Alapvetően egyetértek hogy inkább dedikált eszközök kellenek: az 50-es géppuska szerintem is gyenge megoldás, csak abból biztos hogy többszázas mennyiség lesz elérhető. Ez az ami tuti.
Paksi erőmű szerintem már egy Skynex szintű rendszert is megérdemel, de 50 millió EUR / rendszer körüli ár mellett ezekből talán 4-6 beszerzése lehet reális nekünk.
A csapatokat majd a Skyranger 30 védi drónok ellen.
Az
M230-asra épülő RCWS-t használó drón elhárító megoldások szimpatikusak nekem. Ezekhez vannak közelségi gyújtós és időzített lőszerek is. Mivel egy idő után amúgy is felrobbannak ha nincs találat, így a vissza hulló lészerek sem okoznak akkora problémát mint az 50-es géppuskánál.
Ezek a RCWS alapú rendszerek nem lesznek automatizáltak, de pont emiatt olcsóbbak, így többet lehet venni belőlük. Úgy működne mint a mosta nálunk lévő Mistral: a kezelőnek meg mondják az irány szöget, cél sebességét magasságát aztán önállóan megpróbálja elfogni a célt. Van hozzá lézertávmérő, hőkamera és ballisztikai számítógép: egy 150-200 km/h sebeséggel repülő drónt lelőni egyáltalán nem okozhat problát - pláne ha közelségi gyújtó miatt nem is kell közvetlen találat.
Az ilyen RCWS-ekhez lehet rakétát is illeszteni, így már robotrepülőgépek (pl Kalibr) ellen is van esélye.
Szóval egy RCWS alapú megoldásnak is lenne helye szerintem hazai légvédelemben - pláne rakétával és gépágyúval.
Mistral rendszerünkhöz hasonlóan 5 gépágyús járműre lenne egy radar (pl, Zsiráf 1X)
Szerintem egy ilyen "1 radar + 5 RCWS-gépágyús-rakétás 4x4-es" kijönne 1-2 Skyranger 30 árából...
Ez az utolsó képen nem M230-as van, hanem csak 12,7mm géppuska, de szerintem ezt az RCWS-t is meg lehetne erősíteni annyir hogy a M230-ast is kezelhesse...