1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Nem Én fotóztam, hanem Balogh Ákos. Úgy vélem kiintről.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Te honnan fotoztal tegap?
   
 3. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Bennről, de akkor a gépágyú esemény miatt sajnos akkor már nem volt éleslövészet,
   
  Terminator likes this.
 4. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Nos ezért nem kéne az F35 /szoftver segítségével az USA teljes egészében kézben tarthatja a külföldi partnerei által üzemeltetett gépeket, hiszen az ALIS-on keresztül lehetőség van az F-35-ösök távoli szoftvermódosítására is. Így ha az Egyesült Államok érdekei úgy kívánják, egy pár soros kóddal akár (ideiglenesen vagy véglegesen) üzemképtelenné is teheti azokat, vagy egyes berendezéseiket./Nekünk bőven jó lenne Gripen E is
   
  Karak95 and Matróz Kommandó like this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem az ALIS-on keresztük. Az ALIS egy karbantartó szoftver.
  A kritikus szoftverek es adatbazisok naprakeszen tartásáért - ertsd.: minden felszállás előtti frissítéséért - egy másik rendszer felel.
   
  Nagy Csaba likes this.
 6. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Eszerint nem csak.A most kitört balhén felül már korábban is szárnyra kapott egy igen érdekes vád a szoftverrel kapcsolatban: az F-35-ösök külföldi üzemeltetői szerint az ALIS ugyanis nem csak a feladatához szorosan kapcsolódó adatokat továbbítja automatikusan a Lockheed központjába, hanem egyéb, igencsak érzékeny információkat is.
   
  Karak95 likes this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Büszkék vagyunk a szürkeállományra,és deklarált cél a kiberhadviselési képesség.Az egyik feladat lehet,hogy képesek legyünk blokkolni az amerikaiak ez irányú képességét.
   
 8. Anti

  Anti Well-Known Member

  "kiberhadviselési képesség" alatt szerintem nem a F-35 szoftverének hekkelését értették :D

  Tisztán látom magam előtt hogy leszállnak Kecskemétre az első F-35-ök másnap meg elkezdik őket bütykölni a fiúk. Amerikaiak meg csak úgy hagynák hogy habár mindenkit lehallgatunk de a magyarok? azok fasza gyerekek, őket nem fogjuk? Vagy ezt hogy gondoltad?
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az F-35 topikban is kérdeztem már, de nem jött válasz. Talált valaki információt arról, hogy a gyártó a megrendelt 100 db F-35-öst milyen ütemezéssel adta volna át a törököknek?
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Itt csak arrol van szó,hogy szükség esetén tudjunk blokkolni egy adatkapcsolatot.A Gripen meg tele van amerikai technológiával,részegységekkel.Ha akarják,a Gripen üzemeltetését is tudják blokkolni.Szóval ez nem különösebben jó indok szerintem arra,hogy több pénzért a gyengébb harcértékű E/F gépeket vegyük meg.Ennyi
   
 11. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Ez részben igaz mert a szoftverhez nincs köze az amiknak ,max ha szívatni akar nem szállit alkatrészeket de az F35 bármikor szoftveressen ki üthető a részükről.Ez totális felügyeletet jelent.
   
  Karak95 likes this.
 12. Anti

  Anti Well-Known Member

  És a helyzet a jövőben se lesz jobb szerintem. Ezek már annyira bonyolult rendszerek hogy önerőből nem tudjuk kifejleszteni és a függőség csak egyre nőni fog...
   
  gacsat likes this.
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez sanszosan azt jelentené hogy a gépet legfeljebb sétarepülèsre használhatod onnantól kezdve.
  Az egész EW könyvtár pl.onnantól kezdve nem használható...
  Az amiről múltkor az Izraeli pilóta írt - vagyis hogy mire felemelkedik az egész K.Kelet légi helyzetképe ott van előtte - csakis annak köszönhető hogy az F35 mögött ott van egy masszív hírszerzési, C4ISR kapacitás aminej az adatai naprakészen minden felszállás előtt hálózaron keresztül frissitve felekrülnek a gépre...
   
  gacsat and Karak95 like this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Finoman szolva nem vagyok számitógépszakértő.De csak az amerikaiak felé való adatkapcsolatra gondoltam,nem a saját hiradórendszerünk felé.
  Ha jol emlékszem,az izraeliek pont saját külön forráskodú szoftverrel kaják a gépeket,az önállságuk végett
   
  gacsat likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez ebben a formában nem igaz. Lehetőséget kaptak integrálni saját elektronikát is, de a SW integrációt emlékeim szerint a gyártó tartotta kézben. Nincs teljesen külön SW-e az izraeli F-35-ösöknek, a saját vasukhoz szükséges SW modulok az, amik eltérőek.

  Ez igen messze van attól, amit le leírtál.
   
  Nagy Csaba likes this.
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

   
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Vagyis valós realitás,hogy az amik bármikor szoftveresen blokkolni tudják bármelyik F35 rendszeresitő ország légierejét?Ha igen,nincs ebböl a helyzetböl kibúvó?
  Namégegyszer.Ebböl is látszik,milen jó barátom is a számitógép....
   
  gacsat likes this.
 18. imike

  imike Well-Known Member

  Korábban volt olyasmiről szó, hogy mivel a GPS adatokat adó műholdak amerikai kézben vannak, ezért megtehetik, hogy egy esetleges konfliktusban fals adatokat adnak az ő rendszerüket használó ellenfélnek.
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Csakhogy ez nem befolyásolja a GPS vevő,mint készülék használhatóságát.Ha olyan szerkenytyűt rendszeresitünk,ami képes a Navstar rendszeren kivűl más GPS rendszerrel kapcsolódva működni,még folytathatja is a működését.F35 esetében viszont az a kérdés,hogy az amik szoftveres úton blokkolhatják e a gép mint bevethető fegyverrendszer működését?
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  A saját GPS képesség minden valóban szuverén állam haderejének alapvetése kell legyen. A mi szélességünkön a négyműholdas QZSS rendszer még jó hatásfokkal működne! A japán QZSS költség 500 millió dollár, azaz hozzávetőleg 140 milliárd Forint volt. Ha egyesítenénk a műholdakat távközlési és optikai felderítő funkciókkal, akkor úgy 200 milliárd Forintból 15 évre saját, különbejáratú műholdas kommunikációs, optikai felderítő és navigációs hálózatunk lehetne. Ez évi tizenhárommilliárd Forintos kiadást jelentene a honvédelmi költségvetésnek, ami nevetségesen csekély összeg ahhoz képest, hogy a QZSS mit jelentene a magyar szuverenitás és a fegyveres erők képességei szempontjából! +tekintve a rendszer elhelyezkedését az egész közel-keleti térségről és Afrikáról naprakész információink lennének.

  [​IMG]
   
  blitzkrieg, gacsat and arcas like this.

Ezen oldal megosztása