A németek most a 2021-es költségvetéssel tolják meg pénzzel a bulit.
"A TLVS jelentős mértékben hozzájárul a NATO rakétavédelméhez, és jelentős védelmet nyújt saját erőinek, szövetségeseinek és partnereinek. Rendkívül mobil, nagy teljesítményű és moduláris rendszerként a jövőben a nemzeti vagy multinacionális légvédelem középpontjában tud fellépni."
A ballisztikus rakéták ellen is megfelelő védelmet nyújt, állítólag ez a képesség is szerepel a Z2026 céljai között.
"Tactical air defense system
A prerequisite for effective protection against these new 360-degree threats is a 360-degree capability of the air defense systems. With the new tactical air defense system, which is supposed to replace the currently used Patriot systems, Germany wants to react to these new threats. The tactical air defense system offers protection against a significantly larger number of threats, including two mission-specific defense missiles, expanded sensor capabilities, a new communication system, highly developed software algorithms and higher cyber security. The system will be the first integrated air defense system that can track and intercept multiple threats - at short and medium distances - simultaneously, thus enabling comprehensive 360-degree protection. With its integrated plug-and-fight interface, the tactical air defense system is the most modern networked 360-degree air defense system worldwide."
gugli
Az új taktikai légvédelmi rendszer, amelynek célja, hogy cserélje ki a Patriot rendszerek jelenleg használatban van, Németország akar reagálni ezekre az új fenyegetésekre. A taktikai légvédelmi rendszer védelmet nyújt a sokkal nagyobb számú fenyegetések, beleértve a két küldetés-specifikus védelmi rakéták, fejlett érzékelő képességek, egy új kommunikációs rendszer, fejlett szoftver algoritmusok, és a magasabb kiberbiztonság. A rendszer lesz az első integrált légvédelmi rendszer, amely egyszerre nyomon követi és elfogja több fenyegetés - rövid és közepes tartományban - amely lehetővé teszi az átfogó 360 fokos védelmet. Az integrált plug-and-fight interfész, a taktikai légvédelmi rendszer a világ legfejlettebb hálózati 360 fokos légvédelmi rendszer.
Viszont ehhez nem jöhet az AMRAAM-ER. Max. a Gripenhez a 180-as első engedély.
Már nem is emlékszek, de hogy volt az az augusztusi elvi megegyezés? Igazság szerint csak levegő-levegő rakétákról volt szó a Raytheontól. ER hanyagolva.
"A mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat."