M
molnibalage
Guest
A kérdést sem értem. Miért veszel ennyi indítót, ha nem teszel bele rakétát...? Mert hiába van 12 db indító,ha csak 2 rakétát teszel bele. Ennek így semmi értelme.Laikusként kérdezek. Mennyibe kerülne az általad felvázolt 12indító 25 km-ként két ARAAM-ER rakétával?Mi mennyit vettünk,indítót és ez mire elég? AMRAAM-ER-ből ha jól emlékszem 60db-ra kaptunk jóváhagyást.Laikusként én úgy gondolom,hogy a cél a stratégiailag fontos létesítmények és a nagyobb városok védelme lenne legalább a keleti és a déli részeken.Akkor ez reálisan nem megvalósítható?mert ha nem az baj a lehetséges ellenségeink ismerni fogják a rendszerünk gyenge pontjait és ki is fogják használni.Még egy kérdés.Egy esetleges Román támadás (persze teoretikus feltevés)ami három irányból jönne, 3x4 gépes kötelékben,a jövőbveni beszerzett Nasams rendszerrel leküzdhető lenne?
A sima AIM-120 rakétát évjárat és vevőtől + supporttól függően 2M+ USD-ért vesztegetik. Ebből csak a rakéta mennyiséget nézve szerintem elkezd hullani a haja azembernek. Szóval ez alapján a csak 30 km-kénti 60 db rakéta látható, hogy mibe kerülne.
Mrd USD tétel.
Csak a rakéta.
Ha ennyi pénz lenne, akkor nem ilyen ostoba módon költeném el, az fix.
Főleg, hogy ezt az eszement mennyiséget hadrendben is kéne tartani. Az sincs ingyen. Szóval ehelyett a vicces ötlet helyett 1 mrd USD-ből kijönne még több NASAMs, + 3-4 db vadászgép, még fegyverzet hozzájuk, betonfedezék kecsón + Skyshield. És még az összeg fele sem ment el...
A városokat önmagukban a város lét miatt védeni semmi értelme.
Nem a II. vh-s időket éljük, hogy jön 100 db bombázó és bombaszőnyeget húz. Ez ellen nem kell védekezni, mert szerinted majd a Románia vagy bárki méregdrága vadászgéppel random bombázik...? Értelme katonailag semmi. Ha meg ezen lövik le a gépet, akkor a védekező félnek tiszta haszon katonailag.
A hidak bennük, azok értékek.
A szomorú igazság az, hogy a stratégiailag fontos létesítményből annyi van, hogy reménytelen azok védelmi is.
Erről már írtam, majd visszakereshetem.
Mert hol húzod meg a strat. fontos létesítmény vonalat?
- Dunai Finomító
- TVK (most nem tudom mi a neve)
- nagyobb kőolaj és szénhidrogén bázistelepek (van ebből több üzemi és strat tartalék, összesen vagy 10+ db)
- Paks és trafókertje
- N+1 trafó, amit ha szétlősz, akkor megye területen nem lesz áram
- Határkeresztező vill. kapacitások
- Gázvezeték komp. állomásai
- Gáztárolók és kompresszoraik
- A közműhálózat n+1 pontja? Pl. szivattyúállomások
- Autópálya hidak
Ha pusztán katonailag nézzük, akkor a fegyveres erők működését kell megőrizni, ami képes fenntartani ilyen elrettentést visszafelé és megakadályozni azt, hogy az ellenség büntetlenül dzsemborizzon dandár erejeű erőkkel az ország területén.
KB. ez a realitás.