1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-21 "Fishbed"

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A 23-asokból egy sincs ott. A legrútabbúl (szerintem) a nagyatádi 11-es járt, amit zöldre lekentek (holott ennek volt az egyik legjobb festése a terepszínűek közül, bár én "teflonpárti" vagyok), illetve a budaörsi reptéren egy film kedévvért amerikanizált példány, amelyiket szintén jó volna helyrehozni.

  Ezzel szemben a pápai gépek közül a Szuhojok vannak még a legjobb helyzetben, nem egy közülük egészen egyben van (magyar viszonylatban), viszont a 21-esekkel ellentétben ezek féltengelyig besüllyedtek a talajba. Ki lehet húzni őket onnan, de félő, hogy jó magyaros szokás szerint majd valami traktorral fogják kirángatni őket.
  Ezek csak az együlésesek, a kétülésesek Tatán vannak, ahol van az a pár Mi-14-es is. Aki Bécs felé jár vonattal, az láthatka is őket.

  47.680720, 18.310656

  A hírek szerint a Honvédség valamiféle reptérbővítésben gondolkodik, ami miatt a jelenlegi pápai roncsgyűjtemény felszámolása határidős. De határidőről nem tudok semmit. Amúgy maga a gurulóút a régi külső állóhelyekhez vezetett, amelyek még most is megvannak, csak rendkívül rossz állapotban,
   
  fip7, vilmoci, fishbed and 1 other person like this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member  És hogy lehet a pápai területre bejutni fotózni? Mert mindenki azt mondja hogy a terület gazdája, az őr és a kutyája is harapós. Ennek ellenére 1-2 havonta találok újabb sorozatokat a gépekről.
   
 3. borisz

  borisz Well-Known Member

  Egy üveg piával?
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  borisz mondta:
  Érdekességképpen:
  Egy-két tanárom volt kint Indiában MiG-21-eseket átadni/üzembe helyezni.
  Néhány kétülésest sikerült eladni nekik. Az elején még úgy volt, vesznek egy rakat gépet, csak elkezdtek potyogni, amiket ládában kivittek.
  Az indiaiak szerint a magyar műszakiakkal volt a gond és/vagy a gépekkel, a történetet mesélők szerint meg cigány az összes és egy kutyát sem bíznának rájuk. megjegyzem sem azelőtt, sem az után nem hallottam őket cigányozni.
  [/QUOTE]
  Egy kis kiegészítés: 9 MiG-21U gépet adtunk el Indiának, azért ennyit, mert a PG ennyit volt képes nagyjavítani a rendelkezésre álló alkatrész-készletből és öt további gép kannibalizációja (szétbontása) és alkatrészeinek felhasználásával. Ebből a 1420-as (Indiában U671) zuhant le 1988-ban, mint kiderült, az üzemeltető technikus csak ideiglenesen, a huszon-valahányból csak néhány gyors-zárral tette helyére a jobb futóaknában a szívócsatorna technológiai zárófedelét, aztán el is feledkezett róla. Repülés közben nem volt gond, hiába rázódott ki a zárófedél, a zárt főfutó a helyén tartotta (max zöröghetett egy kicsit) futónyitásnál azonban rögtön kiesett a helyéről, és a szabályozatlan, fals levegőáramlás miatt leállt a hajtómű, a gép meg lezuhant. A hírek szerint másik indiai 21-es meg azért zuhant le, mert töltés után elfelejtették lezárni a hidraulika-tartályt, manőverező repülés közben elfolyt az olaj és a gép kormányozhatatlanná vált, a pilótának katapultálni kellett. Szóval a turbánosok egy része nem túl profi, ez meglátszik a gép-veszteségeikben is.
   
  ghostrider, senki, arcas and 4 others like this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Én még nem voltam a Reptárban, de ez a MiG-21MF a 800 literes törzs alatti póttartállyal szerintem téves konfiguráció, ahogy a régi, 1991-ig létező felségjel és a Dongó századjelvény párosítása is.

  [​IMG]
   
  fip7, antigonosz and fishbed like this.
 7. emel

  emel Well-Known Member

  Nem nyertél Dongós bögrét :). Az MF-hez már rendszeresítve volt a 800-as póttank, úgyhogy a konfiguráció stimmel. A Dongó-századjelvény és a csillagos felségjelzés is létezett együtt. Századgyűlésen felvetve majd megszavazva 1989 május 17.-től 15 MF-re és 3 UM-re festették fel a Dongó századjelvényt a gép mindkét oldalán (a választás azért esett erre, mert a világháborús D.-szd. kecskeméti alapítású volt, később kerültek át Szolnokra). Az alábbi MF-eken volt a D.-jelvény: 9307, 9308, 9309, 9310, 9311, 9507, 9509, 9510, 9511, 9515, 9602, 9603, 9604, 9605, 9606
  A D.-század UM gépei: 0158, 0465, 5091
  A jelzés addig élt, míg az első Repfőnökségről repülésre megjelenő főtiszt meg nem látta, és rákérdezett mi ez? Mondták neki hogy ez a választott századjelvényük, amire csak hümmögött és elment repülni a géppel, de pár nap múlva jött a parancs, hogy azonnal eltüntetni, lefesteni a Dongó-századjelvényt!! Ennyi kellett a főnöknek hogy felfedezze, ebben a században repült a fiatal Horthy is, így azonnal intézkedett. Az új Dongó-század élt öt hetet - csillagos felségjelzés alatt!! Az akkoriban készült fényképeken ezeken a gépeken látható az átfestés eredménye: a gépszám leghátsó karaktere érintkezik a zöld színnel (előtte ott tenyérnyi szélességben még a barna szín látszott), csak így tudták lefesteni a jelvényt. Az UM gépeken a Dongó kicsit feljebb került, az alsó széle volt egy vonalban a gépszám középvonalával. Kecelen és sok Pápán tárolt gépen a vékonyan felülfestett festék lekopása miatt ma már sok gépen - részben vagy teljesen - újra látható a Dongó-jelvény.
   
  ghostrider, alfa74, KoviUbi and 10 others like this.
 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak nem megszavaztad te is?
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Nem, én Mezőtúron voltam katona, a PG-seket csak 3 hónapra vonultatták be alapkiképzésre. Viszont több végzett inasom került Kecsóra repműszakiként üzemeltetni meg a hangárba is, köztük az egyik pont a leendő Dongó-századhoz, tőle (is) tudom ilyen részletesen a sztorit.
   
  alfa74, KoviUbi, fip7 and 6 others like this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  hurci10, alfa74, borisz and 1 other person like this.
 13. migfun

  migfun Well-Known Member

  Nyáron jártam arra, akival beszéltem azt mondta, tavaszra elkészülnek. Úgy legyen.
   
  borisz likes this.
 14. jani22

  jani22 Well-Known Member

  arcas, misinator, fishbed and 6 others like this.
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  fishbed, svajcibeka and jani22 like this.
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  @emel
  @Allesmor Obranna
  Valahol valamikor említve volt, hogy a MiG-ek nagyjavításához valami japán segítség kellett a plexik kapcsán. Ez mi is volt és hogyan volt lehetséges a COCOM lista mellett?
   
 18. emel

  emel Well-Known Member

  Nem műszaki segítség, tudomásom szerint csak nyersanyag, lehet hogy volt japán, én spanyolt láttam (rajta volt a csomagoláson a gyártó meg a Made in ...)
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  RSz2-USz itthon milyen típuson állt hadrendben? Volt olyan 21-es változat, ami használhatta?
   
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  MiG-21PF és az MF

  [​IMG]
   
  migfun, fishbed and molnibalage like this.

Ezen oldal megosztása