Szerintem korai még beleélni magunkat abba, hogy Magyarország Lynxeket fog gyártani a briteknek.
1) A britek újabb lendülettel álltak neki a hazai védelmi ipar fejlesztésének az elmúlt években, a Challenger 3-as projekttel kapcsolatosan is nagyon hangsúlyozta a kormány, hogy ez mennyira fantasztikus annak munkahely-teremtő hatása miatt; meglepő lenne, ha ezután mégis külföldön kezdenének el harcjárműveket gyártani.
2) Az Ajaxszal vannak bajok, de ettől függetlenül igencsak előrehaladott állapotban van a fejlesztés. Meglepő lenne, ha last minute, a fejlesztés végstádiumában kidobná az MoD a komplett programot és Magyarországtól venne IFV-ket. Annak pedig nem tudom, mennyire van értelme, hogy párhuzamosan üzemeltetnek két teljesen eltérő IFV-típust.
3) A Népszava szellőztette meg anno, hogy Magyarország 200 darab Pumát vásárol. Hát, látjuk, hogy ez az információ mennyire bizonyult hitelesnek.
Én úgy gondolom, a legreálisabb kimenetel az, hogy a britek vesznek bizonyos IFV-komponenseket, fegyverrendszereket, melyeket lehet, hogy beépítenek a saját páncélosaikba. Emlékezzünk csak, hogy Orbán pont azután ment ki Johnsonnal hadiipari kérdésekről tárgyalni, miután Pappergerrel tárgyalt a Skyranger-rendszerek gyártásáról. Nem biztos, hogy ez véletlen.
Persze ez is csak egy tárgyalási szál lehet a sok közül. A britek most nagyon keresik a helyüket a világban a Brexit után, sok országgal tárgyalnak sok mindenről és nem valószínű, hogy minden ilyen tárgyalás konkrét eredményre fog vezetni. Mindenesetre, az igencsak menő lenne a magyar hadiipari export szempontjából, ha sikerülne megállapodni valamiről a britekkel, úgyhogy drukkolok nekik.