Csak a por valószínűleg nem megy át fémhéjas cuccokon, mint pl. egy harckocsi HEAT vagy repesz gránátja.
Elég korlátozott képességű APS-ez....
Föntről sem véd...
Igazából ahhoz képest, hogy tervező asztalról vettünk valamit, eléggé múltszázadi megoldású sok téren.
Nincs megfelelő gépágyúja, (minimum 35 mm-s kellene), nincs normális APS-e (pl. Trophy vagy Iron Fist), feltehetőleg nem elegendő szemből a védelme a nagyobb kaliberű gépágyúk ellen. Igazából ma már a NATO Level VI se elegendő, de a Lynx esetén Level V-ről suttognak... Az Kb. 100 mm RHA-t jelent maximum.
Level V.: 25 mm M791 APDS 500 méterről, az kb. 60 mm RHA.
Level VI: 30 mm nyíllövedék 500 méterről, az kb. 110 mm RHA maximum
Hogy értsétek mi a baj, a CV9035 ágyúja 130 mm RHA-t tud belőni, a CV9040-esé meg 170 mm RHA-t.
Az orosz 57 mm-s meg a 60 éves BR-281U lőszerével 110 mm RHA-t lő be 500 méterről. Egy sima lőszerről beszélünk, nem nyílról.
Engem annyi vígasztal, hogy az Ausztrál tenderen műszakilag megfelelőnek találták, bár a koreai gépet állítólag műszakilag jobbnak ítéltek meg, és olcsóbbnak is. Vagyis ár/érték arányban is jobb. Igazából a hírek alapján mindenben. De legalább átment a teszten a Lynx.
Én továbbra is a mondó vagyok, hogy annak idején simán CV9035-öt kellet volna venni. Összeszerelést ilyen mennyiségre azok is adnak (lásd számtalan példát erre) , tűzerőben jobb, méretben kompaktabb, és kiforrott típus kevesebb kockázattal. Páncélzatban szintén jó, és venni meg tudunk rá normális APS-t is, pl. Iron Fist-et.
Sajnálom, hogy a döntés hozók így elbaltázták a Z tervet.... Legalább annyira sikeres, mint annó a német Z plan.