Persze, en csak csak arra mutattam ra, hogy a civil rendszer nem része a katonainak.
Ne tégy ilyen kijelentéseket olyanról, amibe nem látsz bele. Szerintem.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Persze, en csak csak arra mutattam ra, hogy a civil rendszer nem része a katonainak.
Tekintve, hogy privat rendszerek, ehhez nem kell nagy jostehetseg. Ha kell, biztos megoldhati a hasznalatuk, ahigy irtam, de jelenleg biztosansajat celra dolgoznak (azon tul, hogy valószínűleg alapbol at tudnak adni infot, hiszen annak alapjan is kuldik fel a Gripeneket, ha valaki cseszik bejelntkezni, azt latja mind a katonai, mind a civil legiiranyitas, az logikus.)Ne tégy ilyen kijelentéseket olyanról, amibe nem látsz bele. Szerintem.
A NASAMS-hoz vettünk amerikai radarokat. A tüzérsegnek - gondolom - a mMMR lesz. Lesz belőle annyi, hogy a légvédelemnek is jusson?
Az ELM-2084-eseknél több feladatot is ellátnak a közzé tett információk szerint, lévén a régebbi szovjet eredetű radarok kiváltása volt velük a cél. Miután pontos számot nem tudunk, hogy hányat vásárolunk, így erre a kérdésre nehéz választ adni.
De nem hinném, hogy dedikáltan tüzérségi radarnak vettük volna őket.
Az ELM-2084-eseknél több feladatot is ellátnak a közzé tett információk szerint, lévén a régebbi szovjet eredetű radarok kiváltása volt velük a cél. Miután pontos számot nem tudunk, hogy hányat vásárolunk, így erre a kérdésre nehéz választ adni.
De nem hinném, hogy dedikáltan tüzérségi radarnak vettük volna őket.
Azt megnéznéd, hogy a támadó gépek számához képest hány célcsatorna volt 1967-ben? Segítsek vagy megtalálod magad is? Tessék.1. a 67 es Operation Focus;
2. a Román légierő hány %-a vegyen részt egy elképzelt támadàsban;
3. az országon belül hogy kéne elosztani a rakétás légvédelmet.
Válaszok:
1.) az Izraeliek (IDF) mindent beleadtak az első csapásba. Gyakorlatilag a teljes légierejüket bevetésre küldték. Három hullámban, mind a három hullámban az összes gépet. Először Egyiptom majd Jordánia, Szíria és Irak ellen.
És rosszul emlékszel, mert akkor már voltak SAM ek, konkrétan SA-2 ek, az arab oldalon.
Téééééééééééényleg. Nem mondod...Az IDF célja az volt hogy egyetlen csapással egyenlítsék ki a számukra kedvezőtlen erőviszonyokat (200 harci repülőgépük volt az arab országok 700 gépével szemben).
Mutatom az okot. Szólj, ha látsz betonfedezékeket.Az IDF el is érte a célját...az első nap végére 310 arab gépet semmisítettek meg 19 saját gép elvesztése mellett.
Csak a kedves posztoló csőlátásban szenved. Mert "végtelen" mennyiségű légvédelemmel sem tudna Mo. megállítani egy 50 gépes támadóerőt, ami tetszőleges irányból jöhet. Ennyi rakéta és célcsatorna nincs. A jenkiknek lenne talán ekkora ereje. Csak a jenki gazdasági potenciál "picit" más, mint a magyar. És még ők is csak ezt egy nagyon szűk sávban tudnék elérni.2.) Az egész meglehetősen teoretikus, de az IDF stratégiája - egy csapással döntően megváltoztani az erőviszonyokat - megismételehető.
Ha a feltètelek adottak (a felderítés megfelelő, a saját erők megfelelően fel vannak készítve) akkor működhet a dolog. Persze kockázat nagy, mert ha rosszul sül el a dolog akkor komoly veszteségek is lehetnek, de hát ilyen az élet...
Szuper. De ez sem tudna ekkor nemhogy 50, de 5 gépet sem lelőni, mert 10+ indító esetén is indítóként 6 db rakéta. A rakéták átlagos Pk-ja meg ismert, mert nem minden SAM indul NEZ-en belül és van műszaki megbízhatóság és miegymás.3.) Egyetértünk, jó eséllyel nem lesz annyi NASAMS hogy az ország teljes területét le lehessen fedni.
A magam részéről a fenti elképzelt Román irányú veszély esetén az alábbi helyek körül telepítenék NASAMS okat, sorrendben: Kecskemét, Paks, Veszprém. Debrecen
5db megy légtérellenörzésre az Rt századokhoz, 6db meg elosztva a dandárokhoz.
Azt hiszem neked nagyon elmentek otthonról...Azt megnéznéd, hogy a támadó gépek számához képest hány célcsatorna volt 1967-ben? Segítsek vagy megtalálod magad is? Tessék
Ha kell, biztos megoldhati a hasznalatuk, ahigy irtam, de jelenleg biztosansajat celra dolgoznak
Sajnos az a baj, hogy te képtelen vagy beismeri, ha tévedtél...Azt hiszem neked nagyon elmentek otthonról...
Először azt írod hogy akkiriban még nem is volt SAM, majd egy oldalon bizonygatsz nekem olyasmit hogy ja, mégis volt SAM meg olyasmiket - célcsatornák - amit én soha nem állítottam...
További jó örjöngést...
Aha....én tévedtemSajnos az a baj, hogy te képtelen vagy beismeri, ha tévedtél...
Meg akkor SAM még nem volt, AAM nem volt, stb.
Összesen 20 Dvina osztályt kaptak addig
Látom nem jut el az agyadig. Semmit nem ér a 20 db Dvina osztály, ha a 3 km alatti célokkal nem tud mit kezdeni. Még, ha 300 méterig is lenne képes, akkor sem. A repterekig alacsonyan repültek és ott emelkedtek fel.Aha....én tévedtem
Félreértés ne essék, semmilyen közösséget nem szeretnék rudival vállalni, még ha viszonylag gyakran egyezik is az álláspontunk. (Rohadjon le a kezem, ha egy likeot is kap tőlem ) Azonban nekem határozottan az az érzésem, hogy kicsit te leragadtál Hideg Háború időszakában. (Ezt minden bántás nélkül írom)Csak a kedves posztoló csőlátásban szenved. Mert "végtelen" mennyiségű légvédelemmel sem tudna Mo. megállítani egy 50 gépes támadóerőt, ami tetszőleges irányból jöhet. Ennyi rakéta és célcsatorna nincs. A jenkiknek lenne talán ekkora ereje. Csak a jenki gazdasági potenciál "picit" más, mint a magyar. És még ők is csak ezt egy nagyon szűk sávban tudnék elérni.
Pláne mivel.még nem is léteztek akkor...Látom nem jut el az agyadig. Semmit nem ér a 20 db Dvina osztály, ha a 3 km alatti célokkal nem tud mit kezdeni.
...
Nem véletlen, hogy a NASAMS-ra a Kongsberg 72 Simultaneous multiple engagements-et ad meg.
És ez csak egy FDC. A NASAMS esetében meg csak MCG-re van szükség - már HA!
Nem klasszikusan, de akkor is van. Csak adott estben ez annyi csatorna, amennyire rakétád van.Félreértés ne essék, semmilyen közösséget nem szeretnék rudival vállalni, még ha viszonylag gyakran egyezik is az álláspontunk. (Rohadjon le a kezem, ha egy likeot is kap tőlem ) Azonban nekem határozottan az az érzésem, hogy kicsit te leragadtál Hideg Háború időszakában. (Ezt minden bántás nélkül írom)
Nem igazán van első kézből rálátásom arra, hogy a jelenlegi digitális rendszerek pontosan hogyan működnek, de szerintem ezen rendszereknél nem nagyon van értelme klasszikus célcsatornákról beszélni.
Nem véletlen, hogy a NASAMS-ra a Kongsberg 72 Simultaneous multiple engagements-et ad meg.
És ez csak egy FDC. A NASAMS esetében meg csak MCG-re van szükség - már HA!
Az analóg világban tényleg dedikált csatornákra volt szükség, de egy digitális kommunikációnál ennek értelme drasztikusan csökken.
Alapvetően egy 50 gépes támadás már lazán leküzdhető, amennyiben van elég rakéta a rendszerben.
Persze egy VSHORAD rendszer az más, de itt most nem ez volt a kérdés.
Az elvi legnagyobb kiépítettség esetén egy BNDL* rendszerbe 5db FDC, 8db Sentinel, és 12db indítóberendezés tartozhat.
(persze ezeket az eszközöket lehet több BNDL-be is szervezni)
Ez a zászlóalj indíthatja 17 másodperc alatt a 72db rakétáját, de ehhez az kell, hogy az ellen előzékenyen minden gépét elossza az állványok fölé.
(esetleg mind a 12db indítót a Felcsúti stadion köré rakva, tényleg vissza verhetnek egyidőben egy 60 gépes demokratizáló köteléket)
*Zászlóalj
Remélem karban tartod a wikit e téren is nekünk...Ezt eddig is tudtuk, mar az elejen kiderult, hogy MMR es mMMR (=mobile) jon, az arany volt csak kerdeses.
Igen, de ez csak a rakéták száma által korlátozott elméletileg korlát. Ha és amennyiben integrálsz az FDC alá egy másik rendszert, ami több rakétával rendelkezik, akkor azonnal növeled a leküzdhető célokat. Pl. RB70, Stinger, Mistral, vagy akár egy Skyrander/Shield csöves légvédelmi rendszer.Az elvi legnagyobb kiépítettség esetén egy BNDL* rendszerbe 5db FDC, 8db Sentinel, és 12db indítóberendezés tartozhat.
(persze ezeket az eszközöket lehet több BNDL-be is szervezni)
Ez a zászlóalj indíthatja 17 másodperc alatt a 72db rakétáját, de ehhez az kell, hogy az ellen előzékenyen minden gépét elossza az állványok fölé.
(esetleg mind a 12db indítót a Felcsúti stadion köré rakva, tényleg vissza verhetnek egyidőben egy 60 gépes demokratizáló köteléket)
*Zászlóalj
Laikusként kérdezek. Mennyibe kerülne az általad felvázolt 12indító 25 km-ként két ARAAM-ER rakétával?Mi mennyit vettünk,indítót és ez mire elég? AMRAAM-ER-ből ha jól emlékszem 60db-ra kaptunk jóváhagyást.Laikusként én úgy gondolom,hogy a cél a stratégiailag fontos létesítmények és a nagyobb városok védelme lenne legalább a keleti és a déli részeken.Akkor ez reálisan nem megvalósítható?mert ha nem az baj a lehetséges ellenségeink ismerni fogják a rendszerünk gyenge pontjait és ki is fogják használni.Még egy kérdés.Egy esetleges Román támadás (persze teoretikus feltevés)ami három irányból jönne, 3x4 gépes kötelékben,a jövőbveni beszerzett Nasams rendszerrel leküzdhető lenne?Nem klasszikusan, de akkor is van. Csak adott estben ez annyi csatorna, amennyire rakétád van.
Amúgy hiába aktív radaros a Sz-350 Vityáz mégis van célcsatorna korlátja. Nem én mondom, hanem a róla kiadott marketing anyag.
Pontosan. Ha meg ezt végig valaki román határ mentén szeretné, akkor meg kb. 25 km-ként AMRAAM-ER-rel kéne ehhez 12 db indító. Hadd ne számoljam ki, hogy mibe kerülne ez, mert elfog a röhögés, főleg, ha a műszaki tartalékkal is számolunk, mert 100% üzemképesség a mesében van csak.
Na, és ha románok nem tartják tiszteletben a szerb légteret és onnan is jönnek? Vagy Ukrajna-Szlovákia felől. ---> "végtelen" mennyiségű eszközre lenne szükség