Lövészként én baromira örülnék ha ilyen 120-asok gördülnének mellettünk amikor előre kellene menni: brutális tűzerő, kiváló "situational awareness" - ez utóbbi amúgy csata döntő!
Hiába van egy csomó jobban védett harckocsi a túl oldalon ha mind vakegér mert vagy egyáltalán nincs hőkamerájuk vagy sokkal gyengébb - a hálózati hadviselésről nem is beszélve.
Tényleg a passzív védelme lenne csak gyengébb a LYNY-120-nak, minden másban harckocsi - de hangsúlyozottan nem ez kell hogy lándzsa hegye legyen!
Növelné a gyalogdandár tűzerejét, önálló alkalmazhatóságát ha épp nem tudunk elég harckocsival elő állni - és egy hk zászlóalj esetén nem fogunk tudni.
Statisztikai tény, hogy ritkák a harckocsi-harckocsi ütközetek: az esetek 80-90%-ában nincs szükség nyíl lövedékek elleni védettségre! ATGM ellen meg ott az APS.
Egyébként minden IFV-n ott lesz két 5,5 km-es hatótávolságú Spike - a harckocsi ágyúk talán 2-3 km-re tudnak elég pontosan lőni, pláne, ha se hőkamerájuk, se normális tűzvezető rendszerük nincsen. Annyira nem lenne gyakori, hogy nyíllövedékektől kelljen tartani.
Bunkerek, épületek kilövésére kevés a 30 mm-es, a Spike meg drága és sok esetben nem is alkalmas erre!
1,5-2 km-ről be küldesz egy 120-ast egy épület ablakán, vagy direktbe át a falon, akkor jelentősen csökken ott a harci kedv...
Harckocsikat erre pazarolni, hogy kísérgesség a lövészeket és hogy bunkereket épületeke pucoljanak, luxus szerintem...
Nem tudom hogy lesz-e nálunk LYNX-120, de én örülnék neki - nem Leopardok helyett, hanem mellett!
Több cső, többet lő!