1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-21 "Fishbed"

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Miről beszélsz?
  A radarkúpról a hajtómű beömlőjében?
   
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Igen,a kúpról.
  Csak ott volt hely a radarnak?
  Kicsit freak,hogy az engine-t,hajtóműnek fordítjuk,a munkagépek világában transmission,vagy gear,esetleg drive train a hajtómű,bár tudni szoktam,hogy itt hajtómű a motor.o_O
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ne lepődj meg ha ezért a kérdésért a volt repszerelők(akik ide írnak)kiátkoznak.;)
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Igen, az a kúp a szívócsatorna elején szűkítés IS, mégpedig változtatható szűkítés a beömlő keresztmetszetben. Egy sebesség alapján működő automatikus vezérlés hidraulikus munkahengerrel mozgatja előre-hátra a tartógörgőkön a kúpot tartó keretet, ezzel vezérli a hajtóműhöz bejutó levegőmennyiséget (ha nem műkszik az automata vezérlés, a pilóta is vezérelheti kézzel a sebességmérő alapján). A szűkítésen kívül van még egy nagyon fontos szerepe a kúpnak: hangsebesség fölött a gép körül kialakul egy ún. lökéshullám (összenyomott légréteg, amiben ugrásszerűen változik a nyomás, sebesség és hőmérséklet). Ez a lökéshullám hangsebességnél a repirányra pont merőleges, hangsebességen túl gyorsítva viszont egyre szűkülő kúpot alkot a gép körül (ha leér a földig, akkor ez okozza a hangrobbanást). A merőleges lökéshullám még jó a hajtóműnek, mert speciális tulajdonsága hogy ezen áthaladva a levegő sebessége mindig hangsebesség alá csökken, nyomása megnő, tehát van egy elősűrítés a szívócsatornában a hajtómű-kompresszor előtt! A további gyorsítás során a lökéshullám-kúp viszont előbb-utóbb bekerülne a szívócsatornába, ami azt jelenti, hogy a hajtóműhöz hangsebességnél gyorsabb légáramlattal, de túl kis nyomáson érkezne a levegő. A hajtóműnek viszont ez már túl sok, kívül esik az üzemi tartományon, így törvényszerűen vagy leállna (még ez a jobbik), vagy szétrobbanna (a repülési kísérletek, tesztek során ilyen is előfordult). A megoldás a kúp, ill. a rajta kialakított apró alak-megtörések sora, vagyis ez a valóságban egy csonka-kúpokra épített kúpban végződő test. A kúpon ugyanis hangsebesség fölötti repülésnél minden törési síkon kialakul egy újabb lökéshullám, és az egész aerodinamikailag úgy van megtervezve, hogy ez a lökéshullám-sor az áramlásra merőleges lökéshullámban végződjön!! Vagyis ez után ugye hangsebesség alá lassult, de megnőtt nyomású légáramlat érkezik a hajtómű-kompresszorra, és ez kell nekünk a stabil hajtómű-üzemmódhoz!
  Kb. M1,4-1,6-ig megoldható mozgó szívócsatorna-vezérlés nélkül is a dolog (megfelelő géporr- és szívócsatorna-kialakítással), de ez fölött marad a mozgatható kúppal vagy terelő-lemezekkel vezérelt szívócsatorna-megoldás. Az már csak egy ráadás hogy ennek a kúpnak a belsejében van a fedélzeti lokátor antenna-egysége elhelyezve, a harcigépekben krónikus helyhiány van, ekkora teret nem lehet kihasználatlanul hagyni.
   
  alfa74, misinator, megazez and 5 others like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1. Hívjuk orrkúpnak, az más kérdés, hogy a radar is abban kapott helyet.
  2. A kúp előre-hátra mozog, a szuperszonikus repüléshez és M2-höz szabályozható keresztmetszetű szívócsatorna kellett. A lökésullámrendszer szabályozása miatt szükséges.Schliren optikával vizsgálható a lökéshullám, nem rég tettek be új képet, hogy a NASA ma hol tart ezzel.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Schlieren
   https://www.universetoday.com/14169...-supersonic-jets-interacting-with-each-other/
  3. Az F-111-esen is volt ehhez hasonló kúp és egyéb szabályozás, de nem csak kúppal lehet csinálni. Az oroszok kezdetben ezt találták ki és ragaszkodtak is hozzá, de az evolúció túllépett rajta a Szu-24, MiG-23 idejében. Sőt, már a Szu-15-nél sem volt kúp tudtommal.
   http://f-111.net/models/inlets/index.htm

   https://www.okieboat.com/How the ramjet works.html
  [​IMG]

  Fix szívócsatornával is elérhető az M2.0 - lásd F-16 - csak borzalmas hatásfokkal (?). Az F-16 szuperszonikus paraméterein látszik ez. A gép mérete és fogyasztása együtt elméleti képességgé teszi az M2.0-vel robogást.
   
  misinator, vilmoci and fishbed like this.
 6. emel

  emel Well-Known Member

  lehet hogy ő fog kiátkozni engem a válaszom miatt!! :D;)
   
  Pocok75 and dudi like this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member


  Hívjuk... :)
  A Mirage-okon is ilyen kúpos megoldás van, talán mg a 2000-nél is mozgattál előre hátra. Elvileg a két főkonstruktőr ismerte is egymást, szóval...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Biztosan volt már betéve, de ezen látszik a lökéshullám rendszer lényege, hogy dinamikus elősűrítést csinál amellett, hogy stabillá is teszi az áramképet.
   
  misinator and fishbed like this.
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Szenzációs!
  Ezt egy analóg korban,körzővel,vonalzóval kitalálni,le a kalappal!
  Már csak azt nem értem,hogy ha lecsökken a beáramló levegő sebessége,akkor miért nő a nyomása-változatlan keresztmetszetet/átmérőt feltételezve-hiszen a levegő sebessége "okozza" a nyomást?
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Nemcsak körzővel-vonalzóval találták ki, hanem tesztpilótával is - sajnos jó néhányan bele is haltak ennek a "tudásnak" a kitalálásába!! Szergejék pl. tapasztaltak egy nagyon furcsát az 50-es évek elején: géppárban szállt fel egy MiG-19Sz és egy 19PM - és a 19Sz nem tudta a sebességet tartani a másik géppel! Mi van?!! A PM a hosszabb orr és radar miatt nehezebb is, a rakétasínek miatt nagyobb is a légellenállása, mi van itt hogy az a gyorsabb?! Aztán rájöttek, hogy a szívócsatornába épített ellipsziskúp alakú radom miatt annyit javult a hajtóművekhez kerülő légáramlat, hogy ez okozta a nagyobb sebességet, pedig azt a kúpot aerodinamikailag nem is tervezték meg, csak beleférjen a radar és passz!! Ekkor jöttek rá, hogy a szívócsatornák belső kialakítását és áramlásának vezérlését ugyanúgy meg kell tervezni aerodinamikai szempontból, mint a gépek külalakját.
  A miért így/úgy változik, arra a klasszikus magyarázat: gáz-állapotváltozások törvényei sebesség-nyomás-hőmérséklet függvényében. Ebbe beletartozik, hogy a levegő nyomását nemcsak a sebesség okozza, hiszen 0 sebességnél is van statikus légnyomás, csak minden légnyomásmérő a valóságban TÚLNYOMÁST mér, csak a földi 1atm-nál ugye a műszer 0-ra van kalibrálva, tehát ehhez képest méri pl. a keréknyomást meg bármi másnak a nyomását. A sebességből adódó nyomás az már a torlónyomás, ami mindig több mint a helyi statikus nyomás (de függ a statikus nyomástól, tehát a magasságtól is!), ennek a mérését használják a repülőgépeken a sebesség mérésére, műszeres kimutatására.
   
  misinator, fishbed, dudi and 3 others like this.
 11. emel

  emel Well-Known Member

  Ja, a fentihez még hozzátenném, idővel kellettek ehhez szuperszonikus áramlási sebességre képes szélcsatornák is, és azért olyanok se minden sarkon köszöntek rá az aerodinamikusra az 50-es években!!
   
  fishbed, svajcibeka and molnibalage like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan ezért. A gép halad előre mondjuk 1.6 sebességgel a kvázi álló légkörben - mínusz a szél - amit bekényszerítesz egy csatornába - hajtómű beömlő és kompresszor előtti tér - ahol hangsebesség alá lassítod a levegőt. Tehát a repülőgép szívócsatorna térfogatnál nagyobb levegőtömeg kerül be oda. Ha meg a tömeg állandó, és a térfogat kisebb, akkor nő a sűrűség. Ez a dinamikus elősűrítés lényege.

  Hát azért ma sem és főleg nem olyan méretűek, ahova legalább 1/10, 1/8, vagy legalább 3/8-ad méretű modellek beférnek. Az, hogy miért vannak lépcsők, arra az áramlástani hasonlósági számok adnak választ, de ez rohadt messzire vezet és szupeszonikus repülés terén ezek érvényességéről már lövésem sincs.

  [​IMG]

  Ebben elég sokmindenről szó esik. Nem könnyű olvasmány, de vannak benne dolgok. Aki ügyes, itt-ott megtalálhatja virágbolti változatban is.
   
 13. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nem olyanok azok,értelmes kérdésre mindig kapok értelmes választ.:);)
   
 14. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  motor helyett hajtóművet szoktak mondani....
  beömlő helyett szívócsatornát....
  a „kúp”-ra meg néhányan használják a „Mach-kúp” kifejezést, de ez mások szerint helytelen, hallottam már „központi áramlástani testként” is meghivatkozva.
  Bármilyen gázturbinát „motor”-nak hívni továbbra is buzis....
  Volt ott még logarlőcs is, de van egy olyan érzésem, hogy ha mondjuk nemlineáris diif.-egyenlettel találták magukat szembe, vagy olyan lineárissal, aminek nincs zárt alakban megoldása, akkor a numerikus számításokat rábízták az Ural, meg hasonló korai ámítógépekre. Ugyanis Gurjevics bácsi nem csak repülőmérnök volt, hanem matematikus is (Mikojan egyébként esztergályosként kezdte, aztán belőle is repülőmérnök lett. A diplomamunkája egy vitorlázógép tervezése és megépítése volt.. ő volt a gyakorlatias, míg Gurjevics az elméleti problémákat igyekezett legyűrni... na meg ott volt mögöttük még pár száz mérnök, technológus, műszaki rajzoló, stb.)
  Szóval azért nem csak úgy küldték, hogy : próba... jó? -> nem jó... -> és így? -> ááá, ígyse... -> és most? -> nnaaa, alakul..., persze voltak biztos intuitív újítások is, amik bejöttek, de aztán eljutottak oda, hogy azt is megértették és ki tudták számolni, hogy miért jött be. Azt valószínűleg hamar ki tudták számolni, hogy hova kell a kúpra a töréseket tenni, hogy lehetőleg minden üzemmódon a ferde lökéshullám rendszer „ráüljön” a szívócsatorna peremére. Az már biztos bonyolultabb volt, hogy hogyan lehet a merőleges lökéshullámot a megfelelő helyen tartani, hogy ne „essen ki” a szívócsatornából, meg ne is másszon túlságosan hátra.
  van baj...
  Mindazonáltal, ahogy többen is rávilágítottak, ha követelmény, hogy a repülőgép az 1,6-1,8 fölötti M-szám tartományban is tudjon „gazdaságosan” üzemelni, akkor szabályozott szívócsatornára van szükség... alakra ez lehet kúp, félkúp. negyed kúp, vagy mint pl. a MiG-29-nél is un. ék-kialakítású.

  Egyébként ebben megvan szinte minden magyarul, amire szükséged van, hogy kiokosodjál: (hangsebesség átlépésének általános feltétele, meddig és miért érdemes pitot típusú szívócsatornát használni, belső-, külső-, vegyes sűrítésű szívócsatorna, ferde lökéshullám rendszer, szabályozható szívócsatorna „indítása”, pompázs, üveghang, mi van, ha kiokádja a merőleges lökéshullámot és lekapcsolt fejhullám jön létre, meg amit csak akarsz.
  http://www.vrht.bme.hu/letoltes/Tanszeki_letoltheto_anyagok/Oktatok_anyagai/Beneda_Karoly_anyagai/BMEKORHA521/3. Szívócsatorna_2016.pdf
  Ahogy írod: ennek szükséges feltétele, hogy értelmes legyen a kérdés. Ne legyenek benne ilyen „motor”, meg hasonló lelemények.
   
  misinator and fishbed like this.
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Van külön levegőbeömlő és külön szívócsatorna.
  Utas- és teherszállító gépek modern, nagy kétáramúsági fokú hajtóművein ez gyakran egy rövid szerkezeti elem.
   
 16. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  és az is szívócsatorna.
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  https://www.jetphotos.com/photo/9291539


  • Aircraft
  • Reg: 5531
  • Aircraft:Mikoyan-Gurevich MiG-21bis Fishbed L
  • Airline: Hungary - Air Force
  • Serial #:75035531
  • Photo Location
  • Jurmala Airport - EVJA
  • Latvia
   
  fishbed likes this.
 18. migfun

  migfun Well-Known Member

  Elég indiai-stílusúra sikeredett a festés :cool:
   
 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Mégegyszer: A levegőbeömlő az nem a szívócsatorna. A levegőbeömlő az egy definiált profilú és keresztmetszetű szerkezeti elem, amelyen keresztül a levegő beáramlik a szívócsatornába. A szívócsatorna köti össze a levegőbeömlőt a hajtómű belépő keresztmetszetével.
  Vannak gépek, ahol a beömlő keresztmetszete változtatható és vannak gépek, ahol a szívócsatornáé.
  Vannak gépek, ahol a beömlőnyílást követően a szívócsatornán még plusz pótbeömlőket helyeznek el.

  Szóval a beömlő és a szívócsatorna nem ugyanaz.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Rákerestem az elkövetőkre...

  Jurmala Airport Air Zoo

  Kaptak egy másik gépet is a pápai "megőrzőből"....

  [​IMG]
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása