Jelenleg a BTR-ből ülnek át a lövészek a Lynxben. Tehát ha doktrina szerint a BMP helyére is jön, valójában nagyon is a BTR leváltója a Lynx.
Ezek alapvetően lövész szállító járművek.
Mire mész egy járművel lövészek nélkül?
Mire mész a nagy szögben emelhető gépágyúval, ha nem találod meg (meg persze követni sem tudod) vele a drónt amit le akarsz vele lőni? (gondolom emiatt emelted ki a nagy szöget)
Mire mész egy olyan lőszerrel, amit a szövetségi rendszeren belül senki nem tárol, vagy tartalékol, mert ők is rohamtempóban vezetik ki?
Jelzem, a "gyártathatsz" sem azt jelenti, hogy holnap itt vannak a lőszeres ládák. Ezzel szemben a 30x173-as itthon fog készülni (azzal kezdődik itthon a gyártás). A megrendelt mennyiségnek csak a pénzünk szabhat határt.
Úgy tudom, te nagy ellensége vagy a sorkatonai szolgálatnak?
Kit szeretnél beleültetni az inkurrencia BTR-ekbe? Lassan alig van épkézláb behívható sorozott tartalékos (idén lesz 20 éve hogy beszüntették a sorkatonai szolgálatot). Én is támogatnám az MZÁR intézményét. Ha lenne kinek tartalékolni. Aki még annak idején tényleg kapott kiképzést rá, az már valószínűleg úgy is kezdhetné elölről a tanulást.
Az önkéntes tartalékosok nem kaptak kiképzést BTR-re. Még egyszer: kit ültetsz bele, már csak hogy a jármű mozogjon, és lőni tudjon?
A jelenleg aktív állomány szerintem többszörösen le van fedve a maradék BTR-rel, + a beérkező Lynxekkel. Ugyebár ahogy sorban állnak át a zászlóaljak a Lynxre, a felszabaduló BTR-ek (sima és főleg A) mennek ugyan úgy Nyírtelekre, meg Tápiszecsőre.
A bevonuló évi többletet meg még egy ideig simán felszívják a jelenlegi zászlóaljak. Továbbra is azt gondolom, hogy ha rövidesen összejön az évi 40+db Lynx leszállítása, akkor a jelenlegi toborzási tempóban nem fog az a veszély fenyegetni, hogy nem tudnánk járművet pakolni a lövészek alá.
Ugye ehhez évi minimum 40x9-11 főt feltételez új bevonulókból. 360-440 fő csak lövészből!
Szóval azon kell dolgozni, hogy mihamarabb válasszunk egy NATO kompatibilis, modern, de olcsó típust, és kezdjük el 600-800 példányban berendelni.
Hogy ez mihamarabb megvalósuljon, használjuk fel azt a pénzt, amit a teljes BTR flotta kisöpréséből be tudunk hajtani.