[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 046
11 987
113
A kb. egyetlen működő megoldás a békeidős 0-24h AWACS-ozás lenne, de ez nem életszerű a költségvonzata miatt, pláne ha nincs is ilyen eszközöd... még a NATO sem AWACS-ozik 0-24h-ban a Fekete-tenger felett, pedig azért van egy 20 gépes flotta...
A kb. egyetlen békeidős működő megoldás a 0-24h Aerosztátozás lenne.
Az AWACS háborús időkre való.
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 413
3 688
113
Csakhogy nem békeidő van, és fenn volt az awacs.

Erre van forrásod? Mert én nem tudok róla, hogy fenn lett volna. Ráadásul a mi környékünkön kifejezetten ritkán járnak, ahol gyakran látom az adsbexchange-en, az Konstanca környéke, de onnan nem lát már el ide szerintem, mert az 600km lenne azért távban...
De most pl. egy darab AWACS vagy egyéb felderítő (RC-135, Q4, RC-12, P8, stb...) nincs fenn a teljes keleti NATO határon Kirkenes-től Incirlikig.

De hogy három ország onnan tudta meg, hogy egy szovjet rakéta végigment ezen a területen, hogy becsapódott a harmadik ország fővárosa mellett neked mit üzen? Mert nekem azt, hogy baromira nagyon nagy gáz van.

Honnan tudod, hogy akkor tudták meg? Nem tudhatjuk, erről tudtommal nem szivárgott ki semmi.
De miután vert hullámokat a Honvédségben (is), ezért valamelyest biztosan változott a helyzet azóta, feltételezhetően nőtt az éberség. :)
De ettől még amit írtam fent, az mind valid. Egy meglepetésszerűen támadó ellenség esetén ígyis-úgyis letolt gatyával állnánk szembe, de nem csak mi, hanem a világ 99%-a.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 115
31 094
113
Oké, és Európában?

Izrael meg amúgyis az az 1% kivétel, amit írtam.
Nem tudok róla.De europai lufi fejlesztésről se tudok.Amerikaiak és az izraeliek fejlesztenek lufit,és ők használják is.India meg a zsidóktol vette.
Izraeli lufin különben a 2084 radar egy erre kondicionált változata van.
Szerintem is érdemes lenne nekünk is rendszerestenünk.Anno Hpapsal és Molnival elvitáztunk erről.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Nem tudok róla.De europai lufi fejlesztésről se tudok.Amerikaiak és az izraeliek fejlesztenek lufit,és ők használják is.India meg a zsidóktol vette.
Izraeli lufin különben a 2084 radar egy erre kondicionált változata van.
Szerintem is érdemes lenne nekünk is rendszerestenünk.Anno Hpapsal és Molnival elvitáztunk erről.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord and Negan

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 290
120 151
113
Nem tudok róla.De europai lufi fejlesztésről se tudok.Amerikaiak és az izraeliek fejlesztenek lufit,és ők használják is.India meg a zsidóktol vette.
Izraeli lufin különben a 2084 radar egy erre kondicionált változata van.
Szerintem is érdemes lenne nekünk is rendszerestenünk.Anno Hpapsal és Molnival elvitáztunk erről.
A lengyeleknek van lufija.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord and Negan

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 115
31 094
113
Erről se tudtam
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Nem tudok róla.De europai lufi fejlesztésről se tudok.
A cseh sztratoszférikus lufi programhoz kellene csatlakozni. Olyan nagy magasságban lesz (20 km) a lufi ahol már az időjárás stabil, nincs szokványos hőáramlás és ehhez kapcsolódó turbulencia. Arról nem beszélve, hogy ilyen magasságból egész Ukrajnát és a Balkánt látnánk, nem fordulhatna elő olyan blama, mint tavaly a felettünk átrepült ukrán drónnal.
Az elmúlt években volt erről többször is szó. Molni nagyok ellenkezett, hogy a lufiradar könnyű célpont egy konfliktusban. Erre azt lehet válaszolni, hogy a fix RAT radarok ugyanilyen sérülékenyek mégis szükség van rájuk, viszont a lufi sokkal mobilabb, bármikor leengedhető és akár egy autópálya-pihenőben is felbocsátható újra. Békeidőben lehetne bármelyik nagyobb laktanyában, háború esetén meg a Sopron-Lenti-Mecsek vonalon mozoghatna. Millió előnye lenne:
  • kizárja a meglepetésszerű támadást (korai előrejelző rendszer)
  • a felderítést új alapokra helyezné
  • sokkal olcsóbb, egyszerűbben pozícionálhatóbb és 0-24-ben használható, mint a műhold
  • a drónok céladatokkal látná el és a kommunikáció is a lufin keresztül történhetne stb.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Még annyit, hogy érdekes módon pont azok az országok fejlesztik a legjobban a lufiradart ahol a legtöbb műhold van: a jenkik a mexikói határon lufiradarral figyelik az illegális bevándorlókat, mert a műhold nem tud 0-24-ben működni és az időjárási körülmények is befolyásolják. Ugyanígy Izrael ahol a korai előrejelző rendszer lufiradarral is el van látva nemcsak műholddal. Ha nekik megfelel akkor nekünk is - ahol nincs műhold - bőven jó lenne.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 162
10 905
113
Nasams jött, jön, KUB ugye MÉH, de ettől függetlenül a győriek is fel lesznek forgatva érzésem szerint. Nagy kérdés számomra, hogy mi lesz a Mistralokkal (és jajj, de kár, hogy nem kabinos az indítója... Adoptált huszáros képeken teljesen szar volt nézni csórikat a platón.)
Radar szerintem már itt is van, csak mély csend.
Suttyomban rá lett borítva jelentős menyniségű CG a népre, Spike is van fénykép alapján, Bren átfegyverzés folyamatos, talán még Krissnek is lett gatyája.
Ha jól emlékszem, idén tuti jön az L39, a +4 Griffről mély kuss és ráadásul betettünk a svédeknek csatlakozásügyileg (amin erősen meglepődtem), de ott is lesz mozgás.
Helicsere is megy, jönnek a hiúzok is szépen.
Igen, a transzparencia nagyon romlott, nem is kicsit ez itt állandó sérelem is ("Románokat jobban tájékoztatjuk mint saját állampolgárainkat"), igen, van még feladat bőven (tüzérség, rakétatüzérség, drónok, amiről nagy a csend, de majd egyszer megjelenik, mint a spike, lassan láthatáron a skyranger, meg hát csak szó volt itt ABM képes légvédelemről is), de 18hoz képest jelentősen nőtt a sereg harcértéke.

Nem lennék meglepve, ha Skyranger váltaná a platós Unimogot Mistral-téren.
Legalábbis én ezt tenném.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 025
113
Na igen. Majd felveszik az őrbotost télen. Mert maga a rakéta az rendszerben marad és egyébként jó.
pl. egy reptéren meg lehet csinálni hogy óránként váltják egymást és behúzódnak pihenni valahova.
Ezért nem kukáznám a nemrég modernizált ATLAS-okat.

Ha nálunk gyártják a Skyranger tornyokat (erre utaló jelek vannak), akkor érdemes lehet konténeres verziót is gyártani magunknak olcsó teherautó alvázra. Amilyen k. drága Skynex rendszer, lehet hogy ezzel jobban járnánk mint telepített VSHORAD légvédelem...
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 118
2 305
113
pl. egy reptéren meg lehet csinálni hogy óránként váltják egymást és behúzódnak pihenni valahova.
Ezért nem kukáznám a nemrég modernizált ATLAS-okat.

Ha nálunk gyártják a Skyranger tornyokat (erre utaló jelek vannak), akkor érdemes lehet konténeres verziót is gyártani magunknak olcsó teherautó alvázra. Amilyen k. drága Skynex rendszer, lehet hogy ezzel jobban járnánk mint telepített VSHORAD légvédelem...

De akkor is snassz.. meg úgy egyáltalán, elég öszvér. Anno nem tudom, mennyit spóroltak ezzel a megoldással, gyanítom, azért anyira nem sokat.
Skyrangert én konténerre nem tenném, csak ha végképp nincs valami nagyon olcsó alváz, ami megbírja. Ha már mozgatható, mozogjon.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 025
113
De akkor is snassz.. meg úgy egyáltalán, elég öszvér. Anno nem tudom, mennyit spóroltak ezzel a megoldással, gyanítom, azért anyira nem sokat.
A korrektség kedvéért: amikor ezeket vettük (1997) még egyáltalán nem volt RC indító a Mistralhoz.
Skyrangert én konténerre nem tenném, csak ha végképp nincs valami nagyon olcsó alváz, ami megbírja. Ha már mozgatható, mozogjon.
alternatíva olcsó török 6x6 lehetne...

Mindenesetre kellene legalább 80-100 Skyranger torony valamilyen alvázon/konténeren a fontos infrastruktúra védelmére, hogy ne drónozzák azokat szét...

Pl. a paksi erőművet meg várpalotai lőszergyárat körbe kellene rakni 5-6 ilyennel - ez mehetne akár konténerre is. Kicsit Pantsirra hajazna külsőben...
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
A korrektség kedvéért: amikor ezeket vettük (1997) még egyáltalán nem volt RC indító a Mistralhoz.

alternatíva olcsó török 6x6 lehetne...

Mindenesetre kellene legalább 80-100 Skyranger torony valamilyen alvázon/konténeren a fontos infrastruktúra védelmére, hogy ne drónozzák azokat szét...

Pl. a paksi erőművet meg várpalotai lőszergyárat körbe kellene rakni 5-6 ilyennel - ez mehetne akár konténerre is. Kicsit Pantsirra hajazna külsőben...
Azért 100 db talán erős...elég, ha mind mobil és max. 30-36 darab létesítményenként max. két-két darab is elég (se ember se pénz) korszerű de kis ktg.vetéshez optimalizált eszközparkra lenne szükség.

Amúgy meg a katonai infrastruktúrán kívüli stratégiai célpontnak számító vállalatoknál kifizettetném a cégekkel (kb. mintha magánhadsereg lenne). De ehhez ki kellene találni valami hiteles indokot és nem szabad túl sokat beszedni. havonta csak az "iparűzési" adóban extraként "stratégiai védelmi hozzájárulás" életben tartanám az extraprofit adót (ebben benne lenne vészhelyzet, pl. terror vagy katasztrófa esetén vagy közeli vagy közvetlen háború esetén a hagyományos szerveken felül(!) honvédelmi biztosítás külön saját lokális légtér-védelem fegyveres őrzés, bombakeresés, kimenekítés biztosítása, mobil egészségügyi ellátás, vegyvédelmi és higiéniai ellátás, víz és energia ellátás biztositása meg még pár ilyen hangzatos kitalált full kamu f.szság ami aztán valójában sosem történik meg. Néha persze szökőévente egyszer ki kellene menni bohóckodni meg családi napon a vállalatoknál bemutatózni, toborzózni, drónozni, drónt leszedni, gidránt mutogatni. Érintené a nagyvárosok iparzónáit meg ott van még a Paks, Borsodchem kazincbarcelóna, MOL Százhalombatta, acélmű Dunaújváros, Liszt Ferenc reptér Bpesten az RM pedig zegen és egyéb erőművek és a nitrogénművek stb. Az államnak, ha érintett nem kellenne fizetnie önmagának, de a többi szolgáltató részvenyesnek tulajdonosnak partnernek meg igen igaz direkt finoman "csak" párszázezret havonta de az a havi 100-150 millió is már valami a honvédségnek.