<blockquote> Írtam én olyat, hogy a szlovák légierő, vagy légvédelem elégséges? Nem emlékszem rá.
Igen írtál:
"De a terhétől megszabadult ellen komoly előnnyel sprintel hazafelé, úgyhogy mire beérik, már ellenséges területen vannak a Gripenek. Lehet megküzdeni egy komplett légierővel és légvédelemmel."
</blockquote>
Megpróbálod belemagyarázni, de továbbra sem írtam olyat, hogy a szlovák légierő, vagy légvédelem elégséges lenne. Mert nem is gondolom így.
Viszont az igaz, hogy ha a szlovák gépek beérnek az Sz-300-asuk védelme alá, akkor a Gripenek bajban lennének, ha követni akarják őket.
De én főleg a román légierő és légvédelem együttesére gondoltam, mint olyanra, aminek a megsemmisítési zónájába nem egészséges követni egy gépet.
A rakétás tüzérséget le lehet bombázni
Ha csak nem akarod, hogy Magyarország kezdje a háborút, akkor ők fogják az első csapást mérni, mégpedig a mi legkomolyabb fegyverrendszerünk, a Gripen század ellen. Úgyhogy az előzetes szétbombázás, és szétrakétázás nem játszik. Kecskemét ellen pedig elég egy csapás is, ha az kellően alapos.
vagy egy TOW-al kiiktatni, szíriai videókon láthatsz rá bőven példát.
Pont hogy nem túl bőven. A rakétás tüzérséget érő TOW támadások száma 2-3 nagyságrenddel marad el a rakétás tüzérség csapásainak számától. Így hirtelen én összesen 2 db ilyen videóra emlékszem. Valójában rendkívül ritkán lehet az ellenség mélységében lévő rakétás tüzérséget páncéltörő végre kapni. Ha meg még nem is tart a háború, mert a rakétás tüzérség fogja az első csapást mérni, akkor meg eleve nem tudom hogyan gondoltad a határ túloldalán lévő tüzérséget időben szétlőni.
És ha olyan kurva olcsó, akkor be lehet ugyanúgy szerezni tüzérségi felszerelést.
Nem kurva olcsó, csak nem annyira drága, mint a légvédelem. És természetesen be lehet szerezni, de ezzel még nem véded meg Kecskemétet egy első csapástól.
Kecskemét a román határtól 200 km
??????? Tényleg javasolnám a térkép megtekintését. Google térképen van távolságmérő. Ne a román határ legtávolabbi pontját válaszd ki, mert ennyire a románok sem gyenge képességűek.
és a határra nem tehetnek egy ilyen idítót, mert egyből kiszúrnák.
Mit szúrnának ki? Eleve csak pár km-re látunk be a határon, mert nem lehet a hátár minden gyanús pontján 0-24 órában egy helikopterrel figyelni a magasból. A földről pedig már egy épület, tereptárgy, facsoport, stb... takarása is elég, hogy ne lásd meg a pár km-re lévő néhány sorozatvetőt.
Tételezzük fel, hogy a románok nem teljesen tökkelütöttek és nem telepítik napokkal korábban pozícióba a tüzérséget, hogy valami levegőben járőröző magyar eszköz észrevehesse. Hanem kellő mélységből, közvetlenül az indítás előtt küldik oda a járműveket. Ezt esetleg este csinálják, a járműveket leponyvázzák úgy, hogy a lehető leginkább hasonlítson egy kamionra és még azt is kifigyelik, hogy járőrözik-e valami a levegőben a határ magyar oldalán. Egy előre bemért pozícióba beállni, előre pontosan ismert koordinátákra becélozni és a tüzelést előkészíteni legfeljebb 15-30 perc. Ebbe kellene beleférnie, hogy valami csoda folytán észre vedd, azonosítsd, felfogd, hogy mi lehet a célja és időben megtedd az ellenintézkedést, hogy a rakéták már ne találják ott a gépeinket.