat van, azt is jórészt a valóban jól képzett, profi kommandósok csinálják, nem az átlag talpas rendőr.
Mi is indokolja akkor az állandó tűzkészen tartást, amikor sem a fegyverhasználati statisztika, sem a rendőrség felkészültsége (pontos annakhiánya) nem indokolja?
Valahol nem is értem ezt az eszmefuttatást, hogy egyesek azt sugallják, hogy a rendőrnek fegyver se kell. Mire is van ez alapozva? Hogy ritkán kell használni? Örüljünk neki. A megcsappant állomány oldalán meg nem baj, ha nem csak gázspray van. Sőt, tazer is nyugodtan elférne.
Én nem gondolom hogy amúgy elvi szinten ne kellene nekik valamilyen szolgálati fegyver (bár erre amúgy jogos ellenérv, hogy itthon kb. angliai szinten van a fenyegetettségi szint, annyira minimális, és az angol bobby is elvan fegyver nélkül, csak ugye neki van presztízse is). Bár igazából ellennének nélküle is, tézerrel is.
Az a helyzet, hogy ezzel is az van, mint a fizetési igénnyel - a magyar rendőr roppant öntudatos és magabiztos, bármiről is legyen szó -, nem a zsemle kicsi, hanem a pofája nagy. Igény az van dögivel, teljesítmény annyira sincs, de öntudatosan megsértődik, ha számon kérik rajta,
mert neki az jár, és hát a legmodernebb szolgálati fegyver alá nem adja. Igaz, évente azzal is csak egyszer lő, valamit, azon az egyszeri gyakorlaton.