Már vártam!Khm.....Khm.Ne terjessz hülyeségeket.Nincs háttériparunk "komplett önálló gyártás"hoz.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Már vártam!Khm.....Khm.Ne terjessz hülyeségeket.Nincs háttériparunk "komplett önálló gyártás"hoz.
Persze,a rendeléshiány,a kiszervezések mindenhol leépülést hozott.És a leépült kapacitások újrateremtése bizony nem megy egyik naprol a másikra.Ehhez csak a nyersanyag kitermelés és munkaerő sincs meg. Ott sem menne az, hogy csett és nyomjuk. Évek kérdése a nehézipari kapacitások újrateremtése még ideális körülmények közt is (by KMW CEO) Főleg, hogy éppen energia hiány miatt a legtöbb acélmű áll európában jelenleg. Ezt is roppant mód szereted figyelmen kívül hagyni.
Leépült a nehéziparunk? Le mint a szar. Ez nem kérdés, csak a kiszervezések miatt egész európában leépült. A könnyű meg méginkább. Ezeket a kapacitásokat nem tudod, csak úgy a seggedből előhúzni.
A BW vezérkari főnöke azt jelentette a bundestagnak, hogy köszi a száz milliárdot de a legkorábbi eredmények majd 2026-ra fognak látszni normálisan meg az évtized vége mert se ipari se humán kapacitás.
A Magyar Nemzet cikkéből:
"Arról is szó van, hogy a honvédség tervezett csapatlégvédelmi gépágyúi is Lynx alvázon fognak elkészülni, ami újabb megrendelést hozhat a zalai üzemnek."
Figyeljetek a megfogalmazásra: fognak, hozhat. Nekem ez arra utal, hogy ezekre még honvédségi megrendelés sincs. Ebben az esetben viszont sajnos a csapatlégvédelmi gépágyús gyártása csak 2029 után esedékes, és csakis akkor HA megrendelik. Nem túl biztató. Ami ebbéli aggodalmamat támaszthatja alá, hogy ilyen változatot egészben még nem is láttunk. Skyranger tornyot már láttam, csak éppen az nem Lynx-en volt. Szóval a gyár még adós Skyranger + Mistral kombós Lynx bemutatóval. Ami mégis reményre adhat okot, hogy a jelenlegi kész változatot sem láttuk sehol (szinte) egészen a bemutató napjáig.
Viszont ha mostanában tényleg elkészülne egy ilyen változat, még annak is rendszertesztek, csapatpróbák lennének előbb. Idő. Pedig a mai hadszíntereken igazán ütős verzió lenne, sőt, nélkülözhetetlen.
Nem ezt jelenti csak nincs hivatalosan bejelentve.A Magyar Nemzet cikkéből:
"Arról is szó van, hogy a honvédség tervezett csapatlégvédelmi gépágyúi is Lynx alvázon fognak elkészülni, ami újabb megrendelést hozhat a zalai üzemnek."
Figyeljetek a megfogalmazásra: fognak, hozhat. Nekem ez arra utal, hogy ezekre még honvédségi megrendelés sincs. Ebben az esetben viszont sajnos a csapatlégvédelmi gépágyús gyártása csak 2029 után esedékes, és csakis akkor HA megrendelik. Nem túl biztató. Ami ebbéli aggodalmamat támaszthatja alá, hogy ilyen változatot egészben még nem is láttunk. Skyranger tornyot már láttam, csak éppen az nem Lynx-en volt. Szóval a gyár még adós Skyranger + Mistral kombós Lynx bemutatóval. Ami mégis reményre adhat okot, hogy a jelenlegi kész változatot sem láttuk sehol (szinte) egészen a bemutató napjáig.
Viszont ha mostanában tényleg elkészülne egy ilyen változat, még annak is rendszertesztek, csapatpróbák lennének előbb. Idő. Pedig a mai hadszíntereken igazán ütős verzió lenne, sőt, nélkülözhetetlen.
De a szándéknyilatkozat mögött egy többrétegű légvédelmi rendszer kiépítése van, aminek egyik eleme a Skyranger 30/35 LYNX és Boxer alapon.
A 2022 júliusában nemzetközi szaksajtóban nyilvánosságra került, hogy a Honvédség a Skyranger 30 rendszerei a már rendszerben álló Mistral 3 rakétákkal lesznek felfegyverezve. Rheinmetall szakemberei szerint 2024-ben tudják leszállítani az első példányokat csapatpróbákhoz és legkorábban 2025 végére, 2026 elejére érheti el a rendszer a hadrafoghatóságot a magyar haderőnél.
Részben ez a projekt kap most lendületet,közös pénzügyi alapot.
1. Tudjuk hogy nincs megrendelveA Magyar Nemzet cikkéből:
Komlett hazai gyártás (meg úgy általában a hazai gyártás) azt jelenti,hogy a hazai háttéripar adja azokat a részegység/alkatrész beszállitásokat,amiből a végszereldében összerakják a gépet-vagyis külföldi beszállitás nélkül is képesek vagyunk a gyártásra.
Egyiknel sem, ha chipek kellenek hozza - sorold fel, mihez nem kell (mondjuk kalapacs es hasonlok.)Na ez az ami nem létezik vagy max kína és USA.
Már csak van valami IC gyártás az USAban... Ha jól tudom Kínában és Németországban is van IC gyár...Egyiknel sem, ha chipek kellenek hozza - sorold fel, mihez nem kell (mondjuk kalapacs es hasonlok.)
Sztem emeljük a tétet. Csak az hazai gyártás amikor a vasércet meg a szenet is itthon bányásszuk hozzá.Dehogy jelenti azt, mar regen elmult az az ido.
Ilyesmi mar az 1980-as evekben sem volt igaz, onnantol, amikor az elso JIT lancok kiepultek, hat meg ma, 40 evvel kesobb.
Szokas szerint valamit valahol osszeolvastal, felreertetted, es most foggal-korommel ragaszkodsz a sajat teves elmeletedhez, hiaba van ennek teljes szakirodalma stb, az teged nem erdekel.
Légvárakat épitetek,mert nem a realitásokbol indultok ki.Sztem emeljük a tétet. Csak az hazai gyártás amikor a vasércet meg a szenet is itthon bányásszuk hozzá.
@Negan-t nem lehet meggyőzni.
Mi számít komolynak? Első sorozatot simán kaphatunk ha sikerül még eladni valahova, többszázas nagy exportrendelést nemigen. Hacsak nem valami olajsejk rendelne.Légvárakat épitetek,mert nem a realitásokbol indultok ki.
Semmiféle komoly exportrendelésre nincs értékelhető kilátás.
IC... te sem lehetsz fiatal.Már csak van valami IC gyártás az USAban... Ha jól tudom Kínában és Németországban is van IC gyár...
A katonai elektronikába nem kell szuperszámítógép. És nem is kell 100.000.000 számra gyártani évente. Lehet, hogy az Intel egyik régi levilágítója 1 nap alatt megtermeli az amerikai hadsereg igényét. Már kicsit se hozzáértő véleményem szerint. Azt is csak gondolom, hogy optikai érzékelőket is tudnak gyártani.IC... te sem lehetsz fiatal.
Van, de chipgyartas csucsat - technologiailag is - stabilan a TSMC jelenti, mar evek ota, arra celoztam, tehat sem Kina, sem Amerika nem kepes onellatasra Tajvan nelkul. (Egyebkent ez a kulcs ahhoz is, miert ennyire erzekeny Amerika a tajvani esemenyekre.)
Ez most varhatoan nagyon meg fog valtozni - megint annak a pillanatnak vagyunk szemtanui, amikor Amerika eldontott valamit, es rafekszik teljes erovel es atvesz egy iparagat.
A POTUS Biden ill. US Congress altal nemreg torvenybe iktatott CHIPS and Sciences Act of 2022 tudomanyos R&D-re (fabok epitest beleertve) $250B celzott tamogatast biztosit - ez az amerikai tortenelem legnagyobb osszegu tudomanyos es R&D projektje lett igy:
Ez qrvara nem igaz, ne haragudj. Mar egy modern SAR megjelenites, kulonosen real-time, kifejezetten komoly szamitasi genyt tamaszt, plane grafikust, es itt egy embedded class rendszert kell epiteni... es ilyesmibol lehet egy maroknyi egyetlen gepen avagy IFVben.A katonai elektronikába nem kell szuperszámítógép.
Egyreszt tizezerszamra viszont igen, es az is feladat, masreszt pont emiatt plane nem eri meg barkinek, olyan qrva draga lesz az egyedi SoC.És nem is kell 100.000.000 számra gyártani évente.
Levilagito nem termel semmit, ha nincs megfelelo mfring process, amit a design megkivan, az pedig azokat a speckokat koveti, amit megadtak neki, az azok altal tamasztott hatarertekeket (power consumption, thermal envelope stb.)Lehet, hogy az Intel egyik régi levilágítója 1 nap alatt megtermeli az amerikai hadsereg igényét.
Az optoerzekeloknek nincs kozuk a chipekhez, az mas teszta, de azok nem is kritikus dolgok, mar a hetvenes evek ota leteznek.Már kicsit se hozzáértő véleményem szerint. Azt is csak gondolom, hogy optikai érzékelőket is tudnak gyártani.
Nem (azt ill. ugyanugy) gyartottak es nem teljesen igy volt, de ne vigyuk felre a temat; ha erdekel, Belaba remekul osszeszedte 1-2 eve.PS: még emlékszem, hogy Magyarországon is volt IC gyár, Z80 klónokat is gyártottak, csak miután leégett, nem építették újra.
Ahogy korábban is írtam a számok azt mutatják, hogy bőven van még, a már lefoglalt hazai Lynx gyártási kapacitás mellett is szabad kapacitás. Akár hazai megrendelésekre, akár egyéb országok kezdő darabjainak legyártására.A Magyar Nemzet cikkéből:
És kb. mennyivel kötöttek végül szerződést?A beszállítói konferencián többszáz hazai gyártóval tárgyalt a RM, meg is kellett hosszabbítani 2 naposra, hogy mindenkire sor kerüljön.
Ohhohó, és hol és miböl készült amivel kibànyàszod az anyagot?Sztem emeljük a tétet. Csak az hazai gyártás amikor a vasércet meg a szenet is itthon bányásszuk hozzá.
@Negan-t nem lehet meggyőzni.
Szerinted ezt az orrunkra köti a RM?És kb. mennyivel kötöttek végül szerződést?
Vagy pedig nemcsak Lynxet fog gyártani ZEG. Ha lesz megrendelés a Pantherra (erre bátran lehet fogadni) akkor ZEG több, mint esélyes. Nem is nagyon tudna másol gyártani a RM. A RM teljesen el van havazva a PUMA, A4 upgrade stb. megrendelésekkel.Ahogy korábban is írtam a számok azt mutatják, hogy bőven van még, a már lefoglalt hazai Lynx gyártási kapacitás mellett is szabad kapacitás. Akár hazai megrendelésekre, akár egyéb országok kezdő darabjainak legyártására.