Nem lett bejelentve meg semmi és ha így haladunk nyárig ne is várjatok semmitAkkor most....?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem lett bejelentve meg semmi és ha így haladunk nyárig ne is várjatok semmitAkkor most....?
A tapasztalatok alatt a mi beszerzeseinket értem. 1 osztály ez, 1 osztály az... Jó, lynxbol 3.Az ukránoknak sem volt több HIMARS 2022-ben amivel eléggé megakasztották az orosz logisztikát. kb.16-20 indítójuk volt 2000 km-es front ra. Most is kb. 40 lehet M270-esekkel együtt.
MH nagyon max 300 km-en kellene védekezni (elméletileg), ahol 18-24 indítóval elég nagy problémát lehet okozni az ellenségnek.
A MH (közel jövőbeni) méretéhez nagyon is elég szerintem egy osztály precíziós sorozatvető. Az indítók számánál fontosabb hogy sok rakétánk legyen hozzá.
A felderítést kell nagyon erősíteni, hogy tudják céladatokkal etetni az egy osztálynyi indítót. Hiába van belőlük sok, ha csak ülnek a bokorban mert nincs mire lőni. Az ukrán HIMARS-ok sem csinálnának sok mindent ha nem kapnának célinfókat nyugattól.
Na látod már közeledsz te is.Az ukránoknak sem volt több HIMARS 2022-ben amivel eléggé megakasztották az orosz logisztikát. kb.16-20 indítójuk volt 2000 km-es front ra. Most is kb. 40 lehet M270-esekkel együtt.
MH nagyon max 300 km-en kellene védekezni (elméletileg), ahol 18-24 indítóval elég nagy problémát lehet okozni az ellenségnek.
A MH (közel jövőbeni) méretéhez nagyon is elég szerintem egy osztály precíziós sorozatvető. Az indítók számánál fontosabb hogy sok rakétánk legyen hozzá.
A felderítést kell nagyon erősíteni, hogy tudják céladatokkal etetni az egy osztálynyi indítót. Hiába van belőlük sok, ha csak ülnek a bokorban mert nincs mire lőni. Az ukrán HIMARS-ok sem csinálnának sok mindent ha nem kapnának célinfókat nyugattól.
Mert nyáron lelép a főhuszár és lejjebb tekerik titok dilit?Nem lett bejelentve meg semmi és ha így haladunk nyárig ne is várjatok semmit
Semmi nem valószínűsíti a beállt ellenállási vonalak kialakulását, nem érdemes ez alapján számolni. Zászlóalj harccsoportok manőverei és találkozóharcai lesznek/lennének jellemzők.MH nagyon max 300 km-en kellene védekezni (elméletileg), ahol 18-24 indítóval elég nagy problémát lehet okozni az ellenségnek.
Elvileg ki tudják számolni az illetékesek, hogy mennyi indító mekkora valószínűséggel éli meg, hogy adott mennyiségű rakétát elhasználhasson, illetve nagyjából mennyi cél lehet reális, ez alapján kialakulnak az értelmes arányok.A MH (közel jövőbeni) méretéhez nagyon is elég szerintem egy osztály precíziós sorozatvető. Az indítók számánál fontosabb hogy sok rakétánk legyen hozzá.
Pl. a Delta és Kropiva rendszereken keresztül akár civilek/nem fegyveres operátorok is gyorsan generálhatnak számukra célokat civil elektronikai eszközökön. Sokat lehetne tanulni tőlük.Az ukrán HIMARS-ok sem csinálnának sok mindent ha nem kapnának célinfókat nyugattól.
Ukrajnában is beásás lett vége...Semmi nem valószínűsíti a beállt ellenállási vonalak kialakulását, nem érdemes ez alapján számolni. Zászlóalj harccsoportok manőverei és találkozóharcai lesznek/lennének jellemzők.
150 km-es hatótávú rakétánál sok lehetőséged van bújkálni.Elvileg ki tudják számolni az illetékesek, hogy mennyi indító mekkora valószínűséggel éli meg, hogy adott mennyiségű rakétát elhasználhasson, illetve nagyjából mennyi cél lehet reális, ez alapján kialakulnak az értelmes arányok.
A kevés indító a terepadottságaink és pár más faktor miatt gyorsan elfogy az Alföldön a könnyű felderíthetőség miatt. Hacsak nem civil konténerben rejthető megoldást szerzünk, de bilibe lóg a kezem.
Mondjuk kérdés hogy civil cél infók mennyire megbízhatóak. Józsi bácsi utálja János bácsit ezért a házát lefotózza és beküldi, hogy ellenséges csapatok vannak benne, MH meg ráküld egy k. drága rakétát. Karikatúra-szerű példa, de én nem bíznék a civilek céladataiban.Pl. a Delta és Kropiva rendszereken keresztül akár civilek/nem fegyveres operátorok is gyorsan generálhatnak számukra célokat civil elektronikai eszközökön. Sokat lehetne tanulni tőlük.
Ezt meg nem mondjuk előre, sőt... amire számítunk, ma az nem lesz a jellemző.Semmi nem valószínűsíti a beállt ellenállási vonalak kialakulását, nem érdemes ez alapján számolni. Zászlóalj harccsoportok manőverei és találkozóharcai lesznek/lennének jellemzők.
Nincs közös jellemző.Ukrajnában is beásás lett vége...
A terep egy tényező a sokból.150 km-es hatótávú rakétánál sok lehetőséged van bújkálni.
Mezőgazdasági és ipari csarnokokat szívesen használnak HIMARS bújtatásra. Ezekből nálunk is sok van az alföldün is. Autópálya hidak, algutak (pl.M6) szintén jók erre.
Gondolod, hogy mindenféle szűrés és ellenőrzés nélkül működik? Nem, és nincs is minden Józsi bácsi rászabadítva a rendszerre, ez nem egy beregisztrálós Asszonysutyorgó.Mondjuk kérdés hogy civil cél infók mennyire megbízhatóak. Józsi bácsi utálja János bácsit ezért a házát lefotózza és be küldi hogy ellenséges csapaok vannak benne, MH ráküld egy k. drága rakétát - karikatúra-szerű példa, de én nem bíznék a civilek céladataiban.
Ha ezt a félig-meddig civil alkalmazást meghekkeli az ellenség, akkor tud generálni egy csomó kamu célt amir megy drága és kevés rakétánk. Elég ha jó szánékú hazafias civil szerepét játszva beregisztrálnak és küldik a célinfókat - pl. okosan csinálva néhány lerobbant járgányukat is kilövetik, hogy hiteles céljelőlőként kezeljék a figurájukat...
Mitől lenne más?Nincs közös jellemző.
Nem tudom itt mit értesz ezen.A terep egy tényező a sokból.
Pontosan ezt csinaljak a mai konteneres/kszettas cserelheto csokoteges rendszerekkel .Armadillo is.Csak sz annyiban mas,hogy a kis raketak miatt tud magaval vinni tartalek kontenereket,es automatikus rendszerrel cserelni az ellőtt kontenert telire.Vagyis két állvány rakétát tud ellőni, mielőtt toltopontra kéne mennie.Igazából én csak azt nem értem, hogy ha akár a fix méretű csövekkel, akár a multikaliberrel számolunk, miért nem hidalják át a különbséget és az ujratöltési megoldásokat úgy, hogy komplett feltöltött kazettát cserélnek, aminek a töltete éppen a cél távolságától/mibenlététől függ, így nem kell kézzel szórakozni az egyszerűbb verzióknál sem. Csak szimplán a feltöltött konténert rárakják, mehet is a kilövési pozícióba, közben úgyis központi céladatokat kap, egy a felderítési/helyzetjelentések adataiból, amit az egységnek továbbít.
Vagyis egy rakétákkal feltöltött konténert cserélnek, ami azonnal tűzkész, a támogató szállítójármű meg foroghat vissza, az újabb feltöltött konténerért, amit miután letette az üreset töltésre viheti a telit egy újabb találkozási pontra, akár egy másik konténerfogadó kilövővel. Mindezt a harctéri parancsnoki központ koordinálja....persze lehet, hogy hülyeség, ahogy a lufi is...
Bur Valkiri es a rac Morava pl ugy lett kialakitva,hogy normal ponyvas teherautoknak latszanak menethelyzetben.Semmi nem valószínűsíti a beállt ellenállási vonalak kialakulását, nem érdemes ez alapján számolni. Zászlóalj harccsoportok manőverei és találkozóharcai lesznek/lennének jellemzők.
Elvileg ki tudják számolni az illetékesek, hogy mennyi indító mekkora valószínűséggel éli meg, hogy adott mennyiségű rakétát elhasználhasson, illetve nagyjából mennyi cél lehet reális, ez alapján kialakulnak az értelmes arányok.
A kevés indító a terepadottságaink és pár más faktor miatt gyorsan elfogy az Alföldön a könnyű felderíthetőség miatt. Hacsak nem civil konténerben rejthető megoldást szerzünk, de bilibe lóg a kezem.
Pl. a Delta és Kropiva rendszereken keresztül akár civilek/nem fegyveres operátorok is gyorsan generálhatnak számukra célokat civil elektronikai eszközökön. Sokat lehetne tanulni tőlük.
Szerintem rosszak az értesüléseid semmi értelme nem lenne a HIMARS-nak mivel a PULS ugyan azt tudja, csak sokkal olcsóbba.Megjegyzés: értesülésem szerint a hazai rezsim csúcstechnológiás amerikai fegyverek (HIMARS) megszerzésére törekszik Stockholm NATO-jóváhagyása fejében
Egy Kancz Csaba nevű, kissé fárasztó elemző posztolta ezt.Szerintem rosszak az értesüléseid semmi értelme nem lenne a HIMARS-nak mivel a PULS ugyan azt tudja, csak sokkal olcsóbba.
Én szerintem a PULS lesz a befutó a HIMARS nagyon drága és szinte semmivel se tud többet, mint a PULS...Egy Kancz Csaba nevű, kissé fárasztó elemző posztolta ezt.
Az már eldőlt nem HIMARS lesz! Ami onnan max kéne az a M777 meg 105 mm-es! Illetve a nagy álmom a CH-47 Chinnok!• Budapestre érkezik az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttsége február 18-án, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekre összpontosítson.
Megjegyzés: értesülésem szerint a hazai rezsim csúcstechnológiás amerikai fegyverek (HIMARS) megszerzésére törekszik Stockholm NATO-jóváhagyása fejében
nem azért jönnek, hogy itt eladjanak bármit - mi semmiből nem tudunk annyit venni hogy azért ide delegáció jöjjön.De milyen már anno arról volt hír, hogy blokkolták a HIMARS beszerzésünk ami nem is volt, most meg hozzák a portékájukat eladásra?! Gusztustalanok!