Lehet, hogy SUNGUR-on van IFF, mert az a Stingeren alapul.
Nagy kérdés: ha teli lesz a légtér egy csomó drónnal, akkor honnan lehet majd tudni melyiket kell lelőni és zavarni, melyiket meg békén hagyni?
Ezkben az apró gépekben nem hiszem hogy van IFF...szerintem ez drón téma annyira új (legalábbis a tömeges megjelenése), hogy erre még nincs is kitalálva megoldás.
Drónokra lőni MANPADS-al... ez visszavezet bennünket ahhoz a kérdéshez, hogy mi az ár-érték arány. Megéri-e egy felderítő drónt lelőni egy relatíve drága rakétával? Egy honvédségi bemutatón volt egy "drónvadász" puska. Nem tudom az mennyire hatékony, de ha hatékony, MANPADS-nál olcsóbb megoldás a kis drónokra. A felderítésük ebben az esetben is kell, nem lehet csak a szemre hagyatkozni.
Egyéb felmerülő kérdések a témában:
Megéri-e egy közepes magasságon berepülő gyors drónra AMRAAM-ot indítani? Mi van, ha csak csali volt? Bedobnak egy csomó csalit, és amikor lecsökkent a rakétakészlet, jönnek a csapásmérő drónok. Hogy lehet ezt a szitut kivédeni?
Honnan lehet tudni, hogy a fejünk felett lebegő drón ellenség, vagy saját? A kis kamerás drónokon biztosan nincs IFF.
Honnan lehet tudni, hogy felderítő drón, vagy mondjuk egy aknagránátot fog ránk dobni?
És mi van, ha azt hisszük, hogy saját, miközben már leadta a koordinátáinkat az ellenséges tüzérütegnek, amelyik épp a tűzcsapásra készül?
Ezek jó kérdések, de nem tudom milyen hatékony megoldást lehet rájuk adni. Remélem a hazai hadműveleti tervezők agyalgatnak ilyesmiken.
Ha lövünk mindenre ami repül, akkor a saját eszközeink is áldozatul eshetnek (lásd: Bayraktar lelövése Kijev felett). De ha nem lövünk, bekaphatunk párat ami érzékeny veszteséget is okozhat.