Az idézett cikk szerint a csehek nem tervezik a C/D Gripenek további modernizációját, mert nem ezekkel a gépekkel számolnak 2028 után. A bérlés miatt ők simán átülhetnek Gripen E/F-re.
Kicsit tovább fűzném ezt a gondolatmentedet.
0, Te is úgy látod, ha jól értem, hogy ha most nem kapják meg a madaraink az új fegyverzetet, akkor pár éven belül a közelgő svéd upgrade-del együtt jön minden. (Ami logikus lenne, hiszen abban és ott lehetnek olyan képesség elemek, amik végstádiumban vannak, de kellenek nekünk.)
1, Ahogy lejár közel egy időben a szerződés a cseheknél és nálunk, nekünk lesznek gépeink, nekik nem. Logikus döntés lesz a részükről, ha ezt kihasználják E-k beszerzésére.
De ők minden esetben kényszerhelyzetben lesznek, hogy legalább egy századra az előrelépést megtegyék.
2, Nagyon hangoztatják a mi kormányunk részéről, milyen fantasztikus lehetőségek vannak az AV-ben. Ha megvárjuk, hogy előbb Prága rendelje meg az Eriket és mi csak utána állítjuk fel a 2. századunkat, a cikk is egyébként a cseheknél 2 századdal számol... Azt akarom ebből kihozni, hogy a kis lépések a bizalom felé elve alapján fel lehet építeni az egészet úgy, hogy a cseh gyárba ne kelljen nekünk hamarabb megrendelést és pénzt lekötni, mint ahogy a most forráselvonással küszködő cseh haderő beleteszi a sajátját. (Az IFV bohóckodás után ezt még szükségesebbnek is tartom, mert aki képes az utolsó hónapokban azzal előállni, hogy nem is annyit szeretnék megrendelni a harcjárműből...)
3, Kapunk még egy kis időt arra, hogy letárgyaljuk a gyártókkal az új gépek beszállítását. Amíg a brazilok meg nem építik nálunk a gyárukat, addig nekünk kevésbé előnyös már most bejelenteni minden jövőbeli beszerzést, mint megteremteni a hazai kutatást és beszállítást és utána már nagyobb hazai hozzáadott értékkel vennénk meg az új gépeket. (Amiket én abban reménykedem, hogy Csehországban szerelnek össze licence alapján. Így a most megvásárolt 50%-os részesedés úgy termeli vissza az árát, hogy a csehek 2 új E századdal etetik, mi egy század új vasat gyártatunk hozzájuk meg a kiképző gépekből veszünk.)
Vagyis ami számomra lényeges, hogy Kammm is felvetette korábban, hogy amíg ki nem fizetjük a részesedést pénzben, addig tárgyalhatunk és saját javunkra elbillenthetjük picit az arányokat, hogy ki mit tesz bele és mi mit kapunk ezért cserébe. És régebben is még Kammmal is vitáztam azon, hogy mennyire várható idén az új gépek bejelentése. Szerintem ez alapján a gondolatmenet alapján simán csúsztatható, hiszen a környező országoknak egy modern századuk van -kivéve Ukrajnát, akinek annyi sincs- és a gépek saját tulajdonba kerülésével mi mindenkivel előnyben vagyunk... ma még!