1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 2. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

 3. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Szerintem volt.. (Én írtam :) Bővített és javított változat a Haditechnika 2020-as számaiban olvasható. Az 1 rész már megjelent, még lesz kettő..
   
  Negan, fishbed, Luthero and 4 others like this.
 4. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Majerik Máté főhadnagy egy napja...

   
  Hegylakó, Chima3ra, fishbed and 5 others like this.
 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nagyon jó lett! :D
   
 7. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Jó lett a demópilota prómo.. Szegény Máténak még enni sem volt ideje délelőtt :)
   
  fishbed, arcas and Anti like this.
 8. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Ha már itt vagyunk, akkor feltennék egy kérdést (idézet a művedből):

  "Amerikai álláspont szerint a helyi geopolitikai egyensúly fenntartása érdekében nem adják át sok országoknak a rakéták bevethetőségének kulcsát, ezzel kivéve a fegyvert a nemzeti rendelkezés sorából. Az AMRAAM nélkül a magyar Gripenek nem rendelkeznek látóhatáron túl használható fegyverzettel."

  Akkor most mi a végleges álláspont ezzel kapcsolatban?
  Mert a legutolsó verzió szerint ilyen kulcs nem létezik.
   
  LMzek 2.0 and Hegylakó like this.
 9. zulu

  zulu Well-Known Member

  Hát, ha létezik, akkor igen érdekes, hogy a jelenlegi terv az, hogy AMRAAM alapon oldjuk meg a teljes légvédelmünket. Mert mi ilyen hülyék vagyunk.
  A BAP-ra meg dísznek vittük ki a rakétákat. Kétszer is. Mert mi ilyen hülyék vagyunk. Kétszer is. Ja, nem, már háromszor.
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Augusztus 24. és 28. között a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis 4 db JAS 39 Gripen vadászrepülőgéppel vesz részt a németországi MAG (Multinational Air Group) days nemzetközi hadgyakorlaton.

  A Schleswig-Jagel repülőbázisról könnyen elérhető távolságra van Európa egyik legnagyobb katonai gyakorlatozásra használható légtere az Északi-tenger felett. A bázis házigazdája az 51. Taktikai Légiezred, amely az ellenség szárazföldön települt légvédelmi egységeinek elnyomására szakosodott Tornado típussal támogatja a nagyobb légikötelék bevetését igénylő, úgynevezett COMAO (Composite Air Operations) feladatokat.

  Az egyhetes gyakorlat további résztvevői más bázisokról hajtják végre a feladatot, a feladattervezés titkosított video-konferencia kapcsolaton keresztül történik. A Luftwaffe Eurofighter Typhoon-t repülő alegységei, a Top Aces magáncég ellenséges erőit szimuláló A-4 Skyhawk-jai, számos légi irányító, zavaró, és légiutántöltést végző repülőgépei mellett immáron nem csak földi megfigyelőkkel, hanem F-16C/D vadászrepülőgépekkel is csatlakozott a gyakorlathoz az Izraeli légierő 105. „Skorpió” százada. A közel 40 gépes COMAO bevetések mellett a résztvevőknek kiváló alkalma nyílik, hogy közellégiharc-feladatokat is gyakoroljanak a különböző típusok ellen.


  [​IMG]
   
  marton, fishbed, Blitz97 and 4 others like this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Képek...

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ez a szlovák határtól a román határig útvonal nekem gyanús.
  Simán lehet, hogy a szokásos helyemről mint áthaladókat az egész köteléket meg tudtam volna fotózni.
  Életem legnagyobb fogása lett volna, de jobb az ilyet gyorsan elengedni :)
   
  Venom85 likes this.
 14. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  --------------------
  A legutolsó verzió az, hogy AMRAAM nélkül nem rendelkezünk BVR rakétákkal. Tény, hogy a BAP-on ilyenekkel láttuk el a missiós feladatot, akárcsak a többi AIM-120-at kivivő misszióban résztvevő tagállam. Tény, hogy a Pakisztánt az indiai repülőgépek ellen indított AMRAAM-okért amerikai retorziók érték, és az is valószínűsíthető tény, hogy az USA fenntartja magának a jogot, hogy ezekkel a rakétákkal nemzeti keretekben milyen feladatokra használhatjuk. Pld. a BAP-on kívül mikor majd egy évig cca nem volt bevethető AIM-9 rakétánk, akkor ezekkel láttuk el (igen élessel) a készenléti szolgálatot, annak ellenére, hogy arra nagyrészben alkalmatlan, mert minimális indítási távolságra kéne távolodni a vizuálisan előzőleg azonosított repülőgéptől. Az tény, hogy a NASAMS-sal együtt beszerzett AMRAAM jó választás, mert a Gripen is hordozhatja egészen addig amíg majd lejár a levegőben hordozhatósági ideje, aztán ha berakjuk egy NASAMS konténerbe ott évekig még teljesen használható. Ugyanakkor a NASAMS-sal (mert nem vagyunk ilyen gazdagok) lemondtunk a hoszabbik karról, tehát arról, hogy a szomszédaink (akik nagyrészben NATO tagok is) AMRAAM hatótávolságánál (csapásmérő távolságánál) távolabbról indíható MDBA Meteorok-at is vegyünk. Optimális egyébként air-superiority konfig 2 Iris-R, 2 AMRAM és 2 Meteor lenne (ha a törővégen AIM-9L van még az is elfogadható, mert baj van, ha a Meteor/AMRAAM páros kill zónáján belül kerül az ellen, lásd a Griff viszonylag gyenge közelharc képességeit..
  Az, hogy létezik-e hardware kulcs/kód stb. a minősített adatok közé tartozik erről itt nem kaptok választ..
   
  fishbed likes this.
 15. BJani

  BJani Member

  Terminator első képén a vezér Gripen orra alatt az Hódmezővásárhely, ez egészen biztos. Vajon hány óra tájt repült át, nem tudja valaki?
   
  Terminator likes this.
 16. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Eszerint a 47-es útra merőlegesen, kb Kecskemét vonalából érkeztek, ami elviekben meghosszabbítva kb Komárom és Esztergom közötti belépési pontot feltételez, de mindenképpen Budapesttől délre történő elhaladással, így akkor esélyem se volt látni őket.
  Ami azért megnyugtató.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez kicsit olyan mintha azt mondanám,hogy nem kaptam ki a sakk VB döntőjében,de nem is jutottam el odáig ami azért egy kicsit megnyugtató. :rolleyes:
   
 18. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Ezek a repülések milyen célt szolgálnak?
   
 19. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Az ilye tipusu orosz repulesekkel szokott tele lenni a nyugati sajto, mint agresszio, orosz fenyegetes stb. Ugyanaz a celja, mint azoknak.
   
  Loken and borisz like this.
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Mondjuk abban is azt irod,hogy az AMRAAM bevetési kodjait az USA ellenörzi.És erre megoldást jelent a Meteor,mert annak teljes nemzeti ellenőrzése lehetséges.
  Mondjuk nekem ez kissé hoályos.Ha az USA szoros ellenörzést gyakorol a rakéta felett,pakik hogyan tudták mégis bevetni az USA kifejezett rosszallása ellenére az indusok ellen?
  Azonkivűl miért nem merül fel izraeli haditechnika beszerzése?Izrael nem támaszt semmiféle politikai követelményt,azon kivűl,hogy az ellenségeinek nem adhatjuk tovább.Derby-ER,Rampage,Sice és Griffon mind kivánatos fegyver számunkra szerintem.És NATO kompatibilis fegyverek,nem egy nagy truváj az integrációjuk.
   
  kamm likes this.

Ezen oldal megosztása