Rossz helyen tárgyaljuk, de bemásolom azt, amit ép Molninak is irtam:
Jogilag a duna hajózható medrének nyomvonalában volt a határ definiálva, mivel ezt a vízlépcső C variánsával északabra tolták Magyarország a köztes részt katonailag és közigazgatásilag is megszállhatta volna. Nyilván ez nem maradt volna válasz nélkül.... De, jogilag teljesen rendben lett volna. Ezt a tényt felismerve kezdték később a szlovákok is erőltetni, hogy minden egyes közösen aláirt dokumentumban meg legyen erősítve egymás területi integritása, határainak sérthetetlensége.
Azért irtam csak, mert tényleg voltak erre részletes tervek.
A pert meg nem a határokkal kapcsolatban vesztette el Mo, ugye Te si tudod. Teljesen másról szólt.Tehát semmi köze sem lett volna/volt ahhoz, hogy katonailag mit lép Mo. Az igaz, hogy az akkor még EU-ba és NATO-ba törekvő országnak nem hiányzott a balhé, ezt a cseh-szlovákok ill. később a szlovákok rendre ki is használták.
Ez akkor bennem is felmerült, hiszen a párizsi béke szerint a Duna fő sodorvonala az országhatár, ha elterelik akkor az attól délre levő terület ugye magyar. De sajnos lehűtött a professzorom, aki akkor benne volt a vízlépcső bizottságban, hogy a Csehszlovák - Magyar államközi szerződésben amit még anno Kádárék írtak alá a vízlépcsőről, lemondtunk arról hogy a Duna fő medrének sodorvonala legyen ez esetben a határ, hanem minden maradt volna ott ahol van.
(Akkor kaptam a ZH-mra elégtelent, mert a vízlépcső körüli vitát én a Fürkészdarázs század Su-22-eseivel oldottam volna meg)