Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
...vagy csak defektet kap!A drón lebombázza aknával.
Asszem győztél egyelőre.A drón lebombázza aknával.
A kérdés jó, de másik kérdés, hogy vajon minden szükséges eleme beérkezett-e a rendszernek. Vagy apránként jönnek és most azt mutatták meg, amivel már bevethető. Remélem rakéták is érkeztek már.Érdekességként jegyezném meg, hogy a tegnapi bemutatón nem került kiállításra radar nélküli célbefogást és azonosítást lehetővé tevő elektrooptikai rendszer. Kérdés: vajon vettünk-e hozzá ilyet?
Alább a norvégoké látható - ilyet nem láthattunk tegnap.
Elvileg képeken szinte minden ott van ami kellhet kivéve az FDC-t - szerintem nincs a képeken. Ilyen dög nagy konténer kellene legyen mint alább.A kérdés jó, de másik kérdés, hogy vajon minden szükséges eleme beérkezett-e a rendszernek. Vagy apránként jönnek és most azt mutatták meg, amivel már bevethető. Remélem rakéták is érkeztek már.
Elvileg képeken szinte minden ott van ami kellhet kivéve az FDC-t - szerintem nincs a képeken. Ilyen dög nagy konténer kellene legyen mint alább.
Az elektrooptikai rendszer egyértelműen nincs. Utóbbit lehet hogy nem kértük, mert nem "létkérdés".
Rakéták is vagy már itt vannak vagy rövidesen jönnek, mert 2023-ban gyártják őket. Eléggé időben vagyunk: 2024 végére kell elérni a bevethetőséget.
Szerintem az a generátor - ezek is árammal mennek.A cikkben az első galéria 6-os képén van két konténer alapra épített elem. (Második galériában a 12-es kép.) Az egyiknek a fele zárt felépítmény - az micsoda?Ugrásszerű fejlődés a hazai légvédelemben
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System/Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer)...honvedelem.hu
Talán kábelek meg szerszámok - nem tudom pontosan, de annyira nem érdekes szerintem...utánfutó ami sok mindenhez jó.Az utánfutók is megvannak. Ezekben mit tárolnak?
Mintha azt mondták volna hogy nem egyszerre érkeznek a rakéták, hogy ne egyszerre járjon le az üzemidejük. Eddig 3 gyártási tétetelnél szerepel Magyarország, a 35. tételnek 2024.05.31; a 36. tételnek 2025.08.30; a 37. tételnek 2027.01.31. a szállítási határideje. Egy tétel az kb 1000 rakéta, ez kb egy éves gyártási menyiség és a szállítási határidő előtt kb. 3 évvel véglegesíti a Pentagon a megrendelést. Ez alapjám maximum a rakétáknak csak egy kisebb része lehet itt, ha egyáltalán itt vannak már.Rakéták is vagy már itt vannak vagy rövidesen jönnek, mert 2023-ban gyártják őket. Eléggé időben vagyunk: 2024 végére kell elérni a bevethetőséget.
Ezek a dátumok a gyártási ciklus kezdte vagy vége?Mintha azt mondták volna hogy nem egyszerre érkeznek a rakéták, hogy ne egyszerre járjon le az üzemidejük. Eddig 3 gyártási tétetelnél szerepel Magyarország, a 35. tételnek 2024.05.31; a 36. tételnek 2025.08.30; a 37. tételnek 2027.01.31. a szállítási határideje. Egy tétel az kb 1000 rakéta, ez kb egy éves gyártási menyiség és a szállítási határidő előtt kb. 3 évvel véglegesíti a Pentagon a megrendelést. Ez alapjám maximum a rakétáknak csak egy kisebb része lehet itt, ha egyáltalán itt vannak már.
A tétel utolsó darabjának szállítási határideje. Szerintem van benne egy kis időtartalék, valamikor kb. 1-1,5 évvel előtte kezdhetik a tétel gyártását és ha az adott országnak az adott mennyiség elkészült, kiszállítják. A 180 rakétát ha eloszjuk háromfelé, akkor tételenként 60 rakéta lehet a miénk.Ezek a dátumok a gyártási ciklus kezdte vagy vége?
Szerintem a 2 árbócos konténer "teli része" a mobil FDC.Szerintem az a generátor - ezek is árammal mennek.
Ezek a részben nyitott "konténerek" biztosítják az áramot meg az adatkapcsolatot a rendszer elemei között. Akár 20 km-re is lehetnek ezek egymástól szóval ezért kellenek ezek a magas árbócok.
Talán kábelek meg szerszámok - nem tudom pontosan, de annyira nem érdekes szerintem...utánfutó ami sok mindenhez jó.
Az túl kicsi ahhoz! Nézd meg mekkora böhöm nagy képen amit betettem: komplett teherautó kell neki.Szerintem a 2 árbócos konténer "teli része" a mobil FDC.
Akkor a 35-ös tétel egybe vág a "2023-ra kaptunk gyártási ablakot" kijelentéssel, szóval ha még nincsenek is itt a rakétáink akkor rövidesen, hónapokon belül itt lesznek.A tétel utolsó darabjának szállítási határideje. Szerintem van benne egy kis időtartalék, valamikor kb. 1-1,5 évvel előtte kezdhetik a tétel gyártását és ha az adott országnak az adott mennyiség elkészült, kiszállítják. A 180 rakétát ha eloszjuk háromfelé, akkor tételenként 60 rakéta lehet a miénk.
A radarnak nincs saját tápellátása tudomásom szerint. Ha mégis az az FDC amire te a gondolsz akkor jó nagy "tömeg nyomor" lehet benne...kicsit szűkös lenne.Szerintem a 2 árbócos konténer "teli része" a mobil FDC.
Ha jól okoskodok, akkor azért kell rá 2 árbóc és 4 antenna, hogy sugaras elrendezésben a középre lerakott, központi FDC egység a tér több irányából is tökéletes kapcsolatot kapjon a NASASM rendszer különböző elemeivel.
A konténerekben látható ventillátor lapátos cuccok nekem generátoroknak tűnnek.
Az MK2-es indítok komplett egységek. Nem szükséges hozzájuk külső generátor, mert már beléjük van építve. Mint ahogy a komm. egység is. Azaz ezeket gyakorlatilag a semmibe ki lehet pakolni minden nélkül. Az FDC, meg a radarok igénylik a saját generátort, a nagyobb energia igény miatt. Ezekhez képest az indítónak 0 az energia igénye.
A radarnak nincs saját tápellátása tudomásom szerint. Ha mégis az az FDC amire te a gondolsz akkor jó nagy "tömeg nyomor" lehet benne...kicsit szűkös lenne.
Valószínűleg a "nagy doboz nélküli" ponyvás "konténer" adja az áramot és a nagy távolságú adatkommunikációt a radarnak meg a NASAMS indítónak is.
#Hummerplató
Akkor mutatok 2 másik FDC járművet:Az túl kicsi ahhoz! Nézd meg mekkora böhöm nagy képen amit betettem: komplett teherautó kell neki.
A kis "konténerben" amit te FDC-nek gondolsz abban van a generátor szeritem. Zártnak kell lennie, hogy ne ázzon.
Konkrétan ez a 21-ben átadott ausztrál FDC alább. Ehhez mérd ami a magyar fotókon látsz!
a páncélozott konténer elég jól bejött egy csomó célra akár ilyen teknikai színvonalú eszköz esetében is alkalmas.Akkor mutatok 2 másik FDC járművet:
4x4 teherautón 10 lábas konténer méretben:
4x4 G Mercin:
Nálunk egy 20 lábas önrakodó konténerbe csomagolták össze. Aminek a hordozó járműve egy MAN TGS 8x8 Gyakorlatilag olyan kiépítést csinálnak, amit a drága megrendelő kér.
Ez az alkalmazástól, és a szervezeti felépítéstől függő kiépítést tesz lehetővé.
Oké, lehet hogy tényleg az az FDC - bár elég szűkösnek tűnik.Akkor mutatok 2 másik FDC járművet:
4x4 teherautón 10 lábas konténer méretben:
4x4 G Mercin:
Nálunk egy 20 lábas önrakodó konténerbe csomagolták össze. Aminek a hordozó járműve egy MAN TGS 8x8 Gyakorlatilag olyan kiépítést csinálnak, amit a drága megrendelő kér.
Ez az alkalmazástól, és a szervezeti felépítéstől függő kiépítést tesz lehetővé.
Nem hiszem hogy az FDC páncélozva lenne: még az azt szállító teherautó is teljesen civil kabinos.a páncélozott konténer elég jól bejött egy csomó célra akár ilyen teknikai színvonalú eszköz esetében is alkalmas.