[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-21 "Fishbed"

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Nem nyertél Dongós bögrét :). Az MF-hez már rendszeresítve volt a 800-as póttank, úgyhogy a konfiguráció stimmel. A Dongó-századjelvény és a csillagos felségjelzés is létezett együtt. Századgyűlésen felvetve majd megszavazva 1989 május 17.-től 15 MF-re és 3 UM-re festették fel a Dongó századjelvényt a gép mindkét oldalán (a választás azért esett erre, mert a világháborús D.-szd. kecskeméti alapítású volt, később kerültek át Szolnokra). Az alábbi MF-eken volt a D.-jelvény: 9307, 9308, 9309, 9310, 9311, 9507, 9509, 9510, 9511, 9515, 9602, 9603, 9604, 9605, 9606
A D.-század UM gépei: 0158, 0465, 5091
A jelzés addig élt, míg az első Repfőnökségről repülésre megjelenő főtiszt meg nem látta, és rákérdezett mi ez? Mondták neki hogy ez a választott századjelvényük, amire csak hümmögött és elment repülni a géppel, de pár nap múlva jött a parancs, hogy azonnal eltüntetni, lefesteni a Dongó-századjelvényt!! Ennyi kellett a főnöknek hogy felfedezze, ebben a században repült a fiatal Horthy is, így azonnal intézkedett. Az új Dongó-század élt öt hetet - csillagos felségjelzés alatt!! Az akkoriban készült fényképeken ezeken a gépeken látható az átfestés eredménye: a gépszám leghátsó karaktere érintkezik a zöld színnel (előtte ott tenyérnyi szélességben még a barna szín látszott), csak így tudták lefesteni a jelvényt. Az UM gépeken a Dongó kicsit feljebb került, az alsó széle volt egy vonalban a gépszám középvonalával. Kecelen és sok Pápán tárolt gépen a vékonyan felülfestett festék lekopása miatt ma már sok gépen - részben vagy teljesen - újra látható a Dongó-jelvény.

Csak nem megszavaztad te is?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 479
113
Dunavarsány... lehet hogy mégis lesz valami a múzeumból?


Aug 17, 2013

48756_1376856275.jpg



Nov 01, 2018
28402_1541167489.jpg
 
M

molnibalage

Guest
@emel
@Allesmor Obranna
Valahol valamikor említve volt, hogy a MiG-ek nagyjavításához valami japán segítség kellett a plexik kapcsán. Ez mi is volt és hogyan volt lehetséges a COCOM lista mellett?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
@emel
@Allesmor Obranna
Valahol valamikor említve volt, hogy a MiG-ek nagyjavításához valami japán segítség kellett a plexik kapcsán. Ez mi is volt és hogyan volt lehetséges a COCOM lista mellett?

Nem műszaki segítség, tudomásom szerint csak nyersanyag, lehet hogy volt japán, én spanyolt láttam (rajta volt a csomagoláson a gyártó meg a Made in ...)
 
M

molnibalage

Guest
RSz2-USz itthon milyen típuson állt hadrendben? Volt olyan 21-es változat, ami használhatta?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 812
113
RSz2-USz itthon milyen típuson állt hadrendben? Volt olyan 21-es változat, ami használhatta?

MiG-19PM, illetve MiG-21PF és MF. Pontosabban a 19-esen még valószínűleg az RSz-2U. Ezek szerint a 21-esek radarja is rendelkezett a szükséges üzemmóddal, és a pilóta is a kezelőszervvel (a cikkben csak a Szu-9-es Sapfir radarját említik, ennek a rokona volt a 21-esekben is ugye?). Bár nem tudom mennyire pontos a wikipedia oldala (a magyar légierőre vonatkozó sort én írtam be a cikkbe, annak ismeretében, hogy láttam képen függesztve ezekre a típusokra).
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
T

Törölt tag 1945

Guest
+ MiG-19PM, és RSz-2-USz volt a 19-esen.

Érdekesség még, hogy mivel a MiG-21bisz lokátora már nem tudta az RSz-2-USz számára szükséges rávezető nyalábokat kibocsájtani, ezért készült belőle egy infravörös R-55 jelű rakéta is, ami elvileg jó volt a MiG-21bisz, Szu-9, és még a Szu-24-esre is, amíg az R-60 meg nem jelent.
image095.jpg

Tudtommal nálunk nem került rendszerbe az R-55.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and fishbed

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Én nem tudok arról, hogy a bisz lokátora ne tudta volna a szükséges tűnyalábot kibocsátani. Az RSz-2USz-hez hasonló rávezetésű H-66 Grom, ami a H-23-as közvetlen elődje volt, rendszerben volt a bisz-hez, csak nem nálunk, hanem a jugóknál, meg a lengyeleknél.
Ettől még valóban nem volt RSz-2USz a bisz-hez.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Én nem tudok arról, hogy a bisz lokátora ne tudta volna a szükséges tűnyalábot kibocsátani. Az RSz-2USz-hez hasonló rávezetésű H-66 Grom, ami a H-23-as közvetlen elődje volt, rendszerben volt a bisz-hez, csak nem nálunk, hanem a jugóknál, meg a lengyeleknél.
Ettől még valóban nem volt RSz-2USz a bisz-hez.

Nos tudtommal csak az RP-21M lokátoros MiG-21 változatok (pl MiG-21MF) tudták a H-66-ost alkalmazni, a MiG-21bisz meg pont ezért már nem.
Megnéztem a Jugó L-17 (MiG-21bisz) manuált, és nincs benne a H-66.

2019-03-20-20-21-57-L-17-Upravljane-Avionom-1979-21-pdf-Adobe-Acrobat-Reade.jpg