1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem tök mind1,hogy hol van a laktanyájuk?Nem a laktanyából indulnának haborúzni hanem a háború helyétől függően kijelölt körletekből.
   
  fishbed, molnibalage and blogen like this.
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  A dunántúli laktanyákkal nincs gond, mert keletről nem lehet meglepni őket! Szerintem Debrecen van problémás helyen, a Tiszántúlon nem nagyon tartanák katonai erőt, az csak felvonulási terület.
   
 3. Loken

  Loken Well-Known Member

  Ha egyszer ez bekövetkezik reméljük lesz elég idő míg a laktanyából az általad említett körleteket elérik és nem esnek áldozatul útközben egy megelőző csapásnak vagy az ellenség beszivárgó diverzáns egységeinek, egyéb műszaki problémáknak, esetleg a saját vezetésünk töketlenkedésének.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nincs hétfőről.keddre haború...
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor megpróbálom elmagyarázni.
  Olyan a világon nincs, hogy csak elképzelt fenyegetések szerint épüljön fel a békebeli laktanya, mert azokra is igaz az, hogy a békeidős állapotban igazodnia kell részben a nemzetgazdasághoz is és a lakossághoz is.

  Ezzel az erővel az USA-ban csak a két óceán partján kéne támaszpontnak lenni, mert onnan lehet gyorsan áttelepülni. De a valóság nem ez.
   
  dudi likes this.
 6. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Akarsz beszélgetni a Barbarossa hadműveletről?
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Na mert az aztán tényleg hetfőről keddre törtent...Sztálinnak nem győzte mondani a szovjet katonai hírszerzés,hogy támadásra készülnek a németek csak az nem volt hajlandó elhinni...
   
 8. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  És mit gondolsz, a majdani politikai elitünk is fog hinni a saját felderítésünknek?
   
  Loken likes this.
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  1950 Korea.Izrael az arabokat 67-ben,amit az arabok viszonoztak 73ban.Irak Iránt 80ban.Sikerült meglepni a megtámadottat úgy,hogy közben háborús feszültség is volt előtte.....
   
  fishbed and ravenlord like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ahol a saját hírszerzés, az angolok jelezték, meg a német gépek "véletlenül" rendszeresen sértették meg a szovjet légteret...?
  Ennél rosszabb példát keresve se találhattál volna...
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha valakit meglepnek úgy,hogy van eszkalációs időszak az az ő baja...Pont arról szól az eszkalaciós időszak,hogy készülsz mert háború is lehet.
   
  fishbed and megazez like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Kíváncsiságból megnéztem... 1939.09.01. péntek volt. :cool:
   
  vilmoci, zeal, fishbed and 1 other person like this.
 13. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ez egy jó szar péntek lehetett....:confused::confused::confused:
   
 14. felfoldi

  felfoldi Member

  "Mit mond a rab, mikor hétfőn akasztják?
  -Na ez a hét is jól kezdődik..."

  Engem továbbra is a JTAC vonal izgat.
  Képesek már digtális adatkommunkációra (céladatok, stb) LINK16-on keresztül, vagy ez még mindig várat magára?
   
  borisz and LMzek 2.0 like this.
 15. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A települési helyek kijelölése, változtatása NATO szintű probléma. A komoly légierők támaszpontjai messze a szövetség belsejében vannak (Németország, Franciaország, USA) ahol támadás kevéssé fenyegeti őket, de csapásméréshez is sok utántöltéssel, illetve idővel kell számolni. Ráadásul nem védi meg a "frontországok" területeit. Ez a szárazföldi bázisoknál is így van. Ugyanakkor a bázisok, támaszpontok munkát adnak a környékbeli lakosság részére és komoly fogysztást is generálnak a területen, tehát a helyi vezetés foggal-körömmel ragaszkodik hozzá. Voltak olyan elképzelések, hogy pld. az USAFE egységeit elköltöztetik a Fahterlandból keletebbre.. Meg hát Hodges tábornok vázolta még fel, hogy a katonai mozgások szövetségen belül legyenek olyanok, mint COVID elötti szabad járás a polgároknak az Eu-ban. A probléma csak az, hogy ezek a mozgások amcsi csapatmozgás lenne, és nem biztos, hogy a tagországok védelme érdekében, hanem az USA geopolitikai céljai miatt (pld. fenyegeti ilyen-olyan országokat elsősorban az Oroszokat..A légierő tekintetében meg volt némi getlamenn agrement a szovjet kivonuláskor, hogy a keleti országok reptereit (a mieinket is) nem fogja a NATO előretolt csapásmérő repülőtérnek használni békeidőben, tehát ott QRA és elsősorban az adott nemzet légiereje tevékenykedik... Néha az amcsik tágítják a határokat a rotációval, a bilaterális egyezményekkel, a rakétavédelmi létesítményekkel stb..
   
  fishbed and Loken like this.
 16. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A fenti hozzászólásoknak semmi köze a Griffekhez. Inkább nyissatok egy topikot erre a célra.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Röviden igen képesek a magy Gripenek digitális adatkomunikációra a Link16-n keresztül.

  "Ezeken túlmenően az MS20 tartalmazza a továbbfejlesztett Link 16 adatátviteli rendszert és egy plusz csatornát, amely a közvetlen légi támogató (CAS) bevetések során az előretolt repülésirányító (JTAC/FAC) katonákkal való kommunikációt könnyíti meg. "

  https://htka.hu/2017/02/23/breking-fejlodnek-magyar-gripenek/
   
  arcas, LMzek 2.0, emel and 1 other person like this.
 18. szasa30

  szasa30 Member

 19. felfoldi

  felfoldi Member

  Viszont ez nem említi hogy az irányítóknak van-e felszerélese hozzá, volt-e közös kiképzésuk.
   
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Volt és van is közös kiképzés.

  " Hagyományosan sor került a hazai tervezésű levegő-föld gépágyú lövészetünkre a hajmáskéri lőtéren a szolnoki JTAC katonákkal közösen. Sikeres az együttműködésünk a harctevékenységet földről irányítókkal, akik a tűzcsapások kiváltása előtt a még távolban repülő vadászgép pilótájával közlik a tökéletes célzáshoz szükséges adatokat. Hosszú múltra tekint vissza ez a fajta tevékenység, már a koreai és a vietnami háborúban is segítették ily módon a dzsungel felett repülő gépek személyzetét. A pilótának ott fenn valóban „térkép e táj”, a JTAC-esektől viszont informálódhat az alkalmazási térségről, hegyekről, utakról, céltárgyakról. Ahogy mondtam, hosszú folyamat volt a távcsőtől a lézer megvilágító készülékekig, és ma már úgy küldenek adatot, hogy nem is szükséges rádió kommunikáció."

  https://www.jetfly.hu/mh-59.-kecske...is-mozgalmas-ev-volt-van-es-jovore-is-az-lesz
   

Ezen oldal megosztása