Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem nyertél Dongós bögrét . Az MF-hez már rendszeresítve volt a 800-as póttank, úgyhogy a konfiguráció stimmel. A Dongó-századjelvény és a csillagos felségjelzés is létezett együtt. Századgyűlésen felvetve majd megszavazva 1989 május 17.-től 15 MF-re és 3 UM-re festették fel a Dongó századjelvényt a gép mindkét oldalán (a választás azért esett erre, mert a világháborús D.-szd. kecskeméti alapítású volt, később kerültek át Szolnokra). Az alábbi MF-eken volt a D.-jelvény: 9307, 9308, 9309, 9310, 9311, 9507, 9509, 9510, 9511, 9515, 9602, 9603, 9604, 9605, 9606
A D.-század UM gépei: 0158, 0465, 5091
A jelzés addig élt, míg az első Repfőnökségről repülésre megjelenő főtiszt meg nem látta, és rákérdezett mi ez? Mondták neki hogy ez a választott századjelvényük, amire csak hümmögött és elment repülni a géppel, de pár nap múlva jött a parancs, hogy azonnal eltüntetni, lefesteni a Dongó-századjelvényt!! Ennyi kellett a főnöknek hogy felfedezze, ebben a században repült a fiatal Horthy is, így azonnal intézkedett. Az új Dongó-század élt öt hetet - csillagos felségjelzés alatt!! Az akkoriban készült fényképeken ezeken a gépeken látható az átfestés eredménye: a gépszám leghátsó karaktere érintkezik a zöld színnel (előtte ott tenyérnyi szélességben még a barna szín látszott), csak így tudták lefesteni a jelvényt. Az UM gépeken a Dongó kicsit feljebb került, az alsó széle volt egy vonalban a gépszám középvonalával. Kecelen és sok Pápán tárolt gépen a vékonyan felülfestett festék lekopása miatt ma már sok gépen - részben vagy teljesen - újra látható a Dongó-jelvény.
Nem, én Mezőtúron voltam katona, a PG-seket csak 3 hónapra vonultatták be alapkiképzésre. Viszont több végzett inasom került Kecsóra repműszakiként üzemeltetni meg a hangárba is, köztük az egyik pont a leendő Dongó-századhoz, tőle (is) tudom ilyen részletesen a sztorit.Csak nem megszavaztad te is?
Nyáron jártam arra, akival beszéltem azt mondta, tavaszra elkészülnek. Úgy legyen.
"Több nem várt probléma is nehezítette a látványos daruzást, mely végül sikerrel zárult - felkerült a talapzatra a MiG-21-es vadászgép, emléket állítva a pápai katonai repülésnek."
http://www.infopapa.hu/hirek/olvas/...s_6HN2iWF-iLmV6FFyv35lI2rwg4LM0V2sRU9Fe-8fWzg
@emel
@Allesmor Obranna
Valahol valamikor említve volt, hogy a MiG-ek nagyjavításához valami japán segítség kellett a plexik kapcsán. Ez mi is volt és hogyan volt lehetséges a COCOM lista mellett?
RSz2-USz itthon milyen típuson állt hadrendben? Volt olyan 21-es változat, ami használhatta?
RSz2-USz itthon milyen típuson állt hadrendben? Volt olyan 21-es változat, ami használhatta?
MiG-21PF és az MF
+ MiG-19PM, és RSz-2-USz volt a 19-esen.
Én nem tudok arról, hogy a bisz lokátora ne tudta volna a szükséges tűnyalábot kibocsátani. Az RSz-2USz-hez hasonló rávezetésű H-66 Grom, ami a H-23-as közvetlen elődje volt, rendszerben volt a bisz-hez, csak nem nálunk, hanem a jugóknál, meg a lengyeleknél.
Ettől még valóban nem volt RSz-2USz a bisz-hez.
Én nem tudok arról, hogy a bisz lokátora ne tudta volna a szükséges tűnyalábot kibocsátani. Az RSz-2USz-hez hasonló rávezetésű H-66 Grom, ami a H-23-as közvetlen elődje volt, rendszerben volt a bisz-hez, csak nem nálunk, hanem a jugóknál, meg a lengyeleknél.
Ettől még valóban nem volt RSz-2USz a bisz-hez.
Igen igen. Most jött volna nekem az, hogy előveszem ezt a kis könyvet.