[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 006
47 812
113
Isten ments az rm toronytol meg a vipert se tudták időre és árba a megeggyezettek szerint produkálni.
Ha jön Apc arra olyan torony kell amit lehetőleg adott ország gyárt ahonnan az Apc származik. Én a 30 mm és venomot raknam a 6x6 8x8 asok javára. A teljes értékű 30 mm est ebbe a kategóriába elengednem.
Kerekes IFV-nek ugyanazt kellen tudni mint a Lynx: 30x173mm RM-Mauser gépágyú az ABM lőszer miatt, ami mi is gyártunk meg Spike.
RC tornyok közül csak ez a KMW-s RCT30 tudja ezt a konfigurációt - semmi más.
Ez lényegében a Puma tornya amit azért mostanra működőre "kalapáltak".

APC-kre lehet gyengébb fegyver is persze - 30x113 vagy 25x137mm.
Utóbbinak van "igazi" kinetikus páncélátütő képessége is - lásd Bradley lyuggatott már ki T-72-est is oldalról ezzel a kaliberrel.

Ezek a gépágyúk RC toronyban könnyű járművekre is rámennek, Alább patria 6x6 egy 25 mm-essel...

patria-25mm.png

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 649
88 834
113
Csak, hogy ez egy RC torony - sok kerekes harcjárműnek túl nehéz lehet egy emberes torony.
RM-nek nincs kipróbált, jól működő RC tornya.
Egy APC soha nem lesz olcsó RCT30 toronnyal. Azt a butaságot nem csinálhatjuk mint a BTR-nél, hogy bazi erős fegyverzet nulla páncél, ha meg páncélozunk is, akkor lesz egy majdnem Lynx arába kerülő 8×8-as APC-nk.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
Kerekes IFV-nek ugyanazt kellen tudni mint a Lynx: 30x173mm RM-Mauser gépágyú az ABM lőszer miatt, ami mi is gyártunk meg Spike.
Ez lényegében a Puma tornya amit azért mostanra működőre "kalapáltak".

APC-kre lehet gyengébb fegyver is persze - 30x113 vagy 25x137mm.
Utóbbinak van "igazi" kinetikus páncélátütő képessége is - lásd Bradley lyuggatott már ki T-72-est is oldalról ezzel a kaliberrel.

Ezek a gépágyúk RC toronyban könnyű járművekre is rámennek, Alább patria 6x6 egy 25 mm-essel...

patria-25mm.png
Ja kerekes ifv az végképp nem kell

• Tetszik
Reactions: bel and antigonosz

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 006
47 812
113
Egy APC soha nem lesz olcsó RCT30 toronnyal. Azt a butaságot nem csinálhatjuk mint a BTR-nél, hogy bazi erős fegyverzet nulla páncél, ha meg páncélozunk is, akkor lesz egy majdnem Lynx arába kerülő 8×8-as APC-nk.
Én IFV-ről írtam - olvass vissza! :p

Segítek:

APC-re elég egy 50-es géppuska vagy GMG - bár utóbbi nálunk nem szeretik.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 013
113
Csak, hogy ez egy RC torony - sok kerekes harcjárműnek túl nehéz lehet egy emberes torony.
RM-nek nincs kipróbált, jól működő RC tornya.
Nem tudom. Ez azért nem egy komplikált feladvány, ezt kb a szlovákok, lengyelek meg tudják ugrani, szóval ketlem, hogy ha kellene, akkor a németek ne tudnák hamar megcsinálni... A kérdés inkabb az, hogy akarják-e - mert ha nincs saját 8x8 a kínálatukban, akkor szerintem leszarjak.
A Skyrangeren nem minden RC lesz?

• Tetszik
Reactions: vasszekely

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 006
47 812
113
Nem tudom. Ez azért nem egy komplikált feladvány, ezt kb a szlovákok, lengyelek meg tudják ugrani, szóval ketlem, hogy ha kellene, akkor a németek ne tudnák hamar megcsinálni...
Az RM-nek sok mindent nem sikerül időben és normálisan megcsinálni - csodálkozom is hogy mitől bénáznak ennyit.
Egyébként meg mindek csináltatni egyet ha meg lehet venni készen az RCT30-ast? Ami amúgy német és pont azt tudja mint a Lynx csak távirányítottan.
Pl. ha AMV-t vennénk akkor veszünk mellé KMW-s RCT30 tornyot és ráintegrálttjuk a Patriával.
EGy szerűbb, mint azt mondani az RM-nek, hogy fejleszetek egy RC tornyot közel nulláról.
Ha jól emlékszem azért lett emberes torony a Lynxen, mert sok csúszás és pénz lett volna ha az RM-től RC tornyot kérünk.
@krisss megerősíti hogy így volt-e, de ő mondta ezt ha jól emlékszem.

Kerekeseknél, ahol korlátozottabb a terhelhetőség inkább erősebb páncélra menjen szerintem a súly, mint egy emberes toronyra.

A kérdés inkabb az, hogy akarják-e - mert ha nincs saját 8x8 a kínálatukban, akkor szerintem leszarjak.
A Skyrangeren nem minden RC lesz?
Ott minden RC, igen.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 013
113
Az RM-nek sok mindent nem sikerül időben és normálisan megcsinálni - csodálkozom is hogy mitől bénáznak ennyit.
Egyébként meg mindek csináltatni egyet ha meg lehet venni készen az RCT30-ast? Ami amúgy német és pont azt tudja mint a Lynx csak távirányítottan.
Pl. ha AMV-t vennénk akkor veszünk mellé KMW-s RCT30 tornyot és ráintegrálttjuk a Patriával.
EGy szerűbb, mint azt mondani az RM-nek, hogy fejleszetek egy RC tornyot közel nulláról.
Ha jól emlékszem azért lett emberes torony a Lynxen, mert sok csúszás és pénz lett volna ha az RM-től RC tornyot kérünk.
@krisss megerősíti hogy így volt-e, de ő mondta ezt ha jól emlékszem.

Kerekeseknél, ahol korlátozottabb a terhelhetőség inkább erősebb páncélra menjen szerintem a súly, mint egy emberes toronyra.

Ott minden RC, igen.
En nem latom, hogy IFV szerepkorbe nyomnanak kerekeseket addig, amig csaknem annyiba kerulnek, mint a fullos, sajat gyartasu L5+ Lynxek.
Amolyan uszokepes hibridnek (APC w/ 30mm) esetleg, de a torok vagy finn vaqgy akarmilyen kerekesek szerintem max BTR levaltasra johetnek egyelore (es lathatoan az sem valoszinu, lasd a BTR-re ujra eloiranyzott upgrade-idiotizmust)...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 006
47 812
113
Ha meg nem akarunk kerekes IFV-t, akkor Level-4 páncélzatú Patria 6x6-osokkal le lehetne tudni az egész APC kérdést olcsón.
Meglepően tágas az a járgány - 8x8 sem biztos hogy kell...

Ilyen 10 üléssel a hátsó tér

6-Patria-6x6-18-ES-1618.jpg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
Ha meg nem akarunk kerekes IFV-t, akkor Level-4 páncélzatú Patria 6x6-osokkal le lehetne tudni az egész APC kérdést olcsón.
Meglepően tágas az a járgány - 8x8 sem biztos hogy kell...

Ilyen 10 üléssel a hátsó tér

6-Patria-6x6-18-ES-1618.jpg
Nem valószínű a patria (nekem nagy kedvencem volt sokáig) de a finnek hozzánk állása anno nem volt fair azóta a viszonyok nem sokat javultak és valószínűleg jobb ajánlat sem érkezne legalábbis olyan biztos nem mint amit a törökök tudnak adni.

• Tetszik
Reactions: perceptron

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 006
47 812
113
Nem valószínű a patria (nekem nagy kedvencem volt sokáig) de a finnek hozzánk állása anno nem volt fair azóta a viszonyok nem sokat javultak és valószínűleg jobb ajánlat sem érkezne legalábbis olyan biztos nem mint amit a törökök tudnak adni.
A törökök meg gyártást nem akarnak adni a "sok kerekesekre" - a Gidrános szarakodás sokat rontott azon a viszonyon.

Ha gyártani akarunk (én nem ragaszkodnék hozzá), akkor a drágább Patria lehet a megoldás. (lvl4-re felpáncélozott 6x6 2 millió EUR körül van, AMV meg kb. 8 millió)
Ha meg nem akarunk gyártani, akkor lehet olcsó török 6x6 egy millió euró körül, vagy olcsó török 8x8 4-6 millió körül.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 013
113
A törökök meg gyártást nem akarnak adni a "sok kerekesekre" - a Gidrános szarakodás sokat rontott azon a viszonyon.

Ha gyártani akarunk (én nem ragaszkodnék hozzá), akkor a drágább Patria lehet a megoldás. (6x6 2 millió EUR körül van, AMV meg kb. 8 millió)
Ha meg nem akarunk gyártani, akkor lehet olcsó török 6x6 egy millió euró körül, vagy olcsó török 8x8 4-6 millió körül.
Szerintem ezek az arak almodozasok, nem valosag.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113

Ha gyártani akarunk (én nem ragaszkodnék hozzá), akkor a drágább Patria lehet a megoldás. (6x6 2 millió EUR körül van, AMV meg kb. 8 millió)
Apct nem akarunk gyártani így tudom. A gidranos szarakodas rontott valamin tudom hogy a fórumról terjed. De ott semmi olyan szarakodas nincs ami érintené a torokoket. Ott mi szarakodunk az integrációval a törökök az 20adrangu ami az üzlet rajukeso részét érinti úgy megy minden ahogy le volt tárgyalva. Elszállítják a elrendelt mennyiséget onnettol hogy mi szarakodunk őket nem erinti

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 006
47 812
113
Apct nem akarunk gyártani így tudom. A gidranos szarakodas rontott valamin tudom hogy a fórumról terjed. De ott semmi olyan szarakodas nincs ami érintené a torokoket. Ott mi szarakodunk az integrációval a törökök az 20adrangu ami az üzlet rajukeso részét érinti úgy megy minden ahogy le volt tárgyalva. Elszállítják a elrendelt mennyiséget onnettol hogy mi szarakodunk őket nem erinti
Ha nem akarnak gyártani akkor meg meg kell venni készen a török cuccot!
6x6 ARMA az észteknek 1 millió EUR körül jött ki...

Nurol Makina will supply 112 NSM 4x4 light armored vehicles (above) to the Estonian army at a cost of €90 million, while another Turkish company, Otokar, will supply 112 ARMA 6x6 armored personnel carriers
at a cost of €130 million. Together, the two contracts are worth over €220 million, including adapting to Estonian requirement, training and spares. Deliveries are due to begin in late 2024.

Ez annyira olcsó hogy nem is értem mire várnak! :confused:
Évi 40-50 ilyen járműre még szűkös büdzsé mellett is bármikor lenne pénz...

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
Ha nem akarnak gyártani akkor meg meg kell venni készen a török cuccot!
6x6 ARMA az észteknek 1 millió EUR körül jött ki...

Nurol Makina will supply 112 NSM 4x4 light armored vehicles (above) to the Estonian army at a cost of €90 million, while another Turkish company, Otokar, will supply 112 ARMA 6x6 armored personnel carriers
at a cost of €130 million. Together, the two contracts are worth over €220 million, including adapting to Estonian requirement, training and spares. Deliveries are due to begin in late 2024.

Ez annyira olcsó hogy nem is értem mire várnak! :confused:
Évi 40-50 ilyen járműre még szűkös büdzsé mellett is bármikor lenne pénz...
Hogy mire várnak azt én sem tudom.

• Tetszik
Reactions: tarzaan and Aladeen