A PUMA-nak nincs medevac verziója.
Így néz ki a BW. Még csak törekvések vannak az egységesítésre.
Itthon egyáltalan rendszerbe került a hazai fejlesztésű BTR alapú sebesültkihordó? Mert
Mert én még mindenhol csak az Unimogokat láttam. Meg talán van Merci terepjáró alapú is ugye?
Az amerikaiaknál most rendelték meg az AMPV-t, ami ugyan Bradley alapokon nyugszik, de az már messze nem az.
Szerintem 2 módszer életképes.
Vagy egyezzen meg a bázis járművel, vagy legyen egy egységes support role járműcsalád aminek minden kiegészítő feladatra van verziója.
A bázisjárműves az ideális kétségtelen, de ez egy jóval drágább megoldás. Mondjuk egy Boxer sebesültkihordó árából kihozol 5-6db JLTV, Movag Eagle, Jelcin, Dingo, vagy ha már, akkor Komondor, stb. alapú sebesülthordót. A Jelcin is pl. Stanag 4-ig páncélozható, és aknavédett is.
De nem csak a vételáron spórolsz ezzel, de a logisztikának is könnyebb lesz itatni egy 10-15 tonnás 4x4-et (esetleg 6x6-ot) mint egy 30+ tonnás Boxert.
De úgy alapvetően is sokkal kisebb lesz a logisztikai lábnyoma a haderődnek, ha a kiegészítő feladatokat nem a rohadt drága (8x8) bázisjárművel intézed.