Állítólag az amerikaiak technikailag és jogilag is korlátozzák az AIM120 használatát. A magyar kormány legfőbb célja pedig a (mindenkitől) függetlenség elérése. Ha végül amerikai rakétákat vesznek, akkor megdől a "korlátozott bevethetőség" létezése? Vagy ez többszázmillió dollár pénzkidobás lesz a semmiért, illetve azért, hogy az USA még néhány évig "jó szövetségesnek és fejlett demokráciának" nevezze Magyarországot?
Vigyázz, mert ezek, ha esetleg fizikailag egyeznek is (a megnövelt hatótávolságúak biztos, hogy nem) a repülőkre rendszeresített verziókkal, elektronikailag át vannak programozva. A kilövés utánni rész teljesen más egy földi telepítésnél, mint a repülőről való indulásnál. Ezek automatizált folyamatok, kezdve a gyújtással (repülőről nem azonnal gyújt) kezdeti pályagörbén át, és bezárva az élesítéssel.
Ezzel azt akarom mondani, hogy mivel gyakorlatilag egy teljesen más vezérlési programot kap, így tulajdonképpen jogilag nem is minősül támadó fegyvernek. Ebben az esetben szerintem korlátozás nélkül használhatók az SA verziók. Én legalább is így gondolom.
Én különben nem is nagyon tudnék olyan fegyvert mondani, amit jelenleg az amerikaiaktól tudnék javasolni a HMnek, ha engem kérdeznének .
Az F35 is csak nagyon-nagyon feltételesen. Inkább több érvet tudnék felhozni ellene, mint mellette.
A legtöbb rakétájuk, bár bevált, de elképesztően túlárazott.
Szárazföldi területen azt érzem alaposan lemaradtak. Talán a helikoptereik közül tudnék válogatni. De mindkét (3) típus nélkül le tudnánk hozni az elkövetkező 5-10 évet. Ezek az Apache és a CH-53K esetleg a CH-47F. Ezek eggyike sem létszükség jelenleg. Persze bizonyára nem ismerem a teljes arzenált, de jelenleg így gondolom.
Ha már diplomáciai gesztusokat akarunk tenni nekik, akkor a rakéták azok, amik a legkisebb kompromisszumot jelentik. Igazság szerint más gazdasági (LNG terminal), jogi (védelmi egyezmény), közjogi (rendeződő CEU ügye), sokkal egyszerűbben tudunk gesztusokat tenni feléjük. A katonai vonalon meg hagyjuk meg a katonáknak, hogy azt válasszanak, amivel szerintük legjobban tudnak harcolni... Ha azt gondolja Benkő, hogy nincs jobb megoldás, mint az amerikai rakétákkal felszerelt légvédelmi rendszer, akkor Hajrá!