[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Tablazatokat arakkal, mennyisegekkel mar honapokkal ezelott posztoltam. Ha odairjak hogy az IVF mondjuk 9 658 317 euroba fog kerulni abbol szerintem inkabb meg ne vonj le kovetkezteteseket. Szerintem ez csak ugyanaz a hulye hozzaallas minthogy a cseh IFV mar evek ota 52 milliard koronaba fog kerulni aztan meg azt se tudjak mit is akarnak venni...
Nézd a csehek azt mondják, hogy az ifv beszerzésre 52 milliárd koronát akarnak költeni a meghatározott százalékú cseh ellentételezéssel, és ugye van 3 ajánlattevő hadiipari cég akinek az a dolga,már persze ha meg akarják nyerni a tendert, hogy ebbe beleférjenek....

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 331
96 665
113

Az modern IFV árakról van a hozzászólások közt egy érdekes komment.

Modern IFV costs
Basic platform = €3-€4 million
Turret and weapons = €1-€2 million
Electronic systems + FCS + BMS = €1-€2 million
Modern MBT costs
Basic platform = €4-€5 million
Turret and weapons = €3-€4 million
Electronic systems + FCS + BMS = €2-€3 million

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
241765257_4342320829155950_7009294762582731683_n.jpg
epic a felfüggesztett kertészeti talajtakaró háló...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 579
41 903
113
A fotókat nézegetve nagyon úgy tűnik, hogy a tornyot nem lehet forgatni, ha fel van nyitva a vezetői vagy a hátsó búvónyílások.
Jól látom? Azért ez probléma, nem de?

Rheinmetall_selects_Cook_Defence_Systems_TR40_track_for_LYNX_KF41_IFV_for_Australian_Army_925_001.jpg

• Hűha
Reactions: Kim Philby

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 579
41 903
113
A problémád az, hogy nyitott búvóval nem tud körbeforogni a torony. Ennek nincs csak 1 része.
Én azt kerdeztem, hogy miert gondolod ezt problémának.
Épp kidugott fejjel vezet sofőr, felbukkan egy cél oldalról és nem, tudják ráfordítani a tornyot, mert útban a sofőr búvónyílás kinyitott fedele...
Lehet, hogy rosszul látom és épp el tud felette fordulni a löveg...

• Hűha

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 079
130 139
113
Épp kidugott fejjel vezet sofőr, felbukkan egy cél oldalról és nem, tudják ráfordítani a tornyot, mert útban a sofőr búvónyílás kinyitott fedele...
Eleve hogy ha olyan távolságban vagy az ellenségtől ahol bármi felbukkanhat nem vezetsz kidugott fejjel. De szerintem elfordul, át kéne nézni az ausztrál vidiket hátha van rá precedens

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Ez már megint nem egy újabb régen kibeszélt téma?
Úgy emlékszem, régebben is szóba jött és az volt a válasz, hogy sw lekezeli azt, hogy nyitott búvónyílásnál milyen csőlehajlás lehet. És ehhez csak egy két állapotú érzékelő kell, ami annyira ad jelzést, hogy csukva van igen/nem. Ha nincs lezárva, akkor is vízszintben még simán elmegy felette, odáig kell max felemelni.
De ez várhatóan borzasztóan kevés helyzetről szól, nem biztos, hogy nem éri meg kikapcsolni a rendszert az esetek 95%-ában és kímélni a lövegmozgató proci képességeit.

De az is lehet, hogy még nem volt ez a kérdés és egy másik járművel kapcsolatban merült fel ugyan ez.

• Hűha

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 579
41 903
113
A vezetőé felett talán még el tud fordulni, de hátsók (amik magasabban vannak) inkább "akadás veszélyesnek" tűnnek. Oda talán jobb lenne egy "elfordulósat" kialakítani...

Ehelyett:

Ilyen jobb lenne...

Az első batch tapasztalatai alapján ilyen kisebb módosítások biztos bele férnek, szóval ha tényleg problémának bizonyul, viszonylag könnyű lesz a második, harmadik szériára javítani...

• Tetszik
Reactions: Loken and éber

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 079
130 139
113
A vezetőé felett talán még el tud fordulni, de hátsók (amik magasabban vannak) inkább "akadás veszélyesnek" tűnnek. Oda talán jobb lenne egy "elfordulósat" kialakítani...

Ehelyett:

Ilyen jobb lenne...

Az első batch tapasztalatai alapján ilyen kisebb módosítások biztos bele férnek, szóval ha tényleg problémának bizonyul, viszonylag könnyű lesz a második, harmadik szériára javítani...
Valszeg vagy a löveget emeli magától a rendszer ha ott van, vagy pedig a búvót csuklya be ha egyáltalán. De továbbra sem nyitott búvózól sehol sem adminisztratív meneten kívül.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 829
34 918
113
Mber! (Bár én nem vagyok különlegesen képzett a haditechben) Gondolod nyitott tetővel fognak berongyolni egy tűzharcba? Tudom, az oroszok meg a BMP tetején utaztak...de ezt nem harcérintkezéskor!...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 579
41 903
113
Ez már megint nem egy újabb régen kibeszélt téma?
Úgy emlékszem, régebben is szóba jött és az volt a válasz, hogy sw lekezeli azt, hogy nyitott búvónyílásnál milyen csőlehajlás lehet. És ehhez csak egy két állapotú érzékelő kell, ami annyira ad jelzést, hogy csukva van igen/nem. Ha nincs lezárva, akkor is vízszintben még simán elmegy felette, odáig kell max felemelni.
De ez várhatóan borzasztóan kevés helyzetről szól, nem biztos, hogy nem éri meg kikapcsolni a rendszert az esetek 95%-ában és kímélni a lövegmozgató proci képességeit.

De az is lehet, hogy még nem volt ez a kérdés és egy másik járművel kapcsolatban merült fel ugyan ez.
A szoftver azt is intézi, hogy nyitott búvónyílásnál (már ha tényleg van akadás) biztos ne támadjanak olyan irányból ahonnan nem várják? :)
Valszeg vagy a löveget emeli magától a rendszer ha ott van, vagy pedig a búvót csuklya be ha egyáltalán. De továbbra sem nyitott búvózól sehol sem adminisztratív meneten kívül.
Oké, neked elhiszem, hogy ez a hivatalos "doktrína". :)
Második vh-s felvételeken akkor is sokszor nyitott tetővel harcoltak, ha lőttek rájuk. A Panther kupola direkt azért lett úgy kialakítva, mint a linkelt képen, hogy résnyire nyitva körbe lehessen nézni, míg "búvó csuklya" sisakként védte a parancsnok fejét a repeszektől.
Nyilván mindenféle kamera lesz a Lynxen, szóval kilátás tekintetében ezerszer jobb lesz mint egy Panther volt annó. A torony mozgatás miatt lenne jobb egy tengelyen elforduló "fedő"...
Mber! (Bár én nem vagyok különlegesen képzett a haditechben) Gondolod nyitott tetővel fognak berongyolni egy tűzharcba? Tudom, az oroszok meg a BMP tetején utaztak...de ezt nem harcérintkezéskor!...
Mert az ellenség előre szól, hogy tűzharc lesz? :D
Képzelj el egy Afganisztán-szerű helyzetet (low intensity conflict) - ahol váratlanul rád lő az előbb még békésen kapálgató hobbi-dzsihadista. "Rendes" háborúban lehetnek előre tolt felderítők, orvlövészek. Azt hiszed, hogy még vagy 30 km a front, ahová igyekszel az IFV-ben - szívod a cigit a hátsó búvónyíláson kibújva. Egyszer csak elsüvít pár lövés, a sorozat eltalál - már nem vagy olyan állapotban, hogy lecsukd a "búvó csuklyát" - a kollégák próbálnak valahogy berángatni. A torony lövés detektora reagálna, fordítaná a tornyot, de a szoftver vagy a te nyitott búvónyílásod nem engedi a célra fordulást...

Szóval tök jó, hogy papíron "nem lesz ilyen probléma", de épp az ilyen problémák szoktak előjönni éles helyzetben.

Szóval ha az egész orvosolható lenne egy jobb és számos MBT-n (pl. Abrams) alkalmazott búvó elforduló csuklya kialakításával, akkor miért ne lehetne felvetni ennek orvoslását?
Nem szaroztam a Lynx-et, mert jó platformnak ígérkezik, de az ilyen apró javításoktól még jobb lenne. Szóval nem kell nekem esni kedves @Kim Philby !

Nyilván a Németországban készült példányok csapatpróbái során kiderül, hogy mik az ehhez hasonló javítani valók és a nálunk készülő példányokba már beépülhetnek a javítások, fejlesztések.

• Vicces

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 864
6 053
113
A szoftver azt is intézi, hogy nyitott búvónyílásnál (már ha tényleg van akadás) biztos ne támadjanak olyan irányból ahonnan nem várják? :)

Oké, neked elhiszem, hogy ez a hivatalos "doktrína". :)
Második vh-s felvételeken akkor is sokszor nyitott tetővel harcoltak, ha lőttek rájuk. A Panther kupola direkt azért lett úgy kialakítva, mint a linkelt képen, hogy résnyire nyitva körbe lehessen nézni, míg "búvó csuklya" sisakként védte a parancsnok fejét a repeszektől.
Nyilván mindenféle kamera lesz a Lynxen, szóval kilátás tekintetében ezerszer jobb lesz mint egy Panther volt annó. A torony mozgatás miatt lenne jobb egy tengelyen elforduló "fedő"...

Mert az ellenség előre szól, hogy tűzharc lesz? :D
Képzelj el egy Afganisztán-szerű helyzetet (low intensity conflict) - ahol váratlanul rád lő az előbb még békésen kapálgató hobbi-dzsihadista. "Rendes" háborúban lehetnek előre tolt felderítők, orvlövészek. Azt hiszed, hogy még vagy 30 km a front, ahová igyekszel az IFV-ben - szívod a cigit a hátsó búvónyíláson kibújva. Egyszer csak elsüvít pár lövés, a sorozat eltalál - már nem vagy olyan állapotban, hogy lecsukd a "búvó csuklyát" - a kollégák próbálnak valahogy berángatni. A torony lövés detektora reagálna, fordítaná a tornyot, de a szoftver vagy a te nyitott búvónyílásod nem engedi a célra fordulást...

Szóval tök jó, hogy papíron "nem lesz ilyen probléma", de épp az ilyen problémák szoktak előjönni éles helyzetben.

Szóval ha az egész orvosolható lenne egy jobb és számos MBT-n (pl. Abrams) alkalmazott búvó elforduló csuklya kialakításával, akkor miért ne lehetne felvetni ennek orvoslását?
Nem szaroztam a Lynx-et, mert jó platformnak ígérkezik, de az ilyen apró javításoktól még jobb lenne. Szóval nem kell nekem esni kedves @Kim Philby !

Nyilván a Németországban készült példányok csapatpróbái során kiderül, hogy mik az ehhez hasonló javítani valók és a nálunk készülő példányokba már beépülhetnek a javítások, fejlesztések.

A Redback-en is ugyanilyen a vezető "ajtaja", sőt, ott túl is ér a csövön, szóval nem egyedüli német "hiba" ez, és így biztos van rá megoldás, felesleges ezen rugózni

Ajax és CV-90-nél is útban van a fullra nyitott búvó...

• Tetszik
Reactions: Vogon