@LMzek 2.0 én megértem a frusztráltságodat, de szerintem egy kicsit kontraproduktív mindenhol ugyanezt a mantrát előadni.
A NASAMSnál milyen politikai jóindulatot vásároltunk meg? Úgy utáltuk a norvégokat hogy csuda. Milyen politikai hasznot értek el a deallel?
Milyen jóindulatot vásároltunk ezzel? A norvégokét? Az amcsikét? Egyiket sem látom.
Akkor ezek szerint szerinted sem sikerült "politikai jóindulatot" vásárolnunk. Tapsi-tapsi-tapsi...
Én ezt szoktam mondani mint hibát: a
--szinte-- kizárólagosan politikai jóindulatra alapozott (HON-)védelem!!! ???!
A még nagyobb hiba, hogy
csak a "Politikai jóindulatot vásároljuk és közben
mellette a VALÓS Honvédelem --a Politikai jóindulat vásárláshoz képes-- aránytalanul keveset költünk!
Sőt:
Szinte SEMMIT, az elért VALÓS képességeinket számba véve!
Ezt emlegetem "csak" 1-2 éve: a politikailag itthon jól eladható, társadalmat polarizáló, azt személyeskedésre kényszerítő
"VAGY-VAGY" kérdést sulykolja a társadxalomnak évi 1.000+ milliárdból --az állami reklám-költségekkel együtt-- a média.
A Honvédelem kérdésére jó válasz az "IS-IS", fel sem merül, mert eredményeket kellene felmutan, számonkérhető lenne. .
Nézzünk példákat, mit/hogyan lehetett volna JÓL csinálni és nem kicsit rosszabbul:
- Lepoard 2 és mellé a modernizált T-72-k, vagy Merkava-k, vagy bármi, ami az önmagában nevetségesen kevés Leo-k mellé megadja a hatékony "Egészet". Nicsak megvan(lenne) a: Minőség és Mennyiség,
- NASAMS és --hazai gyártású-- Piorun(vagy hasonló) és +egyéb költséghatékony megoldások, az önmagában elégtelen (Jóindulat-vásárlós) NASAMS mellé. Nicsak megvan(lenne) a: Minőség és Mennyiség,
- az elbaszott, +kib@szott drága LYNX mellé 6x6-os Gidran és vagy 6x6NMS 300-300 darab. Nicsak megvan(lenne) a : Minőség és Mennyiség,
- ...
A fő probléma a hibás (
politikai eredetű)koncepció:
a jelenlegi VAGY-VAGY, a történemileg igazoltan jó IS-IS helyett!!!
Elfogadom ha leírod hogy a NASAMS miért nem felel meg nekünk, mit nem tud, mi lehetne inkább helyette, de ez a sablonlevél minden beszerzésre szerintem nem az igazi.
A NASAMS mellé a 14 év alatt meg lehetett volna oldani a Piorun hazai gyártást! Abból ki lehetne váltani negyed/tized ára miatt a sokkal drágább gyémánt-áras/"jóindulatos" közel-légvédelmi rendszerek "kirakatnyi" mennyiségét.
Az ukrán háború jól mutatja, hogy a valóban kiemelkedő minőségű "pár-tucat" Mennyiség ellen
egy valódi konfliktusba igenis tud nyerni a "gombokért" megvehető, "átlagos" 100-150 darab!
Jaaaa: hogy nem is volt cél a "valódi konfliktusra felkészülés"? Oopszi...
Akkor ismétlem magam: Egy ilyen Politikai vezetés Mi-a-f@szt keres a Hatalomban!
Azon kívül. hogy hülyének nézi, +jól-át-b@ssza a saját társadalmát.
.