1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. Anti

  Anti Well-Known Member

  "Czech Air Force Gripen landing -The German Air Force conducted the Multinational Air Days or MAGDAYs in 2020 this week. Fighter jets and tanker aircraft from Germany, Hungary and NATO Partner Israel practicing aerial drills in a multinational setting. "

  Ez hivatalos NATO oldal? :eek: WTF
   
  Terminator likes this.
 2. dkes

  dkes Well-Known Member

  Egyetértek Veled. Igen, a NASAMS -ot kiegészítő LVTS IRIS-T SL rakétával. Bár itt nincs meg az a fajta előny, hogy miután kirepültük az idejét Gripen -en, akkor betesszük az LVTS -be, de ez itt talán nem annyira érdekes, mert cserében kárpótol a kiegészítő képessége.

  A Meteor -t meg sehogy sem tudjuk betenni egyikbe sem, ha vége a "légi karrierjének" (le lettek repülve az órái). Ugyanakkor pl. sima készenlétire nem kell használni. Meg úgy általánosságban sem nagyon. Leginkább csak éleslövészeten. Amennyiben csak "simán" repkedni kellene vele békeidőben, akkor meg elegendő lehet egy súlymakett is. Ilyenformán egy egy Meteor sokáig velünk tudna maradni ...
   
  LMzek 2.0 likes this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  "Today (1 September 2020), the NATO Support and Procurement Agency (NSPA) received the first of three shipments of Precision Guided Munitions (PGMs) for 2020, acquired through one of NATO’s multinational High Visibility Projects involving 13 Allies and one NATO partner. Participants are Belgium, Czech Republic, Denmark, Finland, Greece, Hungary, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Spain and the United Kingdom. The PGMs, produced in the United States, are arriving between three to twelve months ahead of schedule. The total value of this acquisition is over 44 million US dollars.

  Launched in 2014 at the Wales Summit, the NATO project offers participants a framework to acquire air-to-ground PGMs in a cost-effective and flexible way. Working through this initiative, the participants have already succeeded in lowering their acquisition costs by 15-20%. Another added benefit is that participants are able to draw upon each other’s PGM stocks much more easily, for instance during air operations or in a possible crisis. This flexibility means that processing times can be reduced from months to weeks or days.

  Recognizing these benefits, the participants have increased their orders through the NATO project. The most recent order, valued at 44 million US dollars, is more than double the first multinational order. The number of different munitions and components procured through the project has also expanded – from four to 15. In 2021, the project is expected to offer further benefits by opening the doors of a first multinational munition warehouse facility to participants. “This effort has set the standard across our portfolio of multinational High Visibility Projects. Having successfully added a wealth of new benefits and features, it has built a compelling and attractive case for Allies and partner nations to take full advantage of all it can offer,” said NATO Assistant Secretary General for Defence Investment, Camille Grand.

  NATO also has similar projects for the acquisition of land and maritime munitions offering comparable benefits. This is part of NATO’s work to increase joint investments in critical capabilities that the Alliance needs.
  "
   
  papajoe, fishbed, arcas and 7 others like this.
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  Na, ezt hogy kel elképzelni?
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezzel.szerintem megint csak az a baj mint a bérelt repülőgépekkel.
  Kérdés hogy kinek a raktárában vannak ezek a képen látjató JDAM kittek?
  Értsd: békeidőben műkòdhet hogy egy külföldi raktárból mindig épp annyi JDAM et kérünk ki amennyit épp el akarunk használni, de egy háborús helyzetben csak arra lehet számítani aminek mi ténylegesen a birtokában vagyunk.
   
  Loken, honved, fishbed and 2 others like this.
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ott van vilagosan, hgy mindenkinek van sajat stockja. Ideje lenne megtanulni angolul...
   
  pöcshuszár likes this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nekem inkább az a kérdés, hogy ebből mennyi jut ránk. :cool:
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezt úgy kell elképzelni hogy a Líbiai események során rájöttek hogy az Eu.i NATO országoknak vészesen alacsony a PGM fegyverzet készlete és kb. egy héttel az események kezdetet után kifogytak a készletek. Mindenki ment az USA-hoz sürgőssséggel PGM fegyverekért.
  Ezek után úgy döntöttek az Eu.i NATO tagországok hogy a NATO Support and Procurement Agencyn keresztül közösen adnak le megrendeléseket az USA gyártóknál egyszerre nagyobb tételekben ezáltal 10-20% kal olcsóbban kapják meg az eszközöket.
  A fegyvereket nemzetközö raktárakban (multinational storage facility) helyezik el ahonnan igény szerintkérik ki a programban részes országok.
  Arról hogy ezek a raktárak hol vannak és milyen arányban osztják el a fegyvereket nincs infó.
  Amúgy az alábbi fegyvereket szerzik be:
  - five hundred (500) KMU-556 F/B Joint Direct Attack Munition (JDAM) Kits for GBU-31 2000-lbs;
  - forty (40) KMU-557 F/B JDAM Kits for GBU-31 2000-lbs;
  - one thousand five hundred (1,500) KMU-572 F/B JDAM Kits for GBU-38 500-lbs;
  - one thousand (1,000) Munitions Adapter Unit (MAU)-210 F/B Enhanced Computer Control Groups (ECCGs) for GBU-48 1,000-lb EPII;
  - three hundred (300) MAU-210 F/B ECCGs for GBU-49 500-lbs EPII;
  - three hundred (300) MXU-650K/B AFGs for GBU-49 500-lbs EPII;
  - one thousand twenty-five (1,025) MAU-209 C/B or MAU-169 L/B CCGs for GBU-12 500 lbs Paveway II;
  - one thousand twenty-five (1,025) MXU-650 K/B AFGs for GBU-12 500 lbs Paveway II;
  - four thousand three hundred sixty-five (4,365) Joint Programmable Fuze, FMU-152 A/B for all GBU types.
  Also includes Detector Sensing Unit (DSU)-38A/B Laser kits, DSU-33D/B proximity sensors, Wireless Paveway Avionics Kit (WIPAK) interfaces for Enhanced Paveway II bombs, repair and return services, transportation, engineering services, and other support services.

  Hogy ebből mennyi kerül magyar raktárakba egyenlőre csak találgatni lehet...
   
  anonim999, Loken, honved and 4 others like this.
 9. arcas

  arcas Well-Known Member

  Akármennyire is egyszerűnek tűnik a képlet, akkor sem értem, hogy erre mi szükség. Mert hogy csomagban vásárolnai másokkal biztosan olcsóbb (elvileg), de hogy miért ne cincálná haza mindenki a motyóját...?! Magyar viszonylatban adottak a svéd éleslövészetek,...azon kivűl hol kellene nekünk valahol a nagyvilágban hirtelen éles fegyver...
   
  alfa74, Ocses and borisz like this.
 10. borisz

  borisz Well-Known Member

  Értem. A közös beszerzés az tiszta volt, és úgy értettem, hogy ezek valami közös raktárakban lennének, a jó ég tudja hol.
  És tényleg így lennének. Ez így papíron olyan előremutató és progresszív, csak aztán nehogy úgy járjunk vele, mint komám asszony a szekerével. Pár éve még szaros szögesdrótot sem adtak el nekünk.
   
  zeal and Loken like this.
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Közös lónak szerintem is mindig túrós a háta és a mostani COVID események megmutatták hogy rendkívüli helyzetben az elvileg közeli szövetséges államok is elképesztő módon önzőek tudnak lenni.
  Még szaros arcmaszk szállítmányokat is lopkodtak egymástól. El lehet képzelni mennyire lennének hajlandóak átadni egymásnak PGM fegyvereket...:rolleyes:
  Szerintem rendkívüli helyzetben csak és kizárólag azzal a mennyiséggel lehet számolni ami ténylegesen magyar raktárakban van.
   
  papajoe, Loken, Negan and 7 others like this.
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hazaviszi mindenki, legalabbis egy alap mennyiseget biztosan. @rudi egyszeruen nem tud angolul es hulyesegeket terjeszt rendszeresen.
   
 13. emel

  emel Well-Known Member

  Akkor kérnék egy linket, hihető idézetet (persze nem saját magadtól) az első mondatod alátámasztására, ha már ilyen bátran tudsz ekézni mást. Szeretnék neked hinni de én nem találtam erről még semmit, remélem te ügyesebb vagy tájékozottabb vagy ...
   
  endre, Rotten878, Loken and 2 others like this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Maga a program nem új. Mi még 2017-ben csatlakoztunk hozzá by Simicskó.
  [​IMG]
  Sőt maga a beszerzés sem az első. Mert 2018-ban ennek keretében már volt hasonló beszerzés, csak kevesebb típussal.
  Mindenki megkapja a kívánt mennyiséget. Előnye, hogy mindenki ismeri a résztvevő országok készleteit, és mivel egységes beszerzés, az összes fegyver azonos hátterű. (A készletek nyilvánosak, és így minden részt vevő egyből tudja, hogy kihez fordulhat, ha elfogyott a saját készlete.) A fő probléma a líbiai akció során az volt, hogy az amerikaiak adtak volna SOS-ben is fegyvereket, de egyes országok rendszerei az amerikaiaknak gyártott fegyvereket nem tudták fogadni.
  /Emiatt a franciák pl. pár napig beton gyakorlóbombákat dobáltak éles célpontokra.:rolleyes:/
  Maga a beszerzések gazdaságosabbak, mert a nagyobb tétel miatt jobb árat kapnak a gyártóktól. A gyártó is jól jár, mert így az egyes országok kisebb tételeinél többet is eladhat. A beszerzett készletek egymás között szabadon cserélgethetők. Sőt van a megállapodásban egy közös központi készlet létrehozása is, ami gyakorlatilag mindenki számára elérhető.
  Az a vicces, hogy @rudi idézetében is minden benne van.
  Tehát még csak "opening the doors" az első közös lőszerraktár létrehozására. Ez tulajdonképpen egy központi puffer ami lehetővé teszi, hogy a megrendelt fegyverek fogyását ebből a pufferből pótolják igény szerint a résztvevők. Mert ugye békeidőben is fogynak ezek a fegyverek. Viszont így nem kell mindenkinek 100%-ot betárazni előre X évre, hanem csak az aktuális következő rendelésnél annyival többet rendelni, amivel a közös készletet közben "megfejték".
  Viszont mivel mindenki dobálja a bombákat gyakorlásra is, így nem kell 2 évente 20-30 eszközt országonként megrendelni, hanem mehet a refill is közös megrendelésben.
  Források még: Link
  Link
  Volt már ennek szárazföldi beszerzési verziója is.
   
 15. emel

  emel Well-Known Member

  Köszi, de ezeket meg az előzményt is ismerem (szépen hangzó politikusi generálszósz a pórnépnek kevés konkrétummal), nem is erre kérdeztem rá kamm felé. Az Ő első mondatára kérdeztem rá:

  "Hazaviszi mindenki, legalabbis egy alap mennyiseget biztosan."

  Ezt kamm írta, de minden bizonyíték vagy ezt említő link nélkül - miközben rudit bátran lehülyézte, holott Ő se írta ennek ellenkezőjét!! Viszont semmiféle linkkel eddig senki nem bizonyította hogy a ránk eső készlet az Magyarországon lesz tárolva és bármikor hozzáférhetünk.
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  @kamm be is idézte azt a részt, amiben benne van, hogy mindenkinek saját készlete van:
  Nem az van írva, hogy: participants are able to draw upon common PGM stocks
  De különben ha kicsit belegondolsz: Ha egy közös készletbe menne az egész, akkor a 2018-as szállítással mi van?
  Miközben azt írják, hogy most fogják létrehozni a közös lőszerraktárat. Azok a fegyverek eddig a levegőben lógtak valamelyik NATO tagország felett, vagy mi?

  Hogyne írta volna az ellenkezőjét:
  Ez egy ügyesen megfogalmazott csúsztatás amit a saját szája íze szerint tálal (ez ruditól már megszokott). Mert ez a mondat azt jelenti, hogy az összes fegyver nemzetközi raktárakban lesz, pedig a saját idézetében benne van, hogy mindenkinek saját készletei vannak, csak azok mérete nyilvános a többi résztvevő ország számára.
  Még egy idézet:
  Ha alapból egy közös raktárban lennének tárolva a készletek, akkor miért kellene akár heteket vagy napokat várni a készlethez való hozzáféréshez?
  Ha közös raktárak lennének, akkor napon belül meg lehetne oldani a dolgot. Leadja az ország az igényt, és már megy is érte a szállítógépe.

  Abban igazad van, hogy nem igazán részletes a tájékoztatás, de ha elolvasod az összes linket egymás után, akkor azért összeáll a kép.
   
  kamm likes this.
 17. emel

  emel Well-Known Member

  A 2018-as szállítás az nem közös NATO-rendelés volt, hanem "szóló" magyar, ezért nem külföldi NATO-raktárba ment. Én elhiszem hogy a nagy közösből van saját készlet is (ki tudja hol?), de számunkra az az igazán használható ami országon belül van. Adott háborús helyzetben amit messziről kell szállítani, az nem biztos hogy oda is ér a célhoz ha közben a csúnya ellenség (mert ez a szokása!) utakat, reptereket, raktárakat, vasutat, hidakat stb. rombol le. Ráadásul más a tulajdon, és más, de nem meghatározó annak elhelyezése, pozíciója. Hol állomásoznak pl. a szingapúri légierő gépei, hát jelentős részük külföldön. A magyar nyílhegy-felségjelzést hordozó C-17-ek Pápán állomásoznak, volt már magyar pilóta is a fedélzeten, mégse magyar tulajdon egyik sem. Szóval én nyugodtabb lennék, ha az amit kifizetünk és a miénk, az nem egy központi raktárban dekkolna valahol messze, hanem itthon. Úgy könnyebben hozzáférünk, nem úgy mint a "rendkívül jó szövetséges és baráti Németországban" ragadt arc-maszkokhoz tavasszal!!
   
  borisz likes this.
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  A 2018 as rendelés közös NATO rendelés volt!
  Link: https://www.dsca.mil/major-arms-sal...ocurement-agency-precision-guided-munitions-0

  Ha megnézed a mennyiségeket ezek egy Mo. méretű országnak talán épp elegendőek lennének, viszont ezen a mennyiségen 13 ország osztoszkodik.

  Bár nem publikus hogy hány db a mi részesedésünk a csomagból, de szerintem nem tulzás feltételezni hogy a fenti mennyiség tört része csak a miénk és az is homályos hogy ebből ténylegesen mennyi lesz magyar raktárban. Mindenhol "multinational storage facility" ket emlegetnek ami lehet akár külföldön is...
   
  endre likes this.
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Bocs, igazad van a dátumban, én ezt összekevertem a korábbi magyar rendeléssel amiből Svédországban már dobáltak/használtak is el a Griffjeink.
   
 20. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Háborús konfliktusban annyi fegyverrel lehet csak számolni, ami idehaza van. Még szállítógépünk sincs, amivel akárhonnan elhozhatnánk ezt a felszerelést.
  Kétlem azt is, hogy érdekellentét esetén ideadnák.
  Politikai oldalról, de az erősebb oldal felől nézve persze jó ez a megoldás, olyan mint a második világháború után az EU, meg a NATO ötlete, ahol egy akolba terelték az ősellenségeket, de a mi szempontunkból itt ez már kezdetnek is rossz.
  Amennyi kritikát kap az ország a nagyobb hatalommal bíró nyugati államoktól, legalább annyira kérdéses, hogy egy valós, de a Nyugat részéről el nem fogadható konfliktus esetén mi ezekhez az eszközökhöz ténylegesen hozzájussunk. Ez így egy kiváló nyomásgyakorlási szabad potenciál, ami a nemzeti szuverenitás ellenében könnyen megléphető.
   
  fip7, papajoe, Rotten878 and 12 others like this.

Ezen oldal megosztása