1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Reaper teherbirása töredéke egy harcászati vadászgépnek,turbopop gyakorlógép szintű.attol még szükség van arra is,de a vadászgépet(még) nem potolják a dronok,csak kiegészitik/segitik.
  Rakéta(de ha hatótávon belül a csöves is) részt vehet,és részt is kell vennie az ellen légvédelmének kiiktatásában,de ezzel még a légierőt nem iktattad ki.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  fishbed, arcas, tonyo and 2 others like this.
 3. emel

  emel Well-Known Member

  Maradjunk annyiban, hogy a románoknak csak 1 század F-16-juk van, pilóták még kiképzés alatt, bevethetőség majd egyszer valamikor!! Patriotról meg még csak álmodoznak, vagy ha van nekik az max 1/35-ös léptékű makett lehet. :D:p
   
  arcas, Pocok75 and molnibalage like this.
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ja.És ez tutti igy is marad még vagy 100 évig....
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  A légifölény kivivásához nagyon sok minden kell....persze kell hozzá vadászgèp is, de egy 4. gen gépekkel felszerelt lègierő ellen ellen egyáltalàn nem biztos hogy F35 a siker kulcsa.
  Hàborúban a légifölèny kivívàsa a módszeres békeidős felderítéssel kezdődik, meg olyanokkal mint a meglévő technika 100% os kihasznàlàsàval meg SEAD és tanker gépekkel, nomeg sok-sok szintén békeidős gyakorlàssal.
  Fontos volna megérteni hogy a vadàszgép csak egy rendszer egyik eleme. A rendszer valamennyi elemének egyformán fejlettnek kell lennie és a kezelőknek nagyon érteniük kell a dolgukat ahhoz hogy a rendszer működjön.
  Magyarán hiába vennél F35 öt...önnmagában az F35 nem garancia a légifölény kivívàsára.
   
  Bleroka and tonyo like this.
 6. emel

  emel Well-Known Member

  Nem tudom mert nem vagyok jós. De szerintem te sem ...
   
 7. misinator

  misinator Well-Known Member

  A régióban a lengyeleket kivéve mindenki lábszárra letolt összecsinált gatyával ácsorog egy elöltöltős puskával, amihez a puskapor ázott zacskóban van - már úgy összfegyvernemileg...

  Szerinted mennyi esélye van egy háborúnak ilyen országok között?
  Itt egy nap után a háborús felek egy nap után - összebeszélés nélkül - egyidőben emelnék fel a fehér zászlót, mert mindkettő sikeresen leküzdötte a másik ország legértékesebb eszközeit (azt a pár működő repülőeszközt, meg harckocsit).
  Az hagyján , de a másik országos villamos teherelosztóját is, este meg kezdődik a Szulejmán a tévében, ha addig nem lesz áram, a tábornokné asszony olyan balhét csap, hogy egyikük ura sem fog merni hazamenni.

  Vegyük már ki a kezünket a biliből; tízes nagyságrendben létező, ötös/nyolcas nagyságrendben üzemképes támadó fegyverekkel (repülőeszközök, harckocsik) te maximum az első elpusztulásáig harcolsz.

  Erre már Bernoulli az ezerhétszázas években rájött, nem kell saját kárunkra erről fantáziálni:

  https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/sz...-a-befekteteseknel/a-szentpetervari-paradoxon
   
  Bleroka and tonyo like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ...És 4db Reapernek (12.000 font)?
  Csak mert egy 4 gépes egység 2012-ben nagyjából 60M USD-be került.
  Ennyiből hány F-35 jön is ki? És mennyi Gripen? ;)
  A 4 gép lelövéséhez hány rakéta is kell? o_O
   
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az elfogadott hadseregfejlesztési programjukban szerepel 3század.És a hadvezetés bejelentette igényét egy 4.re,ami már új gyártásunak szeretnének.
  Hogy ebből mennyi fog megvalósulni,az jó kérdés.
  Hát ez igy korántsem annyira igaz,inkább csak miránk.Többiek ugyan messze vannak az élvonaltol,de korántsem annyira mint mi.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha kaptak akkor a 82mm-esek helyett.Persze mondhatnád,hogy így gyengült az egész csak az a baj,hogy nem lenne igazad.Tudniillik egy modern 60-mm-es aknavető nagyobb hatótávolságú mint a mi 1000 éves 82mm-es aknavetőink sőt a gránátok pusztítóereje is nagyobb(nagyobb a repeszkör).Ennyit jelent a haditechnikában az a majd 70 év ami a kettő közt van.
   
  fishbed, alfa74 and Ocses like this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az 180 darabos magyar AMRAAM igény ilyen részletezése volt már?


  Major Defense Equipment: $320 million
  One hundred eighty (180) AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles(AMRAAM)
  Four (4) Spare AIM-120C-7 AMRAAM Guidance Sections

  Other: $180 million
  Also included are four (4) spare AIM-120C-7 control sections, six (6) AMRAAM training missiles (CATM-120C), missile containers, classified software (for the AN/MPQ-64F1 Sentinel Radar requested by Hungary through Direct Commercial Sale), spare and repair parts, cryptographic and communication security devices, precision navigation equipment, other software, site surveys, weapons system equipment and computer software support, publications and technical documentation, common munitions and test equipment, repair and return services and equipment, personnel training and training equipment, integration support and test equipment, and U.S. Government and contractor, engineering, technical and logistics support services, and other related elements of logistical and program support.


  Major Defense Equipment: $320 million
  Other: $180 million
  TOTAL $500 million  "Although designed as an air-to-air missile, the AMRAAM can also be employed in a surface-launch mode when integrated on systems such as the National Advanced Surface-to-Air System (NASAMS). The AIM-120C7, as employed on NASAMS, protects national assets from imminent hostile air threats. The AMRAAM All Up Round is classified CONFIDENTIAL, major components and subsystems range from UNCLASSIFIED to CONFIDENTIAL, and technology data and other documentation are classified up to SECRET.

  The classified radar operational software utilized with the exportable AN/MPQ-4F1 Sentinel Radar contains specific Electronic Counter-Counter Measures (ECCM) capability, but it does not contain Non-Cooperative Target Recognition (NCTR)/classification capabilities. This software will only be released for export in an executable format with no source code. Without source code, the ability of a foreign entity to analyze the operating software, its processes, and its algorithms is slowed. The highest classification of this software is SECRET.

  If a technologically advanced adversary were to obtain knowledge of the specific hardware and software elements, the information could be used to develop countermeasures or equivalent systems which might reduce weapon system effectiveness or be used in the development of a system with similar or advanced capabilities."


   
  Loken, arcas, fishbed and 7 others like this.
 12. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ilyen részletesen szerintem még nem került ki a lebontás
   
 13. borisz

  borisz Well-Known Member


  Dede, kb. ez került be annak idején az USA kormányzati oldaláról is, úgy emlékszem.
   
  Anti and fedett_mókus like this.
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Rosszul emlékszel... azt is én linkeltem be ;)

  Abban csak a TOTAL összeg volt benne és a felsorolás. Az alapján indult el médiahiszti, hogy drágán vették a rakétákat. Aztán jött a HM közleménye, hogy senki sem ért hozzá és mindenki hülye aki erről ír. Most már látható, hogy mennyi a rakéta és mennyi az egyéb költség.

  Valaki, aki ért hozzá, elmagyarázhatná hogy a "it does not contain Non-Cooperative Target Recognition (NCTR)/classification capabilities." az milyen hatással van a NASAMS rendszer képességeire.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ott van a HTÖ-ben a NCRT magyarázata.
  A leírásból az nem világos, hogy a radarnál a hardver hiányzik ehhez vagy nem adnak hozzá szoftver könyvtárat.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy modern radar esetén milyen hardver az ami hiányozhat?
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fogalmam sincs nem vagyok villamosmérnök és 0 egzakt adat van a radarról.
  De anno az iráni F-14-esekből is kiszereltek egyes blokkokat távozáskor a jenkik. A radarok működőképesek maradtak, de valamilyen funkciót sanszosan vesztettek.
   
  dudi likes this.
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Valahol pedig volt külföldi forrás is, ami említette a radarokat. Azért indult a találgatás, hogy akkor biztos NASAMS lesz
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A közzétett amerikai kormányzati jóváhagyásban is benne volt ugyanez a mondat : "for the AN/MPQ-64F1 Sentinel Radar requested by Hungary through Direct Commercial Sale" .
   
 20. arcas

  arcas Well-Known Member

  Az ismert 2007-es olasz gyakorlat felevenítése az akkori magyar Gripen Képességeiről:

  As an example, the Hungarian Air Force described their experiences at Exercise Spring Flag 2007, held in May at Italy’s Decimomannu air base in Sardinia. Other participants included France (E-3 AWACS), Germany (F-4F ICE), Italy (AV-8B Harrier, F-16C, Tornado ECR and Eurofighter Typhoon), NATO (E-3 AWACS), and Turkey (F-16C), with tanker support from Italy, the UK and the US. The Gripen’s 100% sortie rate was impressive, and it also generated some interesting comments from Hungarian Air Force Colonel Nandor Kilian:

  “In Hungary we just don’t have large numbers of aircraft to train with, but in Spring Flag we faced COMAO (combined air operations) packages of 20, 25 or 30 aircraft. The training value for us was to work with that many aircraft on our radar – and even with our limited experience we could see that the Gripen radar is fantastic. We would see the others at long ranges, we could discriminate all the individual aircraft even in tight formations and using extended modes. The jamming had almost no effect on us – and that surprised a lot of people.

  Other aircraft couldn’t see us – not on radar, not visually[3] – and we had no jammers of our own with us. We got one Fox 2 kill[4] on a F-16 who turned in between our two jets but never saw the second guy and it was a perfect shot.

  Our weapons and tactics were limited by Red Force rules, and in an exercise like this the Red Force is always supposed to die, but even without our AMRAAMs and data links we got eight or 10 kills, including a Typhoon. Often we had no AWACS or radar support of any kind, just our regular onboard sensors – but flying like that, ‘free hunting,’ we got three kills in one afternoon. It was a pretty good experience for our first time out.”

  http://www.globeatwar.com/aggregator/sources/1
   

Ezen oldal megosztása