1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Itt volt erről szó
   
  Karak95 likes this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Namost én nem értek ehez,de nekem ebböl nem az jön ki,hogy az amik akkor blokkolják a gépek működését,amikor akarják.Mkdik az nélkülük is,csak velük jobban
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Mondjuk ha nem tudja felismerni egy radar tipusát (és persze a hozzá tartozó légvédelmi komplexumot..), vagy nem tudja azonosítani egy légi cél tipusát az azért elég nagy gond...
  Persze a gép az repül ezek nélkül is csak épp mint fegyver veszíti el minden előnyét..
   
  blitzkrieg and Karak95 like this.
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem inkább arrol van szó,hogy a saját adatbázisa nem frissül,de a már meglévő azért működik?
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Elavult könyvtárral repülni egy háborúban szerintem közel aanyit jelent mint üres könyvtárral...
  Amúgy a Norvég srác azt írta hogy felszállás előtt updatteli magát a rendszer és hogy még a Norvég és Olasz nemzeti szerverek is az USA ban vannak.
  Innentől kezdve már csak az USA-n múlik hogy csak símán megtagadják a hozzáférést saját nemzeti szerveredhez vagy esetleg fals adatokat töltenek fel a gépbe.
  A lényeg hogy akkor lesz teljes értékű az F35 ha az USA is úgy akarja
   
  blitzkrieg and Karak95 like this.
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ez nagyon viszonylagos.A mi helyi viszonylatunkban egy 1-2 éves knyvtár nem tekinthető elavultnak.
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nyilvánvaló, hogy F-35 csak akkor lehetséges opció, ha önállóan, az USA akaratától függetlenül alkalmazni tudjuk teljes értékű rendszerként és ennek csak egy esetleges embargó alkatrészhiánya szab határt! Ha egy kattintásra degradálható, akkor a magyar légierőnek ki kell várnia a közös európai lopakodót, vagy valamilyen kínai exportgépet kell izraeli segítséggel versenyképessé tennie!
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  A "mi viszonylatunk" mit jelent?
  A "könyvtár" minden nemzet egyik leg féltetteb katonai titka és alapból nem is.jár semmilyen harci géphez. Tòbbek között erre valók az ELINT gépek hogy szorgos munkával összeporszívózzák az éterből azokat az elektronikus jeleket amiből összeállíthatják - és naprakészen tarthatják - a könyvtárat. (ezért repkednek Svéd ELINT gépek is a Szír partok előtt.)
  Ezért van a Norvégoknak meg az Olaszoknak is saját szervere mert az USA senkivel - na jó..talán a Five Eye országokkal esetleg - nem oszt meg elektronikus hírszerzési adatokat.
  Egyszóval naprakész könyvtár nélkül szerintem felesleges az F35
   
  Karak95 likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez ebben a formában nettó túlzás. Te pusztán azt az összeget vetted, amit a műholdakért fizetett a végén a fejlesztés után. Sehol nincs a fejlesztési költség, a fellövés költsége és az, hogy 15 év múlva (ha minden jól megy), lehet újrakezdeni az egészet.
  Japán saját űrprogrammal is rendelkezik, ellenben megkérdezném, hogy ilyen spéci pályára ki és honnan indítaná ezeket a műholdakat? Van EU-s műhold rendszer is.
  Most komolyan ezt is nemzeti úton akarod megoldani egy 10 milliós országnál, ami svédekhez képest szegény, mint a templom egere? Még a skandináv országoknak sincs közösen ilyen.

  Ez olyan szinten álmodozás, hogy nevetséges. Egy ilyen nevetséges méretű haderőnek hova kell ez...? A japóknál flotta, légierő, PGM hegyek vannak. Ahhoz, hogy a baka ne tévedjen el a terepen perpill 3 db rendszert tud használni. GPS, Gallileo és az orosz. Ha ezekből egyik sem elérhető, akkor Mo. diplomáciailag annyira elszigetelt, hogy hova akarsz hadat viselni és kivel?

  Gondolkozzunk már el egy fél perce. De tényleg...

  2026 táján is 1 db 14 gépes repszázad, és egy dd. nehézfegyverzet mellé akarsz te ŰRPROGRAMOT úgy, hogy nincs olyan PGM ma, ami igényelné ezt.
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  526 millió dolláros volt a költség és magába foglalta a pályára állítást is. Ugyanígy négy műholddal, de kommunikációs és optikai felderítő funkciókkal kibővítve se lenne évi 15 milliárd Forintnál költségesebb egy ilyen program abban a tizenöt éves ciklusban, ami a kifutási ideje!

  Ezek a dolgok a nyolcvanas években szocializálódott embereknek elképzelhetetlenek csak. A valóság az, hogy ezek tök közönséges dolgok, a műhold egy egyszerű kereskedelmi cikk, magánvállalkozások tucatjai birtokolnak és a kereskedelmi műholdak száma már meghaladja lassan a kormányzati/katonai holdakét! Egy olyan új világban élünk, ahol ha ránézünk az árcédulára (évi 15 milliárd Forint), akkor megdöbbenünk, hogy jé, ezt Magyarország könnyűszerrel megengedheti magának!

  Tessék felnőni a XXI. század lehetőségeihez!

  Megjegyzem, szerinted Magyarország miért nem vásárol GPS vezérlésű fegyvereket? Pedig olcsók és rendkívül hatékonyak! No igen, csak bárki lekapcsolhatja a GPS-ét, pont akkor, amikor mi használnánk, mert száz százalék, hogy nem a mítikus ellenség Oroszország ellen fogunk mi PGM-et bevetni, hanem nagyon is valóságos módon ellenséges és jóval közelebbi célok ellen! Pont ezért vásárolunk csak lézervezérlésű fegyvereket, azt autonóm módon alkalmazni tudjuk.

  Évi tizenötmilliárdért a magyar állam függetleníteni tudná a kormányzati kommunikációja javát, a katonai kommunikációja teljességét, a világ egy igen széles szeletére kiterjedő optikai felderítőkapacitáshoz jutna és ugyanezen a területen saját navigációs rendszerhez is! Tizenötmilliárd Forint az nevetséges összeg ahhoz a szabadsághoz képest, amit a saját lokális navigációs, kommunikációs és felderítőrendszer (LNKF) biztosíthat!

  Most éppen arccal úgyis az űr felé fordulunk.
   
  blitzkrieg, Karak95, Masztiff and 2 others like this.
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ez meg a másik fele.Ki kell alakitanunk a saját könyvtárunkat is.De itt az volt a feltevés,hogy az amik szoftveres úton,ahogy Blogen irta egy kattintással,ki tudják iktatni az esetlegesen tőlük vásárolt F35t mint harceszközt.Ha ez igy valós,az igen nagy kiszolgáltatottság,amivel szerintem senki nem venné meg a gépet.Szóval nekem elég hihetetlenűl hangzik.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hol lenne saját? Talán saját hordozó rakétánk van?
  Hol van saját komm protokol? Hol van kifejlesztve?
  Hol van hozzá rádió és vételi eszköz bárhol?
  Hol van hozzá SW?

  Mondom te olyan nevetségesen közelíted meg az egészet, hogy az lol.
   
  Nagy Csaba likes this.
 13. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  nem értek ehhez de ezeket nem lehet megvenni?:confused:
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Minek? Veszel egyet a nemzetközi választákból. A saját japán valószínűleg amúgy is túlárazott volt az állami űrprogram miatt a kereskedelemben kaphatóakhoz képest.

  Nincs rá szükség, bármilyen létező megfelel. Saját kódolási prokoll kell csak. Itt kizárólag a saját infrastruktúráról van szó és nem arról, hogy mi nekilátunk mindenből sajátot fejleszteni! Eszünk ágában nem lenne, hiszen az gazdaságtalan lenne! Nekünk kizárólag arra van szükségünk, hogy az alapvető működésünkhöz szükséges infrastruktúra a mi kezünkben legyen.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Van saját műholdas követő állomásunk talán? A rendszer egyetlen eleme sem létezik, erre te kihozod, hogy ez a műholdak árába kerülne csak.
  Ez kb. akkora marhaság, mint a repülőgépeknél a flyaway árból kiindulni arra, hogy mibe kerül 0-ról kifejleszteni és rendszeresíteni egy típust.
  Mo. eddigi saját műholdas tapasztalata a MASAT.
  Vagy nálad a "nemzeti" műholdas képesség az, hogy a műholdat is kifejleszti és megépíti valaki? Akkor az mitől nemzeti? Ej...
  Blogen, ez kb. a tisza tavas mutatványoddal kezd egyenértékű lenni...
   
  Nagy Csaba and 2ndt like this.
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Speciel van. INTELSAT Taliándörögd:
  [​IMG]
  Ezt csak bővíteni kell.

  Figyeljmár! Amikor mobiltelefonra van szükséged, akkor otthon nekilátsz fejleszteni ahelyett, hogy lemennél a boltba? No és hogy sikerült az első saját mobil amit építettél? Vagy sikerült egyáltalán? Csak mert a sarkon az arabnál olcsón van minden! Tényleg minden!

  Kezdesz elmenni nagyon durva agymenés irányába! A műhold és annak különféle részegységei pontosan olyan piaci termékek, mint minden más. A kommunikációs rész nem lenne több, mint egy műhold bázisú állami intranet, a fotofelderítés kapacitása olyan lenne a három keringő holdon, mint a kereskedelmi műholdak képeinek felbontása (az egy szem geostacionáriuson lenne csak komolyabb, jó felbontásban élő képet is közvetíteni képes rendszer) míg a GPS nem ördöngősség, számos cég kínál ilyen rendszereket!

  Azt kellene megértened, hogy ezek szerint a tudásod e része fölött eljárt az idő és nem látod, hogy milyen közönséges kereskedelmi termékek lettek azok a részegységes és főmodulok, amikre egy QZSS rendszert fel lehet építeni. És tulajdonképpen készen is van, hiszen a Mitsubishi Electrictől meg lehet rendelni! Optikai rendszert tud szállítani például az ELBIT aki a koreaiaknak is szállított, amikor azok úgy döntöttek, hogy ideje az északiakat huszonnégyórás megfigyelés alá venni!
   
  blitzkrieg, Masztiff, alfa74 and 2 others like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Lol, lol, lol...

  Az ugye megvan, hogy micsoda balhé volt a jenkiknél, hogy kínai / ismeretlen eredetű elektronikát építettek be nem is komm rendszerekbe, hanem csak másba és emiatt ki lettek vágva egyes dolgok és beszállítók?

  Namármost te az totál mindentől független saját nemzeti kommrendszert építenél ki úgy, hogy minden hardvere külföldi és kontrollod semmi, hogy honnan jön és mit dugtak el esetleg benne?

  Komolyan mondom, hogy elfog a röhögés, hogy a top nemzetbiztonsági dolgoakt áttenéd erre úgy, hogy emiatt lényegében hardveresen semmiféle eltérést nemigen adna ahhoz képest, hogy ma ezt is meg lehet oldani.

  A VALÓBAN TELJESEN független ilyen rendszer alapja az, hogy saját iparod állít elő hozzá mindent. Ez hol van meg itthon? Sehol.

  Komolyan mondom, hogy lepetézek tőled. Te totál eltérő dolgok közé teszel egyenlőség jelet.
  Persze, meg lehet tenni azt, amit te írsz, csak annak kurvára semmi köze nincs a hardveresen is önálló képességhez és kontrollhoz, de neked ez láthatólag le sem esik. Az ilyesmi eszméletlen drága.

  Valahol röhejesen, hogy 80-100 milliós, hozzánk képes ultragazdag és fejlett államok képességeit álmodod meg ide. Mi lesz a következő? Magyar holdprogram az első "Hunor" AESA radar előtt vagy után jön...?
   
  Nagy Csaba likes this.
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Még a nagyhatalmak se engedhetik meg maguknak a valóban független rendszereket, magyar relációban pedig tiszta elmebaj lenne. Ez a te hülyeséged csak! A gyakorlatban együtt kell élnünk a kémkedéssel és más módon minimalizálnunk a kárt amit okozhat. Például ha már szóbakerült, akkor nekünk a legelőnyösebb a kínai elektronika beszerzése, mert ha a kínaiak kémkednek, az Magyarország nemzetbiztonságára nézve egészen minimális kockázatot jelent egy orosz vagy amerikai kémkedéssel! De ez a távolkeleti beszállítók többségére igaz lesz.

  Namost konkrétan a QZSS egy japán produktum, szóval nekünk viszonylag biztonságos forrása van. A műholdak üzemeltetése és beszerzése kicsi, de tőkeerős kft-k reszortja manapság. Te vagy lemaradva vagy harminc évvel és nem veszed észre, milyen közönséges és olcsó dolog, amiről itt beszélünk. Nem én tehetek róla, hogy nem tűnt fel neked, hogy hová fejlődött a világ évtizedek alatt. :D
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Asszem ezen a ponton túl felesleges tovább kommunikálni. Az USA-val egy szövetségi rendszerben létezve, de önmagában is elég vicces kijelentések hangzottak el itten.
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azért annyira érdekeljen már a valóság, hogy feltűnjön a magyar-amerikai és a magyar-kínai viszony és geopolitikai távolság közti különbség. Amerikai itt van és éppen területenkívüliséget követel tőlünk a hadseregének, miközben minden lehetséges módon fenyeget minket, ha nem engedelmeskedünk, ez nyilván a szövetség fogalmának amerikai értelmezése, míg Kína nagyon-nagyon messze van és semmi ellenségest nem tesz ellenünk, egyszerűen csak üzletelni akar velünk. Vajon kinek a kémkedése jelent nagyobb veszélyt a magyar nemzetbiztonságra, az amerikaiaké, vagy a kínaiaké! Nem vagyok benne biztos, hogy megugrod e kérdés realitását! :)
   
  blitzkrieg and Karak95 like this.

Ezen oldal megosztása