Molni emlékeim szerint inkább a régebbi rendszerekről írt és csinál(t) videókat.
Csinált ő ilyeneket is.
Ha megkeresed, szerintem küld is linkeket hozzá.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Molni emlékeim szerint inkább a régebbi rendszerekről írt és csinál(t) videókat.
Ami ismerhető a modern, hazai kötődésű rendszerekről, azt a Haditechnika magazinban leírják az illetékesek. Általában akinek valódi, részletes infói vannak hadiipari oldalról az egyes rendszerekről, azoknak titoktartásija is... egy sima gyárlátogatáskor is aláírathatnak ilyet. Marad a zaj. A hitvita is olyan dolog, hogy máshol egyféle hitet találsz tényként előadva, itt meg egyszerre többet is és ezek vitatkoznak Másnak sincs több információja az interneten.Molni emlékeim szerint inkább a régebbi rendszerekről írt és csinál(t) videókat.
Itt most arra gondoltam elsősorban, hogy a kurrens, bevezetés alatt álló rendszerekről lenne jó összeszedettebben olvasni (ami ismerhető), én ugyanis úgy látom, hogy:
- a MH a szokásos “inkább ne mondjunk semmit, de ha mégis, akkor valami generikus baromságot” módon jár el
- a média úgy általában fogalmatlan
- külföldi forrásokból annyi van, mint a szemét, ráadásul a jobbak - tapasztalataim szerint - mindig “el vannak dugva”, tehát pl egy fórum mélyén ülnek
A HTKA fórumon meg rengeteg a zaj meg a hitvita.
Igen, azt hiszem ez zavar. Igazából nem is vitatkoznak, hanem tényként sejtetve bizonyos dolgokat alázzák a másik felet, aztán ha valaki rákérdez az inkriminált “tényre”, a válasz kb annyi, hogy igazából senki se tudja biztosan.itt meg egyszerre többet is és ezek vitatkoznak
Dehogy zavar. Teged az zavarna, ha nem tudnal mibe belekotni.Igen, azt hiszem ez zavar.
Hat, nalatok a "biztosan" egy mobil postalada szintjen 'mozog', ugye - pl fent tobb hivatalos link mutatja vilagosan az IRIS-T kompatibilitast, de te tovabbra is szandekosan ugy probalod beallitani, mintha ez valamifele titkos "senki se tudja biztosan" dolog lenne, mikozben teljesen egyertelmuen nem az. Annyira, de annyira unalmas ez a konstans maszatolos, strawman-alapu, nesze-semmi-fogd-meg-jol akadekoskodas (mert az ervelest nem uti meg.)Igazából nem is vitatkoznak, hanem tényként sejtetve bizonyos dolgokat alázzák a másik felet, aztán ha valaki rákérdez az inkriminált “tényre”, a válasz kb annyi, hogy igazából senki se tudja biztosan.
Milyen jó, hogy te jobban tudod, mi zavar engem, mint énDehogy zavar. Teged az zavarna, ha nem tudnal mibe belekotni.
Én nem beszéltem IRIS-T kompatibilitásról.Hat, nalatok a "biztosan" egy mobil postalada szintjen 'mozog', ugye - pl fent tobb hivatalos link mutatja vilagosan az IRIS-T kompatibilitast, de te tovabbra is szandekosan ugy probalod beallitani, mintha ez valamifele titkos "senki se tudja biztosan" dolog lenne, mikozben teljesen egyertelmuen nem az. Annyira, de annyira unalmas ez a konstans maszatolos, strawman-alapu, nesze-semmi-fogd-meg-jol akadekoskodas (mert az ervelest nem uti meg.)
Dehogy harmada-negyede, honnan szeded ezt megint... az IRIS-T kb felmillio dollar vagy felette lehet egyenkent, de ahogyan AMRAAMrol sincs 'tiszta' ar, ugy errol sincs, ez is csak becsles.Nem lenne rossz amúgy nekünk IRIS-T a NASAMS-be. Bár fele annyi a hatótávja (kb. 12 km), de az ára harmada negyede az AMRAAM árának
Igen ez fontos lenne, és Tömböl szerint van is ilyen terv. Mivel benne vagyunk több nemzetközi légvédelmi fejlesztési és beszerzési projektben, szerintem ez nem önálló beszerzés lesz hanem közösen veszünk valamit másokkal.Nagyon kellene fole egy David's Sling-fele mindenes, az felmillio koruli raketaival, ami a legter nagy reszet lefedne, az az igazsag.
Parittya és Thor kalapácsa is nagyon cool lenne!Igen ez fontos lenne, és Tömböl szerint van is ilyen terv. Mivel benne vagyunk több nemzetközi légvédelmi fejlesztési és beszerzési projektben, szerintem ez nem önálló beszerzés lesz hanem közösen veszünk valamit másokkal.
Amiben van fantázia még szerintem az a norvég THOR-ER rakéta, aminek lesz valószínűleg NASAMS-ből kilőhető légvédelmi változata bőven 100 km feletti hatótávval. Ballisztikus rakéták ellen nem tudom mennyire lenne hatásos, de sokat dobna a NASAMS képességein.
A mi (ezekszerint) $400 milliós NASAMS rendelésünk rakèták nélkül ennyi, ugye?Az ellentételezés 200millió dollár, ami a mi NASAMS rendelésünk fele.
A mi (ezekszerint) $400 milliós NASAMS rendelésünk rakèták nélkül ennyi, ugye?
A magyar NASAMS beszerzés értéke 410 millió Euró volt, nagy részt norvég állami hitelből vesszük. (Sentinel radarokat külön vettük a Raytheontól, az is ezen felül van.)A mi (ezekszerint) $400 milliós NASAMS rendelésünk rakèták nélkül ennyi, ugye?
A magyar NASAMS beszerzés értéke 410 millió Euró volt, nagy részt norvég állami hitelből vesszük. (Sentinel radarokat külön vettük a Raytheontól, az is ezen felül van.)
Ezen felül volt egy rakéta beszerzés: 120 db AMRAAM-C7/8 és 60 db AMRAAM-ER. A rakéták pontos ára nem ismert, de neten keringő áradatok alapján 400-450 millió dollárra tehető a rakétabeszerzés értéke. Az első rakétáknak elvileg 2023-ban kellene érkezni, de ezek nélkül sem fegyvertelen az első beérkező NASAMS üteg.
Régebbről a Gripenekhez volt véve 40 db AMRAAM-C5 - elvileg ezek is mind megvannak még: nem lettek ellőve.
A rendszerbeállító éles lövészetnél is várhatóan a régebbi C5-ösöket egyikét lövik el.
Szerintem nem lesz külön elválasztva, hogy mi megy Gripenre vagy mi nem: ott használják őket ahol épp kell.Viszont az a külön rakéta rendelés nem kimondottan a NASAMS-nak lett véve, hanem eddig úgy jött le nekem, hogy először a Gripeneken használjuk béke időben, ha ezek is elérik a repülési idejük végéhez közeli állapotot, akkor adják át majd gondolom a győriek raktárába.
Cirqle orra valószínűleg jól érezte, hogy ha a bolgárok elfogadják a 200millió dollár katonai segélyt a 10 darab SZ-300-as és 10 darab SZ-200-as leszállításáért Ukrajnába, akkor még egy rendszerintegrációs szoftver a BMS-hez pénzbe kerül, még a rakéta készlet feltöltése pénzbe kerül, olcsó vétel lett volna, kisebb lefedett légtérért. (Ne legyünk rosszindulatúak, az SZ-300 még dupla rakéta indítással is csak 80%-os eredményt ér el, a jenki cucc ennél tényleg pontosabb, fejlettebb... Csak még mindig egy BUK kategóriájának váltó típusa.)
A kiegészítés amúgy köszönöm, a pontos összegeket és darabszámokat nem tudtam.
Nincs hozzá rakéta: mindnek lejárt a szavatossága és már nem is gyárt senki ilyet. Ki kell vonni mindenképp.Kíváncsi vagyok, hogy a magyar katonai döntéshozóknak az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján van-e annyiesze, hogy a KUB-okat nem vonják ki a NASAMS érkezésével.
Ha arra varunk, akkor majd a gyerekeid fogjak elvezni (es ezt ugy, hogy ketlem, hogy mostanaban csaladalapitast terveznel.)Igen ez fontos lenne, és Tömböl szerint van is ilyen terv. Mivel benne vagyunk több nemzetközi légvédelmi fejlesztési és beszerzési projektben, szerintem ez nem önálló beszerzés lesz hanem közösen veszünk valamit másokkal.
Huh? Ez megint honnan jott...?Amiben van fantázia még szerintem az a norvég THOR-ER rakéta, aminek lesz valószínűleg NASAMS-ből kilőhető légvédelmi változata
Meg1x: A THOR-ER programnak tudomasom szerint semmi koze a NASAMShoz...?bőven 100 km feletti hatótávval. Ballisztikus rakéták ellen nem tudom mennyire lenne hatásos, de sokat dobna a NASAMS képességein.
Miert, mit kellene csinalni vele? Minden kornyeken szolgalo fighter kepes zavarni mar vagy husz eve... a raketak szerintem lejartak, de ha nem, akkor is max utasszalitok meg nagyon lassu UAVk lelovesere lennenek jok.Kíváncsi vagyok, hogy a magyar katonai döntéshozóknak az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján van-e annyiesze, hogy a KUB-okat nem vonják ki a NASAMS érkezésével.
Nincs hozzá rakéta: mindnek lejárt a szavatossága és már nem is gyárt senki ilyet. Ki kell vonni mindenképp.
Használ, reptetett AMRAAM-ok vásárlása "olcsón" sokkal jobb ötlet mint ezeket foltozgatni.
Onnan hogy ez az új hajtómű nagyon ideális légvédelmi rakétákhoz és mivel norvég fejlesztés, várható hogy amint meglesz a légvédelmi változat (pl. ezt hajtóművet összeházasítja az AMRAAM-mal a Raytheon, ahogy az ESSM-et is "összevarrták" az AMRAAM-mel.) az be kerül a NASAMS rakéta kínálatába is. Legrosszabb esetben csak prosi szinten aztán az első megrendelőnél elvégzik az integrációt.Huh? Ez megint honnan jott...?
Egyelore nyoma nincs sehol, hogy NASAMS inditot hasznalnanak, vagy akarcsak terveznek, hogy belegyomoszolik - utobbit eleve erosen ketlem, ez egy US Navy ketfokozatu (solid booster+ramjet) project a Nammoval.
Meg1x: A THOR-ER programnak tudomasom szerint semmi koze a NASAMShoz...?